Amigoe | Dick in hoek gedreven door boze ouders

door Favell Maduro

Dick in hoek gedreven door boze ouders | Foto Bea Moedt

Dick in hoek gedreven door boze ouders | Foto Bea Moedt

WILLEMSTAD — Minister van Onderwijs Irene Dick (PS) geeft vanmiddag opening van zaken over haar besluit om de havo- en vwo-diploma’s niet aan te scherpen. Ondertussen hebben verschillende ouderverenigingen haar een brief gestuurd waarin ze hun bezorgdheid uiten. De onrust onder ouders is inmiddels zo groot dat er voor het eind van de middag een demonstratie gepland is bij Fòrti.

Dat de minister vanmiddag haar standpunt uiteenzet is het gevolg van veel maatschappelijke onrust. Haar brief van 19 juni, waarin ze aangeeft geen werk te zullen maken van de in Nederland geldende aanscherping, heeft bij verschillende mensen geleid tot onbegrip. Dit omdat de brief van de minister op verschillende manieren geïnterpreteerd kon worden.

De protestantse en katholieke schoolbesturen hebben afgelopen vrijdag al met minister Dick vergaderd om van haar te horen hoe zij haar standpunt moeten interpreteren. De schoolbesturen hebben meteen die dag hun bezorgdheid hierover geuit. Nu zeggen de ouderverenigingen van het Radulphus College, Maria Immaculata Lyceum, Kolegio Alejandro Paula en van de dr. Albert Schweitzer Havo/Vwo dat ze overspoeld worden met vragen van bezorgde ouders. Ze krijgen steun van de overkoepelende oudervereniging Rema Uní.

In de brief die de ouderverenigingen naar de minister hebben gestuurd, hebben ze acht vragen geformuleerd. Eén ervan gaat over de vier opties die de minister heeft gekregen van de commissie die haar heeft geadviseerd. In de brief zegt de minister dat ze heeft gekozen voor de optie die de minste uitvallers zou opleveren. Wat de andere drie opties waren is geheim gebleven. Nu willen de ouderverenigingen weten wat de voor- en nadelen zijn van de andere opties.

De ouderverenigingen zijn verbaasd dat ze tijdens het onderzoek van de commissie niet zijn gehoord. Ze willen van de minister weten waarom zij niet betrokken werden bij de besluitvorming. Ze eisen daarom nu van Dick een onderbouwing van haar keuze.

Dat de havo- en vwo-diploma’s straks niet meer in het buitenland worden erkend, baart de ouderverenigingen zorgen. De minister moet nu van hen met een uiteenzetting komen hoe het organisatorisch wordt geregeld als straks de eisen voor een Nederlands en Curaçaos diploma verschillend zijn.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang maakte ook bekend dat zij dit al in 2009, toen zij nog minister van Onderwijs was, had opgepakt.

Ondertussen heeft zij, alsook de fracties van de PAR en MAN, een spoedvergadering aangevraagd. Ze willen dat minister Dick nog voor het komende reces naar het parlement komt om tekst en uitleg te geven. Door alle onrust heeft de minister nu besloten om vanmiddag al een persconferentie te beleggen, waarin ze haar keuze wil toelichten en de eindexamencijfers bekend zal maken.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Dick in hoek gedreven door boze ouders

 1. niet volgens haar zienswijze

 2. Roadrunner

  Welke landstaal? Curaçao kent drie officiële talen, te weten Engels, Nederlands en Papiamento. Dus als de brief is opgesteld in één van deze talen, zal ze hem moeten beatwoorden,

 3. Dat is minister geworden.
  als je lid bent van de PS heb je geen IQ nodig.
  alleen een bepaald gevoel van haat tegen NL is genoeg.
  en dat ze weigert Nederlands te spreken zegt genoeg.
  ze wil het volk net zo dom houden als dat ze zelf is.
  dat scheelt concurentie…

 4. Ik hoop dat de brief in het Papiaments is opgesteld, anders kunnen de oudercommissie het wel schudden. Het is immers bekent dat de Minister alleen maar antwoorden geeft als het in de landstaal is gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *