Amigoe | Cordoba: Onderzoek door Curaçaoënaars beter – PS eist oplossing moord Wiels

PS eist oplossing moord Wiels

Cordoba: Onderzoek door Curaçaoënaars beter – PS eist oplossing moord Wiels

WILLEMSTAD — PS-Statenlid Jaime Cordoba heeft weer kritiek op het onderzoek naar de moord op zijn leider Helmin Wiels en benadrukte afgelopen zaterdag tijdens de partijbijeenkomst dat Pueblo Soberano een oplossing van de moord eist.

De politicus liet doorschemeren van mening te zijn dat de zaak nog niet opgelost kan worden omdat Nederlandse agenten betrokken zijn bij het onderzoek.

“Hebben jullie gemerkt hoe snel de fatale schietpartij bij Hato werd opgelost? Weten jullie waarom? Omdat alleen yu di Kòrsou (Curaçaoënaars) betrokken zijn geweest bij het onderzoek”, zei Cordoba.

Echter, het Openbaar Ministerie liet eerder weten dat een team grootschalige onderzoeken (TGO) werd opgericht dat direct met een diepgaand onderzoek is gestart naar de schietpartij bij Hato.

Het TGO bestond ook uit Nederlandse agenten die deel uitmaken van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), liet het OM toen weten. Het RST ondersteunt onder meer het lokale politiekorps bij georganiseerde criminaliteit en vormde dus ook onderdeel van het zogenoemde ‘TGO Hato’.

Minuten voor deze uitlatingen vertelde het Statenlid wederom waar hij was toen hij het nieuws kreeg over de moord en wat hij allemaal heeft gezien en gehoord bij de plaats delict, oftewel langs het strand van Marie Pampoen.

Volgens Cordoba hield hij alles heel goed in de gaten en wilde vooral erop toezien dat ‘niets bij het lichaam werd gezet en/of weggehaald’. Hij zou ter plekke toestemming van de toenmalige procureur-generaal hebben gekregen om dicht in de buurt van de plaats delict te blijven, liet hij vervolgens weten.

“Op een gegeven moment werd ik door een Nederlandse officier van justitie – ik weet zijn naam niet meer en het interesseert me ook niet – gewezen dat ik niet zo dichtbij mocht blijven staan.”

Na deze uitspraken ging Cordoba in op het slechte onderzoek.

Slecht onderzoek

Het Statenlid benadrukte dat het onderzoek direct na de moord heel slecht werd uitgevoerd.

“Iedereen die graag naar televisieprogramma’s kijkt, zoals CSI, weet dat de eerste uren (2×24 uur) het belangrijkste zijn in een onderzoek.” Maar bij de moord op Wiels zouden de autoriteiten volgens Cordoba bepaalde onderzoeken te laat hebben uitgevoerd en derhalve veel fouten hebben gemaakt. Hij haalde hierbij het buurtonderzoek van de politie aan dat volgens hem ook te laat werd gedaan.

Zoals de Amigoe toen berichtte, werd op 12 mei 2013, ruim een week na de moord, een passantenonderzoek verricht. Het is een onderzoek waarbij de autoriteiten op zoek gaan naar getuigen onder de personen die op een bepaalde tijd een bepaalde plaats passeren.

In verband met een dergelijk onderzoek wordt normaal gesproken door de rechercheurs vooraf bepaald in welke vorm zij in die buurt of omgeving vragen achterlaten.

Er werd toen gekozen voor een Nederlands- en Papiamentstalige folder, die opende met de Bijbelse passage: ‘Wij, de sterken, moeten de zwakken in hun kwetsbaarheid helpen en niet ons eigen belang dienen (Romeinen 15:1)’ en die verder het volk duidelijk maakte dat de politie hulp nodig had om deze zaak op te lossen. Verder werden er zeven vragen gesteld.

Oplossing

Het TOG dat in verband met deze moord vrijwel direct werd opgericht is nog steeds bezig met een diepgaand onderzoek hiernaar. De voorlopige onderzoeken hebben inmiddels geleid naar de opsporing van de betrokkenen en de berechting van de schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas. Hij kreeg een levenslange straf opgelegd.

De medeverdachten Dangelo ‘Panchèk’ Damascus en Carlos ‘Kalo’ Pieter werden voor hun betrokkenheid bij deze moord vrijgesproken. Het Statenlid eist een oplossing in deze zaak. Cordoba zei zich, na de eerste aanhoudingen, wat rustiger te hebben gevoeld.

Hij is echter niet tevreden met het feit dat de intellectuele daders nog vrij rondlopen.

“Ta Basta Awor. Het volk is moe en eist net als PS een oplossing van deze zaak. Er worden veel namen genoemd. Zij praten veel met het RST. Ik vertrouw geen van hen. Ik vertrouw niemand”,

benadrukte Cordoba. In verband met deze eis riep hij aanhangers op en tevens iedereen die tegen de moord op Wiels is, om een protest op 5 mei bij te wonen.

De partij herdenkt op deze dag haar leider, eerst met een kerkdienst bij Steenrijk en later op de avond tijdens een bijeenkomst in Sentro 1 te Veeris.

Verdachten

Zoals reeds bekend is oud Financiën- minister George Jamaloodin, net als zijn broer Robertico ‘Robbie’ Dos Santos als verdachte aangemerkt in het onderzoek Maximus, naar de intellectuele daders achter de moord.

Kort voor zijn dood maakte Helmin Wiels bekend dat hij op het spoor was van een ‘grote zaak’.

Hij stelde in verband hiermee vragen aan de overheid. Die gingen over telecombedrijf UTS en mogelijke illegale loterijen. Die vragen werden negen maanden later door Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) beantwoord.

In verband hiermee deden er vlak na de moord op Wiels geruchten de ronde dat Robbie dos Santos achter die moord zat.

Ook voormalig minister van Onderwijs voor PS Carlos Monk is als verdachte aangemerkt in het Maximusonderzoek. Dat liet hij zelf via de media weten.

Verder is Burney ‘Nini’ Fonseca, die volgens zaaksofficier Gert Rip de schakel is geweest tussen de intellectuele en de uitvoerende daders achter de moord, ook nog steeds een Maximus-verdachte. Jamaloodin, Dos Santos en Fonseca werden vorig jaar opgepakt en later onder voorwaarden vrijgelaten.

Fonseca werd tijdens de regiezitting van de Maximus-zaak op verzoek van advocaat Marije Vaders vrijgelaten. Bovendien werden diverse personen, waaronder voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier, als getuigen gehoord.

Rozier werd gehoord over bedreigingen die Jamaloodin in zijn bijzijn zou hebben geuit jegens Wiels. Het OM laat desgevraagd regelmatig weten dat de status van het onderzoek hetzelfde is gebleven. Het onderzoek is in volle gang, maar om het niet te belemmeren wordt weinig aan de pers bekendgemaakt.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – moord (Magnus & Maximus)

15 Reacties op “Amigoe | Cordoba: Onderzoek door Curaçaoënaars beter – PS eist oplossing moord Wiels

 1. Het interesseert niemand wat Cordoba heeft gedaan in het verleden. Het gaat erom wat hij nu niet heeft gedaan. Veel commentaar leveren op onbelangrijke zaken, maar geen commentaar op de leden van zijn eigen partij. Wel de splinter in andermans ogen zien maar niet de balk in eigen ogen.

 2. stanley Held

  Nee Margret, ongediplomeerd is hij niet. Hij heeft in Nederland als
  Politieagent gewerkt. Hij moest opnieuw de opleiding in daarna is hij teruggekeerd naar Curacao. Voor dat u praat en de rest wil aanzetten is uw keuze. Als ik, met hem eens ben? Is fase twee. U zet hem weg niet wetende wat hij in zijn leven heeft gedaan. Val de inhoud aan niet de persoon, zonder dat u weet wat hij of zij heeft gedaan.

 3. Cordoba is een ongediplomeerde scheeuwerd die omhoog kon vallen bij de politie door vriendjes.

  Met zijn middeleeuwse snor past hij beter tussen de zeeleeuwen van Seaquarium.

  Cordoba moet zijn grote smoel eens houden en niet over recht praten zolang zijn partij Fraudelien Wiels schaamteloos de hand boven het hoofd, de corrupte Wilsoe niet de partij uitschopt en jAsjes zijn gang laat gaan.

 4. Correctie.
  Bartje heeft gelijk. Het heet niet plaatsvervangend maar hulpofficier van justitie.

 5. MN, heb zelf ook 38 jaar bij de politie gewerkt…en het heet geen plaatsvervangend ovj maar hulpofficier van justitie.
  Enne… “man het het volk” is in uw ogen klaarblijkelijk een compliment.
  Dat roept Schotte en nog meer van die sujetten ook van zichzelf….
  moet je daar dan automatisch maar respekt voor hebben.
  Ik ga uit van zijn uitspraken en niet wat het”volk” van hem denkt. Wie dat volk dan ook moge zijn…

 6. @ Henriques
  binnen de politie kun je PLAATSVERVANGEND officier van justitie worden nadat je een aantal (zware ) cursussen succesvol hebt afgerond.
  Daarvoor hoef je dus geen universitair geschoolde jurist te zijn.

 7. Abraham Mossel

  *****

 8. @Mn
  Plverv OvJ zonder de benodigde papieren weliswaar. Geen jurist kortom geen rechten studie gedaan.
  Dat terzijde.
  Dat de zaak nu eindelijk echt moet worden opgelost dat mag duidelijk zijn het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit heeft kunnen plaatsvinden. Wiels was verre van mijn favorite politicus maar het is verschrikkelijk dat dit allemaal is gebeurd.

 9. @Bartje, Cordoba heeft zo’n 40 jaar bij de politie gewerkt en was ook plaats vervangende ovj. Die man was een zeer gerespecteerde man op zijn werk en bij de bevolking. Een sujet is hij zeker niet, ook nooit geweest. Hij is een man van het volk, jij ook?

 10. ” … zouden de autoriteiten volgens Cordoba bepaalde onderzoeken te laat hebben uitgevoerd en derhalve veel fouten hebben gemaakt.”

  Tja, dat komt door het knoeiwerk die verricht werd bij de VDC gedurende de periode van de regime PS-MAN-MFK. Nu het negatieve en averechtse gevolgen heeft gehad voor de PS, wil de toekomstige führer de RST de schuld geven. Een bijzonder achterlijk denkwijze die helemaal bij de PS past.
  Zelfs de PS heeft een bekende verdachte die netjes op de lijst staat bij de OM.
  Dus nee Cordobaatje, je belazer jezelf en je aanhangers, want naar CSI kijken is niet genoeg, je moet het ook kunnen volgen.

 11. stanley Held

  Een ieder richt zich op de persoon Cordoba. Zal zo zijn. Als ex politieagent ga ik er vanuit waarover hij praat. Zegt mij weinig. Ik richt mij op wie achter de moord van de heer Wiels zit. Naar mijn mening kan het opgelost worden. RST of wie dan ook. Desnoods FBI. Het moet opgelost worden. Dit is een zwarte bladzijde in de politiekesamenleving en de geschiedenis van ons eiland. Het moet opgelost worden. Wie er profijt van trekt zeg mij niets, als het opgelost wordt. De bevolking heeft echt rust en verwerking nodig. Daar draait het om. Het persoonlijk aanvallen heeft geen zin. Hert oplossen is belangrijker. Werk aan de oplossing. Besteedt geen aandacht aan politiek. Help de opsporingsambtenaaren om dit probleem op te lossen.

 12. Abraham Mossel

  Het moge duidelijk zijn dat de top van de PS deze Loser Cordoba al maanden zijn eigen graf laat graven en dat wel direct in de sede van de PS.
  ze keken er na en zij vonden het goed.

 13. “Als je tegen de moord op Wiels bent kom je naar de herdenking ” Iedereen die niet komt kan dus als verdacht worden beschouwd.
  De nieuwe leider van PS loopt zich warm. Hij bewaakte het lichaam van de leider. Hij werd door een Nederlandse Officier van Justitie ( zonder naam ) weggestuurd. Nederland is de oorzaak van het trage onderzoek.
  Met Nederland als usual suspect gaat hij voor een open sollicitatie voor het leiderschap van een verdampende partij. Zijn verhaal is al net zo onbenullig als hij zelf is.

 14. @Bartje: Precies…
  nos mes por…. ja hoor: blijf dat maar roepen, iedereen weet beter…
  Die cordoba is nu al jaren de weg kwijt.

 15. Heeft dit sujet nu ook al verstand van politiezaken????
  Wat een ergerlijk populistisch gezwam !!
  Dat noemt zich politicus: zijn gekraai neemt nu echt Chavez-achtige proporties aan….
  “Ta Basta Awor. Het volk is moe en eist net als PS een oplossing van deze zaak. Er worden veel namen genoemd. Zij praten veel met het RST. Ik vertrouw geen van hen. Ik vertrouw niemand”,
  Juist…zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten 😉
  Wat een eikel !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *