Ingezonden | Dr. Mengele

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Martie Genger aan het woord

WIE TOT de gelukkigen behoort die nooit van Dr. Mengele heeft gehoord, het volgende ter kennismaking:

Zonder in de helse details te treden even dit in het kort: als geneesheer gebruikte hij zijn opleiding om de mens professioneel levend en zonder verdoving in vieren te delen.

Een actie die zogenaamd ‘de wetenschap moest dienen’ en alleen in de hel kon worden bedacht en gepraktiseerd.

Aan hen die een keer de moeite nemen om 24/7 naar de tv te kijken zal het zijn opgevallen dat deze Dr. M. nog maar aan het fröbelen was in vergelijking met wat de tv vandaag de dag te bieden heeft aan gruwelamusement.

Alle vuiligheid die voorheen nog werd verstopt voor kinderogen en alleen in de nachtelijke uren zijn bereik vond, ziet men nu overdag tussen het koken van de spruitjes en de dominee op de radio. Het martelen, moorden en intimidatie horen bij het dagelijks geestelijk voedsel. Wij stompen af en willen meer en meer geprikkeld worden omdat wij ons kennelijk vervelen. Hoewel ik en velen met mij van menig zijn dat ‘meer’ minder is. Wie het kwaad in de muil heeft gekeken wil alleen nog Andrew Loyd Webber horen. Die geniale componist van vele bloedstollende never ending schoonheid en verheffing van de mens.

Het accumuleren van geweld in de hedendaagse films doet elke keer de voorgaande verbleken. Roepen om vrijheid en vrede kan niet gepaard gaan met het tevens genieten van het soort geweldfilms die in wreedheid met niets meer te vergelijken zijn.

De uitwerking op de jonge mens blijft dan ook niet uit. Dag en nacht zijn er overvallen. Kijk even op Google en je vindt een site waar je leert bommen maken in de keuken van je moeder. S.W.A.T. in de film of in werkelijkheid? Overal wapens, sirenes, puin, gehuil en doden. Leven wij in een film of wat?

Als het ledematen heeft geregend, doen speelgoedfabrieken goede zaken want de vraag naar knuffels overstijgt het aanbod. Dan omarmen wij elkaar en zijn super sentimenteel. Kijken elkaar diep in de ogen en vergeten dat onze geest minstens zo bewolkt is als diegenen die voor de ‘kick’ zorgden.

Wij houden dan minuten stilte, leggen kransen en de autoriteiten van het land zeggen maar weer voor de zoveelste keer hun bijpassend sermoen over ‘we overcome some time’. Maar wat wordt er na dat gewauwel echt gedaan om de mind van een volk gezond te krijgen? Hoe naïef om te denken dat een film niet wordt nageleefd. Op het nieuws zie je geen verschil meer tussen film en CNN.

De outfit van de politie die met maskers en automatische vuurwapens lopen. ‘Oom’ agent bestaat niet meer. Wat heeft de wereld zo grimmig gemaakt? Was dit die toekomst waar onze voorouders vol hoop naar uitkeken voor hun kinderen? Er is nu geen huis meer waar de misdaad geen slachtoffers heeft gemaakt. Wat is er met ons gebeurd? Wij kunnen wel vele redenen aanvoeren maar uiteindelijk hadden wij elk tij kunnen keren als de god van het geld niet de baas was geweest.

Zakken wij steeds verder af naar de geestelijk afstomping en het verval? Waar niemand meer naar de ander omkijkt?

Waar is het verzadigingspunt van al die ondermijnende geweldfilms? Is er nog verschil te ontdekken tussen de movies en het dagelijkse leven? Het bloed druipt van mijn tv-scherm. Het gekrijs van de slachtoffers vult mijn oren als ik tevergeefs zap van kanaal naar kanaal.

Dit alles zonder overgang onderbroken voor reclame met heerlijkheden die alleen ons gewicht en hart- en vaatziekten doen toenemen. En dat terwijl je net kotsmisselijk bent van de film die onverdroten doorgaat met de ene verschrikking op de ander te stapelen.

Waar halen de scenarioschrijvers hun stories vandaan? Uit de analen van de concentratiekampen? Daar waar het ultieme kwaad ligt opgeslagen in de archieven?

Kennelijk lieden die van al deze ellende geen weet hebben gehad. Zij er geen moeite mee hebben de mens als beest in beeld te brengen. Voor diegenen die wéten waar een mens toe in staat is, zullen zich realiseren dat film c.q. fantasie inmiddels allang geen fantasie meer is maar versmolten met de dagelijkse werkelijkheid.

Hoever zijn wij gezakt? Hoe schizofreen zijn wij geworden middels de rommel die dag en nacht het meest primitieve in de mens wakker roept?

Wat is het verschil tussen een tv-kijker die geniet van films als ‘SAW’ en een voyeur?

Gruwelfilms waar Freddy Kruger Klaas Vaak bij vergeleken is die zo’n aftrek hadden dat er al snel SAW 2, 3, 4 en 5 op volgden. Herkennen wij ons in Dr. Mengele?

Genieten wij van al die wreedheden zolang wij onze handen maar schoon houden en uit de gevangenis weten te blijven? En op de bank voor de tv wij ons lijf en geest volproppen met de verdwazing die beschaving ons heeft gebracht.

MARTIE GENGER

Curaçao

5 Reacties op “Ingezonden | Dr. Mengele

  1. Wat een uitstekend artikel heeft Martie geschreven. Perfect verwoord en de vingen op de stinkende, rottende wond gelegd. Ik zal dit aan veel van mijn vrienden/ kennissen sturen. Niet altijd de schuld bij anderen leggen, zoals een slechte opvoeding en “dat geweld altijd bestaan heeft”. Nee, wij zijn ziek en goed ziek ook. Maar alle regeringen durven geen maatregelen te nemen om dit tegen te gaan. Ik dacht altijd dat wij goed voor onze kinderen moesten zorgen en daar hoort zeker bij dat dit gif ver van de kinderen gehouden moet worden. Houden wij eigenlijk wel van onze kinderen als we dit toestaan? De regeringen in ieder geval niet! Prima om dit allemaal met de praktijken van Dr Mengele te vergelijken. Confronterend, maar héél juist. Wat een uitstekend artikel. Moge God ons bijstaan.

  2. Geweld heeft er helaas altijd bestaan en dt zal wel zo blijven. Het is te kort door de bocht films/spellen hiervan d schuld te geven.
    Opvoeding, opvoeding daar gaat het om. Als het daan thuis niet gebeurt dan zouden scholen meer aandacht aan dit fenomeen moeten schenken. Maar zolang er een groot deel vd kids nog steeds thuiszit en de scholen dit toestaan zit iedereen met een probleem. De gemeenschap maar ook de kinderen zelf.
    Vind het een beetje broodje aap verhaal.

  3. Decoder inleveren en via internet alleen nog naar kanalen kijken die de moeite waard zijn. Als kijkers weglopen houdt het vanzelf op.

  4. Yep.

  5. Ga nou niet films en spelletjes de schuld geven van het geweld. De echte oorzaken zijn: gebrek aan opvoeding en religie. Denk daar eens over na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *