28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Horecaf maakt zich op voor nieuw referendum Sunscape

HomeMediaAmigoe | Horecaf maakt zich op voor nieuw referendum Sunscape
Kenneth Valpoort-Horecaf
Kenneth Valpoort-Horecaf

WILLEMSTAD — Horeca-vakbond Horecaf maakt zich op voor een nieuw referendum bij het Sunscape Curaçao Resort. Dit bevestigt de secretaris-generaal van de vakbond Kenneth Valpoort.

In juli vorig jaar lukte het de vakbond niet om een referendum te winnen om het personeel van het resort te kunnen vertegenwoordigen.

In juli vorig jaar kreeg Horecaf steun van 75 van de 183 werknemers van het Sunscape Curaçao Resort die op de bewuste dag van hun stemrecht gebruikmaakten. Dit was uiteindelijk niet genoeg, want een aantal van 96 – 50 procent van de stemmen plus 1 – was vereist om als winnaar uit de bus te komen.

Nu terugkijkend stelt Valpoort dat de leiding van het resort het personeel zwaar onder druk heeft gezet om niet voor Horecaf te stemmen.

“Er is druk op hen gezet. Werknemers werden geïntimideerd. Alles om te voorkomen dat wij de vertegenwoordiging van het personeel zouden krijgen. Het is hen ook gelukt, maar ondanks alles wisten wij toch 75 stemmen te krijgen. Uiteindelijk kwamen wij maar 21 stemmen tekort.”

Valpoort stelt te hebben vernomen dat de leiding van het resort er alles aan heeft gedaan om te achterhalen wie er tijdens het referendum op hem heeft gestemd. Hij spreekt in dit verband van intimidatiepraktijken. Maar nu, enkele maanden later, stelt Valpoort weer benaderd te zijn door ontevreden personeelsleden van Sunscape.

“Ze zijn teleurgesteld over de gang van zaken. Ze hebben het gevoel dat niemand voor hun belangen opkomt. Wij hebben hen aangehoord en gevraagd om zich bij ons aan te melden, zodat wij straks een lijst met leden kunnen overleggen.”

De verzoeken van het personeel van Sunscape zijn voor Horecaf aanleiding om nogmaals een poging te ondernemen om de steun van het personeel te krijgen.

“Wij gaan opnieuw proberen om de steun van het personeel te krijgen. Er is veel veranderd bij Sunscape. De vorige leiding van het resort is inmiddels weg. Er zijn nieuwe mensen aan de slag gegaan. We hebben ze nog niet gesproken, maar we zijn optimistisch. Het is ons streven om een referendum aan te vragen, zodat het personeel zich alsnog voor ons gaat uitspreken.”

Het referendum van vorig jaar kwam tot stand op verzoek van Horecaf zelf. De vakbond had een verzoek ingediend voor een referendum, maar toen de bond het proces opstartte werd er door de hotelleiding gesteld dat er al een andere vakbond bij Sunscape actief was en dat deze bond al een cao met de leiding van het hotel was overeengekomen. Het ging om de vakbond Hotel Independent Workers Association (Hiwa).

Eind vorig jaar wist Hiwa middels een referendum ook het personeel van een tweede hotel, namelijk Floris Suite, achter zich te krijgen. Dit terwijl het door vakbondsleiders, maar ook politieke bestuurders, werd omschreven als een yellow union, een vakbond die door werkgevers is opgericht om concurrerende vakbonden te dwarsbomen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties