28 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Curaçaose E-Zone goed voor ongeveer 400 banen; 460 geregistreerde E-bedrijven

HomeMediaAmigoe | Curaçaose E-Zone goed voor ongeveer 400 banen; 460 geregistreerde E-bedrijven
460 geregistreerde E-bedrijven
460 geregistreerde E-bedrijven en 400 banen binnen de 15 E-Zones

WILLEMSTAD — De Curaçaose E-Zone-industrie blijft ondanks moeilijkheden een van de meest belangrijke sectoren voor de realisatie van de visie van Curaçao als logistieke hub in de regio.

Ongeveer 460 bedrijven staan thans geregistreerd als E-Zone-bedrijven. Deze bedrijven zorgen voor ongeveer 400 arbeidsplaatsen, waarbij de meeste werknemers werkzaam zijn als callcenter-operators en IT-specialisten. De indirecte werkgelegenheid is veel hoger, zeker als er rekening wordt gehouden met administratieve diensten, toeleveringsbedrijven en (IT-)nutsbedrijven.

Dit schrijft het ministerie van Economische Ontwikkeling in haar recente uitgave van de ‘Curaçao Economic Outlook’ voor 2011. “A route towards the strengthening of the economic structure of the new country Curaçao’ is de visie van het ministerie voor het economisch beleid voor het komende jaar.

De Curaçaose E-Zone-sector is volop in ontwikkeling, aldus het ministerie. Er zijn momenteel dertien E-Zones op het eiland, waarvan elf op digitale handelsdiensten zijn gericht, zoals internet gaming/ gokken, veilingen, de levering van IT-diensten (help desk) en callcenter-activiteiten, zoals hotel- en autoreserveringen. De andere twee zones richten zich voornamelijk op de internationale handel in goederen.

In 2010 werden er bijna 100 nieuwe E-Zone-licenties afgegeven door het ministerie van Economische Ontwikkeling van Curaçao. In 2011 werden er minder licenties uitgegeven in deze sector, aangezien er minder vergunningaanvragen binnenkwamen. Dit vanwege de onzekerheid die tot op dat moment heerste met betrekking tot de nieuwe fiscale structuur en de mogelijke gevolgen daarvan.

De E-Zone blijft een uiterst positieve en verkoopbare economische activiteit voor Curaçao, stelt het ministerie. Met de concurrentievoordelen die Curaçao biedt, heeft deze sector een enorm economisch potentieel. De ligging van het eiland op een knooppunt van onderzeese glasvezelkabels, de relatieve politieke stabiliteit, de oprichting van de Caribische Internet Exchange (CTex) en de traditioneel sterke internationale financiële sector zijn slechts enkele van de voordelen die Curaçao een perfecte plek maken voor de E-business-sector, aldus het ministerie. Een andere interessante ontwikkeling is het plan van het bedrijf Curaçao Technology Exchange (CTex) om een ‘state- of-the-art’-datacenter op het eiland te construeren. Deze faciliteit zal worden aangesloten op de vijf bestaande sub-marine-kabels, terwijl twee extra kabels direct via de faciliteiten van CTex zullen lopen. Deze faciliteit, die als E-Zone aangemerkt zal worden en dus een speciaal gereduceerd belastingtarief zal betalen, maakt de positie van Curaçao alleen maar meer competitief in onze regio, aldus het ministerie.

Wat is een E-Zone?

Een E-Zone is een specifiek aangemerkt gebied waar onder andere internationale handel en ondersteunende diensten kunnen worden verricht, al dan niet ondersteund door elektronische communicatie en informatieapparatuur (e-commerce). Bedrijven die in een E-Zone actief zijn profiteren van een zeer gunstig fiscaal regime voor wat betreft winstbelasting, douanerechten, omzetbelasting en andere fiscale incentives, zolang ze officieel toegelaten zijn op Curaçao en in een E-Zone zijn gevestigd. Het heffingstarief van de in de E-Zone gevestigde bedrijven bedraagt 2 procent (opcenten inbegrepen) en is geldig tot en met 1 januari 2026. Dit 2-procent heffingstarief is niet van toepassing op winsten van E-Zone-bedrijven, gegenereerd door de verkoop van goederen of dienstverlening aan klanten die woonachtig zijn in Curaçao.

Voorts is deze categorie bedrijven geen invoerrechten en/of omzetbelasting verschuldigd over goederen verkocht en/of diensten verleend aan andere lokale bedrijven, die in de E-Zone gevestigd zijn. Ook zijn er geen invoerrechten en omzetbelasting verschuldigd op verkochte producten of geleverde diensten aan andere bedrijven in de E-Zone of buiten Curaçao.

De thans op Curaçao gevestigde E-zones zijn:

 1. E-Zone operator Surface Established,
 2. E-Commerce Park Exploitatie Maatschappij,
 3. E-Zone Vredenberg NV,
 4. E-Powerhouse NV,
 5. New Haven E-zone -Management NV,
 6. E-Trading House E-Trading Suites NV,
 7. E-Zone Van Engelen E-Zone Beheer Van Engelen NV,
 8. EOCG E-zone EOCG Offshore Services NV,
 9. E-zone Landhuis Joonchi United Trust Company NV,
 10. E-Zone Hoogstraat Exploitatie Maatschappij,
 11. E-Zone Curaçao NV,
 12. E-Zone Scharlooweg
 13. EZone Scharloo,
 14. E-Zone Annaschool Exploitatie Maatschappij, en
 15. E-Zone Vredenberg NV.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties