30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Analyse IPKO 2016

HomeAuteursColumn René Zwart | Analyse IPKO 2016

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Het Interparlementair Koninkrijksoverleg op Sint Maarten is vandaag afgesloten met het door de delegatieleiders ondertekenen van de afsprakenlijst. Hoewel vier A4-tjes lang heeft de wintereditie van het IpKo weinig concreets opgeleverd. Eigenlijk is er ten opzichte van het IpKo dat in mei 2015 in Den Haag is gehouden een stap terug gedaan.

Toen slaagden de afvaardigingen van de vier parlementen er – overigens na stevige debatten achter gesloten deuren – in om het eens te worden over de uitgangspunten van een geschillenregeling voor het Koninkrijk.

Door tactisch onhandig handelen is die met moeite bereikte eenheid met name door toedoen van de Curaçaose delegatie deze week op het spel gezet door een concept-rijkswet te maken en de collega’s van Aruba en Sint Maarten te verleiden daar hun zegen aan te geven.

Tactisch buitengewoon onhandig omdat het achter de rug van de Kamerleden gebeurde terwijl hun steun onontbeerlijk is. Maar dat niet alleen: het concept is ook nog eens in strijd met de eerder overeengekomen uitgangspunten.

Bovendien doorkruist het initiatief de door de regeringen gedane belofte dat zij voor 1 juni met voorstellen komen voor de invoering van een geschillenregeling. Logisch dus dat de Nederlandse delegatie er niet over piekerde om zich aan de concept-rijkswet (waaraan ook nog eens een memorie van toelichting ontbrak) te committeren.

Tot woede van vooral de Curaçaose Statenleden. Die doen er echter goed aan eerst en vooral bij zichzelf te rade te gaan. Het is immers aan hun eigen handelen te wijten dat zij uit dit IpKo niet meer hebben weten te slepen dan dat in de afsprakenlijst de niets betekenende zin is opgenomen ”dat de delegaties hebben kennisgenomen van”.

Wat nog wel is vastgelegd is dat het de landen vrij staat om langs de Statutaire weg een eigen voorstel tot Rijkswet in te dienen. Als Curaçao, Aruba en Sint Maarten het er op wagen dat te doen, staat één ding vast: Dan komt er zeker geen regeling die wat voorstelt. Die is alleen bereikbaar door als vier parlementen in een gesloten front de vier regeringen onder druk te zetten snel een geschillenregeling te presenteren die recht doet aan de belangen van alle vier de landen.

Het is te hopen dat de Curaçaose delegatie haar lesje deze week heeft geleerd, maar ik durf daar geen weddenschap over aan te gaan…

Is het IpKo dan helemaal mislukt? Nee, dat zeker niet. Voor de onderlinge verstandhouding is het ongeacht het resultaat goed dat parlementariërs uit het Koninkrijk twee keer per jaar een paar dagen met elkaar optrekken. De wandelgangen zijn daarvoor belangrijker dan de officiële beraadslagingen.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Vergeet niet dat Nederland meer dan 98% van het koninkrijk uitmaakt, en dat de overage 2% zich laat vertegenwoordigen door Amerigo Thode (kersverse strafbladbezitter uit een familie van criminelen) en de luie vadsige Wilsoe, verdachte in de moordzaak Wiels en bekend als laffe loopjongen van dos Santos.

    Dat geeft weinig basis om ook maar iets toe te geven richting de eilanden, corrupte boevennesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties