31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 17:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | ‘Niet meer praten, maar doen!’

Statendebat over de status van de oprichting en inwerkingtreding van een verkeersautoriteit
Statendebat over oprichting en inwerkingtreding van een verkeersautoriteit

WILLEMSTAD — De Statenleden willen niet meer discussiëren over veiligheid in het verkeer, maar willen dat de overheid nu stappen onderneemt om die veiligheid te garanderen.

Zes ministers waren vandaag uitgenodigd voor het Statendebat over de status van de oprichting en inwerkingtreding van een verkeersautoriteit.

Te veel ministers, vonden de meeste Statenleden, namelijk van VVRP, Suzy Camelia-Römer (PNP), Justitie, Nelson Navarro (Pais), GMN, Siegfried Victorina (PS), Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR), Soaw, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) en van BPD, Etienne van der Horst (Pais). Onafhankelijk lid Omayra Leeflang benadrukte dat Navarro eigenlijk verantwoordelijk is, aangezien de politie belast is met de verkeerstaken. Zita Jesus-Leito (PAR) had graag het voltallige kabinet aanwezig gezien.

- Advertentie -

De PAR heeft onder andere de vergadering aangevraagd, om een update van de status van het verkeersplan te krijgen. Echter voordat deze status werd verduidelijkt, kregen de leden het woord. Humphrey Davelaar (PNP) had het graag omgekeerd gewild, dat zou effectiever zijn geweest.

Dit bracht met zich mee dat de meeste Statenleden dezelfde vragen moesten stellen die zij eerder aan de betreffende ministers hadden gesteld. Zo vroeg Leeflang of flitspalen ook deel uitmaken van het project cameratoezicht, opdat bestuurders boetes thuis mogen ontvangen. Navarro heeft dit eerder al bevestigd. Camera’s worden in de tweede fase geïnstalleerd in het verkeer, om hoge snelheden aan te pakken en om bestuurders die zonder de vereiste papieren rijden, direct en automatisch – bijvoorbeeld via e-mail – te beboeten.

Verder wil Leeflang geen verkeersautoriteit, die zal de zaken alleen maar vertragen, aangezien er vast wel problemen zullen zijn met takenverdeling. “Zo werd PAC opgericht om wielklemmen te plaatsen op voertuigen die geen parkeergeld hebben betaald, en nu wordt beweerd dat zij geen autoriteit hebben om parkeergelden te innen.”

Niemand had veel zin om het weer over het verkeer te hebben. De Statenleden benadrukten allemaal dat het nu tijd is dat de overheid stappen gaat ondernemen.

- Advertisement -

Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) blikte terug op de eerdere vergaderingen over het verkeer, die volgens hem in de laatste vijf jaar, zeven of acht keer plaatsvonden. “Wij zijn in 2011 gestart met de debatten en sindsdien kreeg de overheid diverse aanbevelingen.” Zo zijn er twee moties, van 31 mei 2011 en 25 augustus 2015, ter bevordering van een veilig verkeer. In de eerste motie werd de overheid geïnstrueerd om voor een meerjarig integraal actieplan te zorgen, en daardoor het aantal verkeersongelukken te verminderen en levens te sparen.

In het actieplan moesten zoals bekend de aanbevelingen van de Verenigde Naties (de VN hebben de jaren 2011 tot 2020 uitgeroepen tot Decennium voor actie voor de verkeersveiligheid) en de Algemene Rekenkamer Curaçao, en het voorstel van de fracties van PAR, Pais en PS van oktober 2014 worden verwerkt.

Ook stond in de motie dat het plan voor de oprichting van een verkeersautoriteit vóór 1 januari 2016 gereed moest zijn, de subsidie hiervoor in de 2016-begroting moest zijn verwerkt, en dat er voor 1 november een mediacampagne moest worden opgezet om de bevolking bewust te maken van verkeersregels en gewenst gedrag in het verkeer. Tevens is er de motie om een traject van capacitatie (geschikt maken, red.) van instructeurs en examinatoren te starten bij Bureau Rijbewijzen.

De overheid neemt het parlement echter niet serieus, concludeert Cijntje. “Daarom moet de overheid een duidelijker bericht krijgen dat dit niet zo verder kan.” Hij haalde tevens het feit aan dat nieuwe rijbewijsaanvragers nog steeds examens krijgen gebaseerd op de verkeerswet uit 1957, terwijl er sinds 2002 een nieuwe wet is. “Op deze manier worden rijbewijzen eigenlijk als cadeautjes uitgedeeld. Jongeren worden niet degelijk voorbereid.” De overheid heeft daarom geen morele autoriteit om ergens over te praten, benadrukte Cijntje.

Gerrit Schotte (MFK) was kort over de maatregelen en richtte zich voornamelijk tot het publiek. Hij smeekte alle weggebruikers om niet te hard te rijden.

PS zou met een motie komen om deskundigen op diverse gebieden aan te trekken om een team te vormen, met als doel het informeren van de overheid en de Staten over de te nemen stappen. De status van die motie was voor het ter perse gaan van deze krant niet duidelijk.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Alleen zo’n uitspraak kan je verwachten van een pyschopaat en een pathologische beroeps leugenaar, en daar staat Gerrit de Raaf bekend om in de hele wereld.

 2. LaStiwz,

  Sinds wanneer mag je op de van Engelenweg 60 ?????
  40 is de maximale snelheid, dus 116 is inderdaad bijna 3 x de toegestane snelheid.

 3. @Maurice: waar staat “emotionele oproep”?
  Hoe kom je er bij dat hij met 3 maal de toegestane snelheid reed?

  Lees de stukken hier op KKC maar een na, dan zie je dat van jouw stemmingmakerij niets klopt. Meneer reed 116 waar 60 mag. Dit is véél minder dan 2 maal te hard.

  De volgende keer feiten graag en geen hersenspinsels of fantasieën. Ik las zojuist dat Caprilles bijna gaat sluiten.

 4. Wat een schande: Schotte die tijdens het debat een emotionele oproep doet aan verkeersdeelnemers om vooral niet hard te rijden.

  Deze grote crimineel heeft zelf met absurde snelheid (3 de wettelijk toegestane snelheid) een bejaarde dame doodgereden!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -