29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 13:47

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

NTR | Scholen op eilanden hebben voortaan wat te zeggen over opleiden van nieuwe leraren

Marit Severijnse KRALENDIJK – Scholen op Bonaire, en ook Curaçao en Aruba, hebben nu ook wat te zeggen over het opleiden van nieuwe leerkrachten. Deze samenwerking met lerarenopleidingen...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Bron Amigoe Amigoe | CBA verscherpte toezicht op Ennia Aruba

Amigoe | CBA verscherpte toezicht op Ennia Aruba

 ‘pesterij en tegenwerking’ van Schimmel door Ennia
‘pesterij en tegenwerking’ van ex-directeur Roger Schimmel door Ennia

WILLEMSTAD — Roger Schimmel, ex-directeur van Ennia in Aruba, heeft in 2010 de Centrale Bank van Aruba (CBA) geïnformeerd over zorgen die hij had ten aanzien van onder meer het beleggen van polisgelden.

CBA heeft haar toezicht op de verzekeraar toen verscherpt. Een jaar later berichtte de Bank aan Schimmel dat zij zich nog steeds zorgen maakte over de handhaving van de belangen van polishouders.

Dit blijkt uit het vonnis van de rechtszaak van de ex-directeur tegen Ennia Caribe Holding NV in Aruba. Hij heeft een zaak tegen de verzekeraar aangespannen, waarbij is geoordeeld dat er sprake is van ‘pesterij en tegenwerking’ van Schimmel door Ennia. Schimmel zelf stelt dat het verzekeringsbedrijf hem ‘het leven zuur heeft gemaakt omdat hij het voor polishouders en tegen aandeelhouders heeft opgenomen’.

Op 1 september 2010 heeft CBA per brief aan Schimmel haar zorgen gemeld over Ennia. Op 1 februari 2011 heeft de Bank weer aan de bel getrokken over de herverzekering van het bedrijf. Een paragraaf uit de brief is overgenomen in het vonnis: “CBA heeft vastgesteld dat Ennia Schade niet langer voldoet aan haar vergunningsvereisten. Immers, tijdens de bespreking kwam naar voren dat Ennia Schade het voorgestane herverzekeringsbeleid intern herverzekeren van het ‘natural catastrophe’-risico heeft geïmplementeerd zonder hiervoor toestemming te hebben verkregen van CBA.”

De Bank uitte haar zorgen weer op 21 september 2011 aan Schimmel en stelde toen een ‘onsite’ controle te gaan verrichten bij Ennia Caribe Schade Aruba NV en Ennia Caribe Leven Aruba NV. “De controle vond plaats in oktober 2011. CBA heeft toen deadlines gesteld waar Ennia zich niet aan heeft gehouden. Die hebben in december 2011 tot het opleggen van een boete aan Ennia geleid”, aldus het vonnis.

Zorgen

CBA en Schimmel waren niet de enigen die zich zorgen maakten om Ennia. Gisteren heeft deze krant gemeld dat ook vier andere (top)functionarissen van de verzekeraar, namelijk actuaris Herman Couperus (niet meer in dienst), cfo Marco Meuleman (niet meer in dienst), een legal counsel (naam en dienstverband onbekend) en huidig managing director Gilbert Martina, melding hebben gemaakt, of hun zorgen hebben geuit, over het bestuur en de financiën van Ennia. Martina was gisteren en vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Ennia heeft de deadline gisteren, voor het publiceren van haar jaarcijfers, niet gehaald. In een korte verklaring stelde de verzekeraar: “Naar aanleiding van recente publicaties in de media, hebben wij het als ENNIA noodzakelijk geacht om onze cijfers nader te beoordelen.” Met toestemming van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. KPMG kan mooie schadeclaims verwachten van polishouders.

    Ook als ze niet tekenen voor 2015, dan hebben ze dat wel gedaan voor 2014 en eerder toen het eenzelfde porkeria was.

    De beroepsorganisatie van de RA’s is in deze situatie verplicht de dossiers van KPMG te controleren en zal bij het zien van het prutswerk de tekenende RA voor de tuchtrechter brengen.

    Althans, als de polishouders van Ennia dat al niet eerder hebben gedaan.

  2. Alweer? Water naar de zee dragen? Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties