31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 19:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Premier: Statuut staat werking Rijkssanctiewet niet in de weg

Premier: Statuut staat werking Rijkssanctiewet niet in de weg
MAN lid Charles Cooper: dit is je reinste kolder

WILLEMSTAD — De Curaçaose regering kan geen gebruikmaken van het Statuut om te voorkomen dat de Rijkssanctiewet ook op haar van toepassing zal worden. Dit meldt premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) in antwoord op vragen van MAN-Statenlid Charles Cooper.

Het MAN-lid is het echter niet eens met de premier. “Dit is je reinste kolder”, geeft hij aan.

De brief van Cooper dateert van 16 maart en was een reactie op het besluit van de Nederlandse regering om werk te maken van de introductie van de Rijkssanctiewet. Deze wet houdt in dat een wet van de Europese Unie conform de Rijkssanctiewet ook van toepassing zal worden voor Curaçao en de andere Koninkrijkspartners. In de Curaçaose Staten is er tot op heden verzet tegen de sanctiewet geweest. Een meerderheid van de Staten, bestaande uit coalitiepartij PS en de oppositiefracties van de MFK en MAN verzet zich ertegen, omdat zij van mening zijn dat hiermee de Curaçaose autonomie wordt aangepast. Inmiddels heeft de Nederlandse Tweede Kamer groen licht gegeven aan de wet.

- Advertentie -

Centraal bij het verzet van Curaçao is artikel 25 van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat stelt: “Aan internationale economische en financiële overeenkomsten bindt de Koning Aruba, Curaçao of St. Maarten, niet, indien de regering van het land, onder aanwijzing van de gronden, waarop zij van de binding benadeling van het land verwacht, heeft verklaard, dat het land niet dient te worden verbonden.”

Cooper gaat ervan uit dat dit artikel aangeeft dat Curaçao niet gebonden kan worden aan sancties die door de Europese Unie zijn aangenomen. Maar in zijn antwoord stelt Whiteman het hier niet mee eens te zijn. “Artikel 25 heeft betrekking op internationale verdragen. In het geval van de Rijkssanctiewet is er geen sprake van een situatie waarbij een verdrag tegen de wil van Curaçao in is aangenomen.

Daarom is artikel 25 niet van toepassing wanneer de Europese Unie een sanctie tegen een land of groep personen aanneemt.”

Het is echter wel zo, aldus Whiteman, dat de minister van Buitenlandse Zaken moet verzekeren dat de belangen van Curaçao bekend zijn, wanneer binnen de Europese Unie onderhandelingen van start gaan over nieuwe sancties en dat hiermee rekening gehouden wordt. Curaçao zal actief bij dit proces betrokken zijn om zo zijn eigen belangen te kunnen garanderen, aldus de premier.

- Advertisement -

Cooper reageert fel op de antwoorden. “Het is triest dat een premier van een partij zoals Pueblo Soberano zo op mijn vragen reageert. Ik vind dit getuigen van een koloniale mentaliteit. Waar haalt hij het vandaan dat het artikel alleen maar over handelsverdragen gaat? Dit is je reinste kolder.”

Het MAN-lid stelt dat zijn partij geen enkel probleem heeft met sancties van de Verenigde Naties die tegen internationaal terrorisme gericht zijn. “Maar we gaan niet akkoord met de sancties van een clubje landen die 9000 kilometer van ons vandaan liggen en die geen rekening houden met onze belangen. Met de MAN in de regering kan ik garanderen dat de Curaçaose regering niet akkoord zal gaan met sancties die tegen onze belangen in indruisen. Laat het maar tot een conflict in het Koninkrijk komen. We gaan niet akkoord met zulke sancties”, geeft Cooper aan.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Als dit al jaren lang zich zelf rijk gestolen en vol gevreten mest varken op kosten van de cuaracaose bevolking Cooper MAN, in 2009 niet had getekend voor dit statuut dan hadden we nooit het cabinet Gerrit de Raaf gekend, aangezien er dan nieuwe verkiezingen waren geweest voor 10-10-10 het land Curacrim. Door te tekenen konden de al benoemde MFK, MAN,PS ministers ondanks niet door de screening te zijn gekomen toch blijven zitten op het pluch en rijkelijk door blijven gaan met het land leeg roven. Dus MFK. MAN en PS, kijk eerst ff in de spiegel voor dat je weer wat loopt rond te schreeuwen, allemaal verkiezings stuntjes waar de oude generatie uit de mondy in blijven trapen. Gerrit de Raaf en wereld kampioen van het spel Risk dhr Cooper hebben weer velen vrachtwagens vol met zilverzand in gekocht, zodat ze verlopig nog niet zijn uit gestrooid met zand in de ogen van de arme ” sloebers ” kiezer.
    GERRIT DE RAAF EN COOPER DE NARCISTEN BLIJFEN HUN EIGEN VOLK, BESTELEN, BELAZEREN, BELIEGEN EN BEDRIEGEN TOT IN DEN EEUWIGHEID.

  2. zolang elke YDK gebruik wil maken van de Europese rechten, zoals vrij vestigen in de europese landen, we verwijzen bij rechtszaken naar het EVRM of het Europese Hof, zullen we ook de plichten moeten volgen.
    Het is niet zo dat je wel het ene wilt en het andere niet. Onze belangen kunnen we alleen krijgen en verdedigen als we onafhankelijk worden en geen bemoeienis meer hebben met Europa via Nederland maar ,Europa via ons Land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | PCR- en antigeentest vanaf maandag verplicht voor reizigers Bonaire naar Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Reizigers uit Bonaire moeten vanaf maandag een negatieve PCR-test voor vertrek tonen en drie dagen na aankomst op Hato een antigeentest ondergaan. Reden is...

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...
- Advertentie -