26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 03:02

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Bron Amigoe Amigoe | ‘Aqualectra-fabriek moet beschermd monument worden’

Amigoe | ‘Aqualectra-fabriek moet beschermd monument worden’

Het hoofdgebouw van Aqualectra in Mundo Nobo hoort bij de architectuurstroming Moderne Beweging
Het hoofdgebouw van Aqualectra in Mundo Nobo hoort bij de architectuurstroming Moderne Beweging | Foto Amigoe

WILLEMSTAD — Stichting Docomomo Curaçao heeft onlangs een verzoek ingediend bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) om een aantal gebouwen op het Aqualectra-terrein in Mundo Nobo aan te wijzen als beschermd monument.

Het betreft het fabrieksgebouw en de twee villa’s op het terrein.

Nu de Aqualectra-fabriek op Mundo Nobo wordt ontmanteld heeft de stichting, die zich inzet voor het behoud van architectuur uit de vorige eeuw, een verzoek ingediend bij Aqualectra en bij het ministerie om de gebouwen van de sloophamer te redden. “Gezien de belangrijke positie die de gebouwen innemen in de Curaçaose architectuurgeschiedenis, zijn we van mening dat deze behouden moeten blijven. De panden behoren tot de Moderne Beweging, een verzamelnaam voor modernistische architectuur, die tussen 1920 en 1940 ontstond en opbloeide in Europa.

Kenmerkend voor de Moderne Beweging is het streven naar functionaliteit. Materialen als staal en beton maakten nieuwe constructies mogelijk, waardoor gebouwen een specifieke bestemming konden krijgen als fabriek, kantoor, bioscoop of ziekenhuis. Skeletbouw, prefabricatie, standaardisatie en een vrije gevelindeling maakten dat er goedkoper en efficiënter kon worden gebouwd”, schrijft het bestuur van Docomomo in de brief aan minister Suzy Camelia-Römer.

Architectuurhistorie

Tijdens een persconferentie in februari stelde Aqualectra-directeur Darick Jonis dat het fabrieksgebouw niet zal worden gesloopt. De stichting heeft dit echter nooit zwart op wit bevestigd gekregen. De gebouwen op het Aqualectra-terrein zijn ontworpen door Pieter van Stuivenberg. “Als hoofd van de toenmalige landswatervoorziening ontwierp hij het hoofdgebouw”, zegt Ronny Lobo. “Hij ontwierp ook de Aqualectra-watertank op Scharloo. Die tank is overigens al aangewezen als monument.”

Het fabrieksgebouw werd in 1952 in gebruik genomen en de villa’s in 1953. De toegepaste bouwstijl van met name het fabrieksgebouw is volgens de stichting duidelijk te herleiden tot de Miami Art Deco stijl. Het behoud van deze panden is volgens Lobo van groot belang voor de architectuurhistorie van het eiland. “Vaak kunnen mensen het belang van zo’n gebouw niet inschatten. Dat is het probleem. Wij als architecten weten hoe de architectuurontwikkeling van een land is geweest.”

De gebouwen kunnen volgens de voorzitter van Docomomo als beschermde monumenten in de toekomst worden geïncorporeerd in de herontwikkeling van het fabrieksterrein. “Wij willen voorkomen dat het fabrieksgebouw leeg komt te staan. Dat is vaak het begin van het einde. Dat hebben wij kunnen zien bij West End en Cinelandia. Panden die leeg komen te staan worden niet meer onderhouden. Het wordt een steeds moeilijker verhaal om ze daarna te restaureren”, zegt Lobo.

De twee villa’s die van de sloophamer gered moeten worden.
De twee villa’s die van de sloophamer gered moeten worden | Foto Amigoe

“Deze gebouwen zijn heel degelijk gebouwd en vergen naar onze mening niet heel veel onderhoud. Het probleem dat zich vaker voordoet is dat als de functie van een gebouw verandert, of deze leeg komt te staan, het gesloopt wordt. Er zijn gelukkig een paar mooie voorbeelden waarbij door het protest van Docomomo de sloop van enkele panden is tegengehouden. Deze gebouwen werden gerestaureerd en kregen een nieuwe functie.”

Top-10

“Op Curaçao zijn er een aantal gebouwen die tot deze architectuurstroming behoren”, zegt Lobo. “Daaronder zijn het KSM-gebouw in Punda, het Shell-gebouw, het NAAM-pand in Pietermaai, het Peter Stuyvesant College, het Simon Bolivar huis, het douanegebouw, het Mgr. Verriet Instituut en het woonhuis van Ben Smit dat dit jaar als monument is aangewezen.” Momenteel is de stichting de top-10 van deze gebouwen aan het documenteren met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties