Amigoe | Binnen 2 weken meer geld voor InselAir

Binnen 2 weken meer geld voor InselAir | Foto Antilliaans Dagblad Holkema

Binnen 2 weken meer geld voor InselAir | Foto Antilliaans Dagblad Holkema

WILLEMSTAD — InselAir krijgt binnen twee weken het laatste gedeelte van het benodigde overbruggingskrediet. Dat meldt minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (PAR) desgevraagd aan de Amigoe.

“Korpodeko verstrekt dit bedrag samen met andere lokale financiële instellingen”, aldus de minister.

Begin vorige maand berichtte deze krant dat de urgente liquiditeitsbehoefte van de vliegtuigmaatschappij deels was verholpen doordat ontwikkelingsbank Korpeko een deel van het benodigde overbruggingskrediet heeft verstrekt. Rhuggenaath bevestigde een maand eerder dat er geen verzoek was ingediend bij de overheid voor een kapitaalinjectie.

Wel vonden er gesprekken plaats met financiële overheidsgerelateerde instellingen om te kijken naar de mogelijkheden voor financiële hulp. Dit omdat het bedrijf nog 90 miljoen dollar moet krijgen van de Venezolaanse deviezenuitkeerder Cadivi.

De minister verwees InselAir door naar Korpodeko die een deel van het geld verstrekte. Over de verdere liquiditeitsbehoefte zouden er nog gesprekken plaatsvinden met andere partijen onder coördinatie van de bank.

“De eerste twee tranches zijn al verstrekt, de derde tranche wordt binnen twee weken uitgekeerd.”

Rhuggenaath bevestigt dat deze derde tranche tot stand is gekomen door een samenwerking met andere financiële instellingen. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat.

Het financiële proces ten aanzien van de lening wordt gemonitord door Korpodeko. De bank houdt zich onder meer bezig met de coördinatie van en het toezicht op de gemaakte afspraken. “Het was met name een overbrugging voor het laagseizoen en de problemen in verband met Venezuela. Voor zover ik hiervan op de hoogte ben is het laatstgenoemde probleem nog niet opgelost. De maatschappij is bezig met een transactie om dit te verhelpen.”

Toch bezorgd

Rhuggenaath is blij dat het gelukt is maar aan de andere kant blijft hij bezorgd over de ‘short term situatie’ van de organisatie.

“Onze insteek en wens is dat niet alleen het urgente liquiditeitsprobleem wordt verholpen maar dat er ook andere stappen worden ondernomen om tot een solide bedrijf te komen. Dit vanwege de mobiliteit van onze bevolking en de routes over de voormalige Antillen die ze aanbieden. We hebben deze routes nodig maar we blijven positief en zullen binnen onze rol als overheid alles blijven doen om tot een gezonde situatie te komen.”

Vertragingen

Over de vertragingen van de luchtvaartmaatschappij zegt Rhuggenaath dat de erkenning hiervan bevestigt waarom we bezorgd zijn.

“Ik denk dat InselAir in een betere positie is om zelf te verklaren waarom de vertragingen zo frequent voorkomen. Waarschijnlijk heeft dit deels te maken met de capaciteit van de vloot, maar ook met de financiële problemen. Verder kan ik daar eigenlijk geen uitspraken over doen.”

Ondanks de omstandigheden denkt de minister dat ze toch tot een solide bedrijf kunnen komen.

“InselAir heeft jaren gedraaid zonder hulp van de overheid. Ik denk dat er genoeg kennis en capaciteit binnen de onderneming is. Echter, vanwege de situatie kunnen we wel zien dat de nodige inspanningen verricht moeten worden om tot een stabiele organisatie te komen, maar over hoe dat gedaan moet worden, dat laat ik over aan het management van InselAir.”

Directeur Edward Heerenveen was voor het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar. Het is zodoende niet bekend hoe ze het probleem met betrekking tot de vertragingen gaan oplossen.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Binnen 2 weken meer geld voor InselAir

  1. Geld steken in een luchtvaartmaatschappij is geld in zee gooien.

    Zie de overheid met ALM. Zie Girobank met DAE. En nu dus Insel Air.

    We leren niet van het verleden.

    Daar komt nog bij dat Insel Air wordt geleid door een zwakke directeur (partner van Stella van Rijn, dan moet er toch echt wel helemaal geen andere vrouw in Heerenveen geinteresseerd geweest zijn) en gecontroleerd door een payaso van een accountant (Athony ‘Centje’ Cijntje met de ruggegraat van een pega pega).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *