Amigoe | APC neemt Sehos-schuld van 32 miljoen over

door Favell Maduro

APC neemt Sehos-schuld van 32 miljoen over | Foto Persbureau Curacao

APC neemt Sehos-schuld van 32 miljoen over | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De sloop van het prikcentrum en het mortuarium op het Sehos-terrein kan gewoon doorgaan. Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) neemt de schuld die Sehos had openstaan, over.

Hierdoor komen de twee gebouwen die als onderpand dienden vrij en kunnen dus gesloopt worden.

Eerder ontstond er paniek omdat een consortium van banken en pensioenfondsen het Sehos geen toestemming had gegeven voor de sloop van de panden. Die gebouwen had het consortium in onderpand gekregen in 2007, toen Sehos een lening afsloot van 72 miljoen gulden. Inmiddels is die lening geslonken tot 32 miljoen gulden.

Vanochtend heeft Javier Hernandez, algemeen directeur van het Sehos, de Raad van Bestuur ingelicht over het voorstel dat uit de onderhandelingen was gekomen. De raad is er volgens een woordvoerder van het ziekenhuis mee akkoord gegaan dat APC nu de lening overneemt. Hierdoor kan men vanuit het Sehos aan Usona toestemming geven om de gebouwen te slopen.

Eerder werd er gevreesd dat bouwer Ballast Nedam met een miljoenenclaim zou komen, omdat ze vertraging oplopen bij de bouw van het ziekenhuis. Het mortuarium en het prikcentrum, die bij de ingang van het Sehos-terrein aan de Hamelbergweg staan, liggen op een zogenoemd kritiek pad.

Waar de gebouwen staan moet Ballast Nedam snel bodemonderzoek laten verrichten. Het gesteente daar, het zogeheten ‘klip’, moet door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht worden. Dat onderzoek neemt tijd in beslag. Daarom stond de sloop van het prikcentrum en het mortuarium al geruime tijd in de planning. Daarna kan men de andere onderdelen, zoals de apotheek, gaan slopen.

Tijdens zijn wekelijkse praatje met mediavertegenwoordigers zei premier Ivar Asjes vorige week dat alles klaar was om de oversteek te maken. De bouwers van het nieuwe ziekenhuis konden volgens de minister-president de Hamelbergweg oversteken en de panden gaan slopen. Dat leek spaak te lopen toen de banken waarbij de gebouwen in onderpand waren het Sehos op de eerder gemaakte afspraken wezen.

Vanaf morgen kunnen de slopers die door Ballast Nedam en Usona zijn ingehuurd, aan de slag. Het uitschuifplan, waarbij de gebouwen en onderdelen van het Sehos stap voor stap zullen worden gesloopt, kan nu verder worden uitgevoerd zoals gepland.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | APC neemt Sehos-schuld van 32 miljoen over

  1. Huh? Pensioengeld wordt gebruikt voor het financieren van de gevolgen van mismanagement?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *