Amigoe | ‘Dierenwelzijn heeft aandacht van St. Eustatius’

‘Dierenwelzijn heeft aandacht van St. Eustatius’

‘Dierenwelzijn heeft aandacht van St. Eustatius’

DEN HAAG — De Nederlandse regering ziet op dit moment geen reden om St. Eustatius aan te spreken over dierenwelzijn. “De lokale overheid en dierenwelzijnsorganisaties doen hun best om het welzijn van dieren op St. Eustatius te verbeteren”, antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (PvdA) in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

PvdD-Tweede Kamerlid Marianne Thieme vroeg vorige maand om maatregelen omdat veel dieren op St. Eustatius sterven door de aanhoudende droogte. Veel eigenaren zouden dieren onvoldoende verzorgen, schreef ze. Bewoners hielden een protestmars en verzamelden handtekeningen om de overheid tot actie te dwingen, omdat loslopende dieren ook overlast en ongelukken veroorzaken.

Volgens Van Dam zijn er inderdaad gevallen bekend waarin eigenaren hun dieren verwaarlozen, maar ondernemen de lokale overheid en organisaties wel actie, ook in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Zo werd in 2014 het project Roaming Animals St. Eustatius gestart. Vorige maand resulteerde dit in een verbod om dieren los te laten lopen en een verplichting voor eigenaren om hun dieren te laten registreren.

Daarnaast zijn er maatregelen om verwaarlozing te voorkomen, zoals een mogelijkheid om dieren te laten slachten of te verkopen, de mogelijkheid om voederplaatsen te bouwen en aantrekkelijke prijzen voor veevoer. “Dit zijn goede stappen om tot verbetering van het dierenwelzijn te komen”, aldus Van Dam. “Gezien de stappen die de lokale overheid heeft gezet, is een gesprek nu niet aan de orde.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *