27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 18:51

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | ‘Aandacht voor geweld in samenleving’

Minister-president Eugene Rhuggenaath heeft vanmiddag tijdens de persconferentie van de regering stil gestaan bij de dood van Almier Godett. De 38-jarige politicus werd gisteren vermoord toen hij een...

NTR | ChristenUnie-kanidaat Stieneke van der Graaf: ‘Armoede en kinderen in Cariben prioriteit maken in Den Haag’

John Samson DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Stieneke van der Graaf wil voor de...

DH | D66 candidate Wuite aims high

~ Wants to become first Second Chamber member from St. Maarten ~ THE HAGUE--Her statement that having a Caribbean member in the Second Chamber of the Dutch Parliament...

Ingezonden | Open brief aan BTP, parlement en minister VVRP ‘community mailboxes’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twintig besmettingen per dag op Bonaire

Kralendijk - In het weekend zijn 188 mensen getest op het coronavirus. Bij 44 van hen was de uitslag positief. Doordat er ook 22 personen zijn hersteld was...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Amigoe | OM: Boetecontrole bij lucht- en zeehaven verloopt goed

Amigoe | OM: Boetecontrole bij lucht- en zeehaven verloopt goed

OM: Boetecontrole bij lucht- en zeehaven verloopt goed
OM: Boetecontrole bij lucht- en zeehaven verloopt goed

WILLEMSTAD — Drie jaar nadat het Openbaar Ministerie in nauwe samenwerking met de Immigratiedienst gestart is met het digitaal traceren van openstaande boetes bij reizigers, lijkt het systeem goed te werken.

Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.

De controles worden uitgevoerd bij het verlaten of binnenkomen van het land via de luchthaven of de zeehaven. Sinds medio juni 2013 is het al mogelijk dat openstaande boetes door de Immigratiebeambte worden opgemerkt, dankzij de invoer van het openstaande boetesysteem van het OM, het ‘Border Management System’ (BMS). Het OM adviseert alle burgers en niet-burgers om hun boetes te betalen voordat zij het eiland verlaten om ongemak of irritaties bij de lucht- of zeehaven te voorkomen. Misschien is dit laatste ook de reden waarom het systeem goed werkt.

Het OM is vóór 2013 min of meer soepel geweest met overtreders, maar sinds de invoer van het BMS worden alle reizigers aangesproken op openstaande boetes en aangespoord om te gaan betalen bij terugkomst van hun reis.

Serphos legde eerder uit dat reizigers in de eerste fase een waarschuwing zullen krijgen en een folder waarin het proces van innen en betalen van boetes wordt uitgelegd. In de tweede fase zullen reizigers ter plekke de boete moeten betalen anders kunnen ze niet reizen. De duur van de zogenoemde eerste fase van de controles is echter niet bekendgemaakt. Boete-inning gebeurt momenteel nog niet ter plekke, reizigers worden alleen gewaarschuwd, aldus Serphos vandaag. De tweede fase is nog niet gestart. Dit heeft te maken met logistiek en mankracht, legt Serphos uit.

Op tijd betalen van openstaande boetes vermijdt hoe dan ook extra kosten en voorkomt dat iemand vast komt te zitten. Zoals bekend moet één dag worden uitgezeten voor iedere 50 gulden boete die openstaat.

Geïnde boetes

In 2013 is het geïnde boetebedrag verdrievoudigd (1.466.220 gulden) ten opzichte van 2011 (872.824 gulden) en is dus te danken aan de actie bij de luchthaven maar ook de bewustwordingscampagne ‘Verkeersboete: transactie of veroordeling?’, uitgevoerd door het OM. De boete-inning in 2014 is ten opzichte van het topjaar 2013 met een derde verminderd (950.230 gulden). Het hield echter gelijke trend met de vermindering van het aantal door de politie uitgeschreven oproepingsprocessen-verbaal.

In 2015 heeft het OM in totaal 1.089.836 gulden aan boetes geïnd, maakte het OM vorige maand bekend. Het bedrag betreft echter niet alleen de boetes die in 2015 zijn uitgedeeld maar ook oude boetes. Dit verklaart ook het feit dat er in 2014 minder processen-verbaal zijn uitgeschreven door de politie en toch meer boetes zijn geïnd. In 2014 werden er 20.514 boetes uitgeschreven en in 2015 waren dat er 12.737, een daling van 37,9 procent, aldus het OM.

In de periode van januari tot en met juni 2016 zijn in totaal 6760 oproepingsprocessen-verbaal door het OM verwerkt. Vorig jaar waren dat er 4986 voor de eerste zes maanden. Er is een verhoging te zien van 154 oproepingsprocessen-verbaal (2,33 procent). Verder zijn er 652 (13,08 procent) meer zaken naar zitting voorgedragen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

“Conclusie voor 2016 is dat het beter gaat dan vorig jaar”, aldus het OM. De geïnde boetes voor de maanden januari tot en met mei 2016 zijn minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Namelijk 406.832 gulden in 2015 en 320.483 gulden dit jaar. Dit is 86.349 gulden minder (21,22 procent), vandaar dat het OM ook een inhaalslag is gestart.

Men kan boetes bij het loket ‘Paga Bo But’ (betaal je boete) voldoen, gevestigd aan de Abraham Mendez Chumaceiro Boulevard 11, het nieuwe gebouw van het OM naast Curoil. Telefonisch is het loket te bereiken via 434-2100. Voor meer informatie over het innen en betalen van boetes verwijst het OM naar de folder ‘Verkeersboete: Transactie of Veroordeling’. Deze is gratis verkrijgbaar bij het Openbaar Ministerie in De Tempel in Punda, bij het Parket Procureur-Generaal aan het Wilhelminaplein, bij Bentana di Informashon in Saliña, de Belastingdienst in Emmastad en bij de balie van de Immigratiedienst op Hato.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Fase 1 is een waarschuwing, fase 2 werkt nog niet. Weer een lachertje!
    Schaf fase 1 af (kost alleen maar geld) Het is een kwestie van betalen of thuisblijven!
    Maar dat zal wel niet gebeuren, doormodderen maar.

  2. Controleer ook eens op opgelegde maar niet uitgevoerde celstraffen.

    Zoals van Brian Mariano die omdat hij een atleet is een voorkeursbehandeling van justitie geniet en rustig door ging met zijn criminele activiteiten waardoor hij nu 4 jaar geschorst is wegens dopinggebruik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties