30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Alle info regulatory account aanwezig

HomeMediaAlle info regulatory account aanwezig

Casperson: Beweringen Jonis niet waar

Anthon CaspersonWILLEMSTAD — De uitlatingen van directeur Darick Jonis van water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra zijn oud-president-directeur Anthon Casperson in het verkeerde keelgat geschoten. De bewering van Jonis dat de directie in het verleden aan window dressing deed om een rooskleuriger beeld te schetsen van de financiële situatie van het bedrijf, berust niet op de waarheid, zegt Casperson. Hierdoor heeft hij ook reputatieschade opgelopen.

Advertentie

Jonis klaagt ook over het niet beschikken van informatie over de regulatory account, hoe deze in elkaar zit en hoe de berekeningen zijn toegepast.
Door deze regulatory account werd in het verleden volgens Jonis een gedeelte van de kosten van Aqualectra op de regering, dus de gemeenschap, verhaald.
Hij zegt dat, ondanks het feit dat in een vaststellingsovereenkomst werd opgenomen dat informatie over de regulatory account moet worden verschaft aan de huidige directie, dit nog steeds niet is gebeurd.
Casperson zegt in een reactie dat conform de vaststellingsovereenkomst van 5 juli 2013 partijen zijn overeengekomen dat hij onder meer informatie moet verstrekken aan Aqualectra aangaande de stand van de regulatory account.
Hoewel Casperson hiermee akkoord ging, was het de directeur Financieel Economische Zaken (FEZ) van Aqualectra die de verantwoordelijkheid hiervoor droeg.
Hij verwijst naar de inhoud van een mail die hij op 9 september 2013 naar Aqualectra heeft verstuurd, waarin hij informatie verschaft over onder meer de regulatory account.
Op 11 en 12 september 2013 heeft Casperson ook mailverkeer gehad met de ouddirecteur FEZ, Dieudonne van der Veen.
Dit omdat Casperson als presidentdirecteur niet direct verantwoordelijk is geweest voor de beleidsvoering aangaande de ontwikkeling en vaststelling van de regulatory account. Dit betreft een verantwoordelijkheid van de directeur FEZ.
Van der Veen zegt verbaasd te zijn dat Aqualectra geen informatie kan vinden over de opbouw van de regulatory account.
Het directoraat FEZ binnen Aqualectra beschikt over deze informatie en er zijn voldoende informatie- uitwisselingen geweest, zowel intern als extern, aangaande dit onderwerp.

Het is slechts een kwestie van weten waar je moet zoeken”, zegt hij.

Deze moeten in het elektronisch archief van Aqualectra te vinden zijn.”

In een mail aan Casperson haalt Van der Veen correspondentie aan met zowel de Dienst Economische Zaken (DEZ) als Bureau Telecommunicatie & Post (BTP) in het kader van hun rol als regulator.
Beide instanties hebben de regulatory account- rapporten ontvangen in correspondentie over de tariefontwikkeling en wijzigingsaanvragen.
Verder geeft hij aan dat er meer correspondentie is waarin de nodige informatie te vinden is.
Zoals correspondentie met het Bestuurscollege van het eilandgebied Curaçao en daarna met de minister van Algemene Zaken aangaande tariefvorming en voorfinanciering, correspondentie met de controlerende accountants ter onderbouwing van managementbeweringen in de jaarrekening, met name het hoofdstuk over de regulatory account en voorfinanciering, en correspondentie met de Raad van Commissarissen (RvC).
Verder werd, aldus Van der Veen, maandelijks het Monthly Operational Report opgesteld door de afdeling FEZ.
In dit rapport werd de voorfinanciering op directe kosten berekend en verantwoord.

PwC als external auditor verrichtte tevens jaarlijks een gedetailleerde berekening en maakte die berekening officieel door middel van certificering.
Ook in het dossier van de obligatielening zijn diverse onderdelen van deze correspondentie verzameld en verantwoord.
Zowel directeur Jonis als oud-premier Gerrit Schotte heeft een kopie van dit dossier, zegt Van der Veen.

Ook middels de jaarrekeningen wordt elk jaar verantwoording afgelegd aan/ door de directie als geheel, aan de RvC en aan de aandeelhouders.
In de jaarrekening wordt een hoofdstuk gewijd aan de opbouw van de regulatory account en de voorfinanciering op de directe productiekosten in dat kalenderjaar.”

Tevens heeft Van der Veen verschillende documenten naar Casperson verstuurd aangaande de vaststelling en verantwoording van de regulatory account tot het einde van het boekjaar 2009.
Het betreft onder meer een brief aan BTP waarin Aqualectra het conceptrapport regulatory account aanbiedt, een brief aan BTP waarin Aqualectra het vastgestelde jaarverslag 2009 en het definitieve rapport regulatory account 2009 aanbiedt, een e-mail van 5 juli 2011 aan de finance manager, aan Casperson en aan de manager BRC& IAD waarin wordt verwezen naar de rapportage van de regulatory account over 2010, en een brief aan Schotte, de RvC en BTP van 1 juli 2011, waarin wordt uitgelegd hoe de tariefcalculatie plaatsvindt en de regulatory account.
Al deze documenten zijn ook voorhanden in de archieven van Aqualectra, zegt Casperson.

De berekening van de ontwikkeling van de regulatory account was gebaseerd op de bestaande respectievelijke formele besluiten en regelgeving van het Bestuurscollege, derhalve ging het hierbij niet om willekeurige modus operandi van de toenmalige directie van Aqualectra.”

Volgens Casperson hebben functionarissen binnen de finance-afdeling van Aqualectra kennis van deze regelingen, documenten en berekeningsmethodieken over de boekjaren 2009 en 2010 en de jaren daarvoor. BTP was en is tevens op de hoogte van de toegepaste methodieken met betrekking tot de dekking van onder meer de brandstofkosten van Aqualectra tot en met 2010, zegt hij.

Op basis van deze gegevens moet het mogelijk zijn geweest voor de directie van Aqualectra om de noodzakelijke methodiek en documentatie aangaande de dekking van de brandstofkosten van Aqualectra te kunnen verantwoorden voor het vervolgjaar 2010.”

Als laatste legt Casperson uit dat de regulatory account als een off balance sheet item verantwoord wordt in de respectievelijke jaarverslagen van de onderneming.

Accountantsonderzoeken hebben deze boekhoudkundige toepassingen telkens bevestigd, waarna goedkeurende verklaringen zijn afgegeven voor alle jaarverslagen die onder de verantwoordelijkheid van de directie zijn opgesteld. Derhalve kan hier geen sprake zijn van window dressing van de financiële jaarrekeningen door de voormalige directieleden van Aqualectra, zoals door de huidige directie van Aqualectra in het artikel is geventileerd.”

Al deze informatie is door Casperson aan de huidige voorzitter van de RvC, Mike Willem, verstuurd.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties