NOS | Monddode oppositie Venezuela zoekt de straat op

Venezuelaans protesten in Caracas | Andres E. Azpurlia

Protest reactie op afgekondigde noodtoestand van Maduro | Andres E. Azpurlia

Voor de derde keer in een week zijn de politie en anti-regeringsdemonstranten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas slaags geraakt. Het protest is een reactie op de noodtoestand die president Nicolas Maduro zaterdag afkondigde.

Daarmee gaf Maduro zich voor nog eens een periode van zestig dagen speciale bevoegdheden. Dat is slecht gevallen bij veel Venezolanen. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste inwoners de socialistische president weg willen hebben.

Sinds zaterdag geven duizenden Venezolanen op straat uiting aan hun onvrede. Vandaag probeerden de demonstranten op te rukken naar het regeringscentrum, maar de oproerpolitie hield ze tegen.

President Venezuela: crisis is schuld van Verenigde Staten

Het protest krijgt steun van de oppositie. Die bezet sinds de verkiezingen van eind vorig jaar twee derde van de zetels in het parlement, maar dat is door Maduro met hulp van het Hooggerechtshof buitenspel gezet.

Venezuela protesten Caracas | AFP

Vredige protesten in Caracas | AFP

Op die manier verhindert Maduro een referendum dat een einde aan zijn macht kan inluiden. Een meerderheid in het parlement wil de bevolking in een referendum de vraag voorleggen of er vervroegde presidentsverkiezingen moeten komen.

Nu het parlement monddood is, verlegt de oppositie zijn werkterrein naar de straat. Volgens oppositieleider Henrique Capriles, die in 2013 de presidentsverkiezingen nipt verloor, is het verzet zo hardnekkig dat Maduro geweld moet gebruiken om zijn speciale bevoegdheden uit te kunnen oefenen. “Hij zal tanks en gevechtsvliegtuigen moeten inzetten.”

Wanbeleid

Venezuela zit in grote financiële moeilijkheden. Er is hyperinflatie, in de winkels is gebrek aan vrijwel alles, de elektriciteit is gerantsoeneerd en zelfs benzine is in het olie-exporterende land voor veel Venezolanen niet te betalen.

Venezuela protesten vanwege voedsel en honger | AFP

Venezuela protesten gaan eveneens over voedsel en honger | AFP

De oppositie schrijft de economische malaise toe aan wanbeleid van Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez. De afgelopen tijd ging het versneld bergafwaarts door de daling van de olieprijs. Olie was goed is voor 95 procent van de export van het land.

Bron: NOS

5 Reacties op “NOS | Monddode oppositie Venezuela zoekt de straat op

  1. Nee….dat klopt….ja ! 🙂

  2. Een president kan waarschijnlijk wel een bus besturen dat van de buschauffeur is gecompliceerder…

  3. Als je een president geen bus laat besturen, laat je een buschauffeur geen land besturen !! 🙂

  4. Abraham Mossel

    Ja Pukkie dat heb je met figuren de de titel Doctor Honoris Causa-Aegree mogen dragen zonder maar iets van scholing te hebben gehad, zie Gerrit de Raaf?. Deze figuren geef ik eerder de titel van, psychopaat, Narcist en pathologische beroeps leugenaar toe. Deze figuren/ maffia/ zijn meestal marionetten van figuren die zich over de rug van hun eigen volk willen verrijken en daar helpen deze marioneten gestaagt aan mee voor een paar loen-lauze dollars. En deze figuren denken ook nog dat zij goed zijn voor hun volk, om misselijk van te worden. Maar ik word nog misselijker kan figuren die hun eigen familie laten krampeeren om op losers te stemmen voor een fles rum. Dus als wij hier op Curacrim op de zelfde voet zijn geland als ons buurland venezuela moeten we niet zeiken maar gewoon denken boontje komt om ze loontje. Verder prettige verkiezingen toe gewenst !.

  5. Gevaarlijk om mensen die niets te verliezen hebben te onderdrukken. Maar Maduro weet niet beter. Door zijn aanblijven zal de schade voor het land alleen maar groter worden. Waar zijn de generaals?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *