Amigoe | Onafhankelijkheidsdatum uit Statuut geschrapt

Onafhankelijkheidsdatum uit Statuut geschrapt

Onafhankelijkheidsdatum Aruba uit Statuut geschrapt

ORANJESTAD — De geplande onafhankelijkheid van Aruba werd exact 26 jaar geleden uit het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geschrapt. Op deze dag in 1990 ondertekende de toenmalige Arubaanse regering hiertoe een overeenkomst met de toenmalige Nederlandse minister Ernst Hirsch Ballin.

In het Statuut werd vastgelegd dat het volk zelf kan beslissen wanneer onafhankelijkheid gewenst is, via een referendum dat door tenminste 2/3 van de Staten gedragen moet worden.

Volgens politieke partij MEP is dit een heugelijk en historisch feit: “Onze toenmalige partijleider Betico Croes accepteerde tijdens de rondetafelconferentie in maart van 1983 deze onafhankelijkheidsdatum, maar zei dat Aruba erop terug zou komen”. De oppositiepartij legt uit dat er tijdens die conferentie 33 consensuspunten zijn goedgekeurd, waarbij de beslissing van Aruba is goedgekeurd om definitief voor onafhankelijkheid te kiezen, met ingang van 1 januari 1996.

De Status Aparte die in 1986 werd toegekend, zou voor tien jaar zijn, die tijd zou overgangsperiode dienen. Tevens werd afgesproken dat in 1994 een evaluatieconferentie gehouden zou worden voor wat betreft de onafhankelijkheidsdatum in het kader van de staatsontwikkelingen op de eilanden van het Koninkrijk.

“Toen MEP weer in de regering kwam in 1989, besloot de toenmalige premier Nelson Oduber om de stelling van Croes na te volgen. Aruba koos ervoor om de Status Aparte te behouden en de onafhankelijkheidsdatum te schrappen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *