Amigoe | Lokale rechters solidair met Turkse collega’s

Lokale rechters solidair met Turkse collega’s | Foto Persbureau Curacao

Lokale rechters solidair met Turkse collega’s | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD/ANKARA — Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba, lid van de Caribbean Association of Judicial Officers (Cajo), is solidair met de rechters in Turkije.

Het hof sluit zich aan bij de verklaring van de International Association of Judges (IAJ), waar ook de Cajo aan verbonden is, over de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde in Turkije.

Dat laat het hof vanochtend weten in een schrijven waarin verwezen wordt naar bovengenoemde verklaring. Afgelopen weekeinde werden zo’n 3000 Turkse rechters ontslagen na de mislukte couppoging in Turkije. De IAJ volgt de recente ontwikkelingen daar met grote bezorgdheid. De vereniging veroordeelt een staatsgreep aangezien dit niet de manier is om een legitiem gekozen regering te veranderen, maar benadrukt bovendien dat de huidige situatie misbruikt wordt om meer druk uit te oefenen op rechters.

Volgens de IAJ was geen enkel bewijs geleverd dat deze rechters op wat voor manier dan ook betrokken waren bij de staatsgreep. “Het is heel duidelijk conform universele en gemeenschappelijke overeengekomen normen dat rechters alleen mogen worden geschorst bij een concrete verdenking van ernstig wangedrag, aangezien dit een belangrijke inbreuk is op hun grondwettelijke gewaarborgde onafhankelijkheid. Er zijn ernstige en objectieve twijfels of dit het geval is met betrekking tot dit grote aantal rechters.”

De vereniging vertegenwoordigt 84 nationale verenigingen van rechters van alle continenten. De IAJ en ook de European Association of Judges (EAJ) die uit 44 verenigingen in Europa bestaat, zijn consistent apolitieke organisaties die alleen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het nastreven van de rechtsstaat verdedigen, legde de IAJ uit in zijn verklaring.

“In een moderne samenleving ligt de enige weg naar het oplossen van politieke verschillen in een democratische wijze, die wordt geregeld in de grondwet en de wet. In die zin is een militaire ‘staatsgreep’ geen aanvaardbaar middel om een legitieme regering te veranderen. De IAJ en EAJ verwerpen zulke krachtige pogingen op een sterke en duidelijke wijze.” Overeenkomstig moeten de plegers van een dergelijke coup verantwoordelijk worden gehouden, door middel van een eerlijke en onpartijdige uitspraak, aldus de IAJ.

De IAJ en EAJ hebben al in het recente verleden opgemerkt dat de Turkse regering, via de Hoge Raad, een grote en onaanvaardbare druk op de rechters had uitgeoefend. Disciplinaire procedures en schorsingen zijn afgedwongen door de raad, nadat de rechters uitspraken hadden gedaan die niet in overeenstemming waren met de verwachtingen van de overheid; onder deze omstandigheden werd een groot aantal rechters tegen hun wil overgedragen.

“IAJ/EAJ is zeer bang dat de ‘staatsgreep’ – die een militaire coup was en niet een coup van de rechterlijke macht – nu misbruikt wordt om de inspanningen die reeds zijn genomen tegen de rechters en officieren van justitie voort te zetten door hun te verwijderen en te vervangen door trouwe volgelingen.”

Daarom dringen de verenigingen er bij de Turkse autoriteiten op aan om de schorsingen van de leden van de rechterlijke macht te beperken tot alleen diegenen tegen wie een concrete verdenking van betrokkenheid bij de ‘staatsgreep’ bestaat, en om de onafhankelijkheid en onafzetbaarheid van de andere rechters te respecteren.

Bovendien worden alle internationale autoriteiten opgeroepen alert te zijn voor de huidige situatie, aangezien de verenigingen vrezen voor de veiligheid van de rechters en hun families. De verenigingen zullen de ontwikkelingen in Turkije blijven volgen en roept de wereldbevolking op hetzelfde te doen.

Vandaag werd bekend dat er, naast de rechters, ook nog duizenden andere ambtenaren en militairen zijn ontslagen in Turkije.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Lokale rechters solidair met Turkse collega’s

  1. Eén ding heb ik geleerd: je mag een mening over alles hebben, maar niet bij elke incident moet men jouw mening weten.

    Curaçao is een piep kleine eiland, laten wij a.u.b. niet gaan mengen met andermans problemen. En vooral niet in een complexe politieke arena zoals Turkije.

  2. Onze rechters zijn selectief solidair. De verdachten achter de staatsgreep in Turkije zijn keihard aangepakt.

    Heel wat anders dan de halfzachte aanpak hier door softies als Irma Slips van criminelen als Brian Nariamo en Nelson sos Dantos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *