Amigoe | Uitvoeringsregelingen 80/20 moeten nog goedgekeurd worden

Larmonie-Cecilia beschermt werknemers

Uitvoeringsregelingen 80/20 moeten nog goedgekeurd worden

WILLEMSTAD — De uitvoeringsregelingen van het 80/20-wetsvoorstel, dat stelt dat 80 procent van de personen werkzaam bij een bedrijf van lokale komaf moeten zijn, moeten nog goedgekeurd worden door de Raad van Advies (RvA).

Vervolgens zullen ze samen met de moederwet als een compleet dossier bij de gouverneur worden aangeboden voor ondertekening en vervolgens publicatie.

Dat laat de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) weten. Er zijn in totaal drie uitvoeringsregelingen die een toelichting geven op de moederwet, stelt zij. Er wordt toelichting gegeven op artikel twee van de wet, namelijk het onderscheid tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten, het betrekken van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt en het verlenen van ontheffing van de wet door de minister.

De minister stelt dat er in het geval van de 80/20-regeling twee aparte trajecten zijn doorlopen, die van de moederwet en die van de uitvoeringsregelingen, maar dat die wel gezamenlijk bij de gouverneur worden aangeboden zodat de complete wet van kracht kan worden. “Bij de RvA heb ik de uitvoeringsregelingen toevallig afgelopen woensdag ingeleverd. Hierbij heb ik om spoedadvies gevraagd”, aldus Larmonie-Cecilia.


Gouverneu
r

In mei is PS-partijleider Jaime Córdoba naar eigen zeggen ‘in oorlog gegaan’ met gouverneur George-Wout over de 80/20-regeling. Ook de Soaw-minister zelf vergaderde met George-Wout, hoewel niet bekend werd wat het onderwerp van die vergadering was. Bijeenkomsten tussen de gouverneur en een Statenlid of minister zijn vertrouwelijk.

Na de vergadering stelde de minister destijds dat er geen termijn was bepaald waarin de gouverneur de wet moet ondertekenen: “Ik ga vandaag op dienstreis en de gouverneur gaat met vakantie. De wet hoeft niet binnen twee, drie dagen ondertekend te worden.” De wet blijkt nu echter nog in voorbereiding voor indiening bij de gouverneur. “Het wetsvoorstel is toen niet voor ondertekening ingediend, dat was een reguliere vergadering met de gouverneur”, aldus de Soaw-minister desgevraagd.

De PS gelooft heilig in de 80/20-regeling, omdat de partij meer lokale arbeiders aan het werk wil zien. Maar de RvA zelf stelde in een nota uit 2012 dat de wet inbreuk zou maken op het gelijkheidsbeginsel, omdat er onderscheid tussen mensen gemaakt zou worden op basis van nationaliteit. De Soaw-minister lichtte vervolgens toe dat er een gegronde reden is voor deze inbreuk, namelijk de economie van Curaçao.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Uitvoeringsregelingen 80/20 moeten nog goedgekeurd worden

 1. Dit als antwoord op de reactie van Antony.
  Het gros van de bedienden is inderdaad van andere komaf.
  Echter wat je vergeet is dat deze bedienden beter omgaan met de klanten, vriendelijker zijn, harder werken en bovenal graag werken voor die paar schamele guldentjes die je hier in de horeca verdient!
  Natuurlijk zijn er okk Antilliaanse ( of moet ik Yu di Korsow zeggen? ) die absoluut aan al deze eisen voldoen. Door deze dames en/ of heren laat ik me ook graag bedienen en deze verdienen dan ook mijn tip na een goede bediening. Maar kom niet met Een deel van de plaatselijke bedienden die ongeinteresseerd kijken als je aankomt, blijven telefoneren met hun cellphone ( meestal prive onder werktijd, want daar hebben ze recht op ! ) en als je dan al een opmerking maakt, je een blik krijgt zodat je op slag dood neer kan vallen of ze laten je nog eens extra lang wachten.
  Hoezo wil je door een ” vriendelijke bewoner van dat eiland” geholpen worden? Blijkbaar kom je niet veel in winkels of horecazaken!!

 2. Volgens @KKC:
  “In mei is PS-partijleider Jaime Córdoba naar eigen zeggen ‘in oorlog gegaan’ met gouverneur George-Wout over de 80/20-regeling. Ook de Soaw-minister zelf vergaderde met George-Wout, hoewel niet bekend werd wat het onderwerp van die vergadering was. […] Na de vergadering stelde de minister destijds dat er geen termijn was bepaald waarin de gouverneur de wet moet ondertekenen. […] De wet hoeft niet binnen twee, drie dagen ondertekend te worden.” De wet blijkt nu echter nog in voorbereiding voor indiening bij de gouverneur. “Het wetsvoorstel is toen niet voor ondertekening ingediend, dat was een reguliere vergadering met de gouverneur”, aldus de Soaw-minister desgevraagd.”

  Ze liegen maar raak en verdedigen hun totale onbekwaamheid met meer bizar verbloemde leugens. En dat er nog mensen rondlopen die dit allemaal geloven! Tja, de deconfiture van de YDK is de ander YDK’s confiture.

 3. Er wordt niet op ras geselecteerd. Nu het woord toch gevallen is, vind ik dat het wel de spuigaten uitloopt met al die blanke gezichten bij onze toeristische attracties. Als ik op een eiland op vakantie ben, wil ik door een vriendelijke bewoner van dat eiland geholpen worden en niet door één of ander bleekgezicht uit een land 8000 km daarvandaan.

 4. Dit is veel racistischer dan Zwarte Piet..

 5. rare opmerking nationaliteit.ik zie de kranten koppen al in Nederland.
  Minister van Curacao geeft zelf toe, bevolking van Curacao heeft geen Nederlandse Nationaliteit.
  APARTHEID is toegestaan omdat de economie slecht is, etc.etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *