30 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Buurtbewoners bang dat gevaarlijke psychoot vrijkomt

24 jaar cel voor Bonam-moord
De gevaarlijke psychoot Jamel Lomp staat vandaag terecht voor doodsbedreiging

WILLEMSTAD — De gevaarlijke psychoot Jamel Lomp staat morgen terecht voor doodsbedreiging. Wanhopige buurtbewoners in Tera Pretu hopen dat de man naar Nederland wordt gestuurd voor TBS-opname.

Op Curaçao bestaan er namelijk geen faciliteiten waar mensen met dit ziektebeeld behandeld kunnen worden. Lomp dreigt daardoor losgelaten te worden in de maatschappij met alle gevolgen van dien.

“Het Openbaar Ministerie (OM), de behandelend psychiater en de inspecteur voor de Volksgezondheid zijn het erover eens dat Lomp een gevaar is voor zichzelf en voor zijn omgeving”, schrijft een bezorgde buurtbewoner aan de Amigoe. Het staat vast dat hij lijdt aan een psychiatrische stoornis.

De behandelend psychiater wil echter geen TBS-verklaring geven doordat er geen adequate opvang op Curaçao is. Dit stuit de bezorgde buurtbewoners tegen de borst. “Volgens ons wordt een psychiater gevraagd om zijn kundig oordeel. Hoe de samenleving dat op gaat lossen, is niet zijn verantwoordelijkheid. Wat wel zijn verantwoordelijkheid is, is een verklaring afgeven als dat nodig is. De grote vraag is wat maakt dat de psychiater niet een verklaring afgeeft die hij wel af zou geven in een land waar wel adequate opvang voorhanden is”, aldus de buurtbewoners in een brief.

Het OM heeft de afgelopen maanden intensief contact met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Nederland. Vanuit hun kant wordt al het mogelijke gedaan om de betrokkenen te beschermen. Dat wordt ook door de buurtbewoners op prijs gesteld. Nederland is ook bereid om Lomps tbs-behandeling te bekostigen, maar om dit te kunnen formaliseren is een NIFP-indicatie vereist. Deze indicatie is bijvoorbeeld naast het besluit van een psychiater een uitspraak van de rechter.

De buurtbewoners hopen dan ook dat de rechter morgen vonnist dat Lomp de adequate zorg krijgt. Als Lomp vrijkomt zal anders ‘de gemeenschap van Curaçao willens en wetens blootgesteld worden aan iemand met crimineel gedrag vanuit zijn ziekte’.

Vuurwapen

Lomp heeft na doodsbedreigingen aan het adres van Oswin Ambrotius (41) daadwerkelijk geprobeerd hem met een machete om het leven te brengen. Dit gebeurde op 30 december jl. De familie Ambrotius leefde al een week met deze bedreigingen en vroeg dagelijks om bescherming bij de politie in Barber. De familie sliep de bewuste week elders en kwam die ochtend alleen naar huis om kleding te wisselen.

Lomp bedreigde vervolgens Ambrotius met een machete waarop de 41-jarige man op Lomp schoot met een illegaal vuurwapen dat hij had aangeschaft om zijn gezin te beschermen. Ambrotius, die nu een gevangenisstraf moet uitzitten voor verboden wapenbezit, is niet de enige die het heft in eigen handen heeft genomen.

“Er wordt gezegd dat mensen bereid zijn om hem maar vast te doden voordat hij de kans krijgt een nieuw slachtoffer te maken”, zegt de buurtbewoner.

Lomp is eerder veroordeeld geweest voor moord. Hij is zowel in Nederland als in Engeland bekend bij de autoriteiten. Toen hij in december doodsbedreigingen uitte, zat hij in zijn proeftijd van drie maanden.

In 2014 kwam Lomp met goedvinden van zijn broer uit een forensisch psychiatrisch instituut in Nederland naar Curaçao. Dat had volgens de buurtbewoners nooit mogen gebeuren. Het OM zegt nu strafrechtelijk niets te kunnen doen en afhankelijk te zijn van het oordeel van de inspectie van de Volksgezondheid en de behandelend psychiater voor de tbs-verklaring.

De buurtbewoners eisen bescherming, vooral nu opname en behandeling in Nederland tot de mogelijkheden behoren.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Iemand die zo gestoord is,heeft een plek nodig om beschermd te worden tegen zichzelf,en anderen in de samenleving.Vanuit Nederland wordt deze zaak gevolgd en ben dan ook benieuwd of Curacao deze zaak volwassen afhandeld.

  2. Begin met het opsluiten van de grootste en gevaarlijkste crimineel van het Eiland Gerrit Schotte!!! praat daarna verder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...