Amigoe | Hervatting Statenvergadering HNO

Weinig vertrouwen in HNO

Weinig vertrouwen in HNO

WILLEMSTAD — De openbare vergadering van de Staten over de laatste ontwikkelingen in de zorg en de voortgang van de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO), wordt op 24 mei om 09.30 uur hervat.

Het beraad werd op 19 april geschorst, omdat minister Siegfried Victorina van Gezondheid (PS) verklaarde twee weken de tijd nodig te hebben om zich voor te bereiden en antwoord te geven op de vragen van de Statenleden. De vergadering wordt nu een maand na dato voortgezet.

Verschillende Statenleden gingen het debat aan met Victorina. Zita Jesus-Leito (PAR) zei in haar openingswoord dat het verzoek tot de vergadering was ingediend, omdat er op het gebied van de volksgezondheid zorgwekkende ontwikkelingen zijn.

Een steeds terugkerend punt was het specialistentekort en met name de urologische zorg. De PAR-leider, onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses en Hensley Koeiman (MAN) eisten opheldering over hoe het precies zit met de beschikbaarheid van de specialistische zorg op het eiland. Charles Cooper (MAN) en Humphrey Davelaar (PNP) waren van mening dat het niet zou moeten kunnen dat men maanden moeten wachten op een afspraak met een specialist. Verder werden er ook vragen gesteld over de preventieve zorg en het materiaaltekort bij het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos).

HNO

Met betrekking tot het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda zei onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang dat er inzicht moet worden verkregen in het bouwproject en het toezicht daarop. De overige Statenleden, waaronder Amerigo Thodé (MFK), Koeiman, Moses en Jacinta Constancia (MFK) sloten zich hierbij aan en eisten eveneens meer transparantie ten aanzien van het kostenplaatje en de gewijzigde plannen.

Moses was zeer stellig over het gebrek aan transparantie: “Als er geen transparantie is ten aanzien van meerwerk tijdens een bouwproject, is er sprake van corruptie”, aldus het Statenlid, dat net zoals de meerderheid openheid eiste over de inhoud van het contract.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Hervatting Statenvergadering HNO

  1. Gezien de betalingsmoraal van de verzekeraar ter plaatse is het toch niet gek dat specialisten dit eiland mijden. Schrijnend voorbeeld zijn de hartspecialist en de longspecialist van de voormalige Taams kliniek, die volledig worden uitgesloten door de SVB. Specialistenland is niet zo groot, dit soort verhalen doet snel de ronde.
    De luchtbrug naar Colombia is kennelijk voordeliger. De vraag is : voor wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *