31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Ferry Krioyo op Fuikdag betrokken bij 3 incidenten

HomeMediaFerry Krioyo op Fuikdag betrokken bij 3 incidenten
Toen de ferry Krioyo op drift was raakten verschillende boten die aan elkaar vastzaten in de verdrukking en werden meegesleept. Op de vele filmpjes die op You Tube inmiddels te zien zijn, is er duidelijk sprake van paniek onder de opvarenden van deze boten.
Toen de ferry Krioyo op drift was raakten verschillende boten die aan elkaar vastzaten in de verdrukking en werden meegesleept. Op de vele filmpjes die op You Tube inmiddels te zien zijn, is er duidelijk sprake van paniek onder de opvarenden van deze boten.

WILLEMSTAD — De ferry Krioyo Blue Curaçao was op Fuikdag bij in totaal drie incidenten betrokken. Dit laat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (PNP), desgevraagd weten. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de Krioyo behalve bij het incident in Fuikbaai, daarvoor ook betrokken was bij een botsing tegen de kade in de haven en vervolgens ook vastliep op een zandbank en losgetrokken moest worden”, aldus de minister.

Advertentie

Om deze reden heeft Balborda vragen gesteld aan de Maritieme Autoriteit van Curaçao (MAC), zoals: wanneer is de inspectie uitgevoerd, hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe had dit voorkomen kunnen worden?

Het onderzoek naar de incidenten wordt door MAC uitgevoerd en wij hopen dat dat binnen twee weken afgerond kan worden om zo meer inzage te krijgen in hetgeen zich die dag heeft afgespeeld.
Ook de Havenmeester (Marlon Laroche, red.) heeft onafhankelijk hiervan een eigen rapport uitgebracht, wat ik nog niet heb ingezien”, aldus de minister.

Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld valt de ferry, omdat ze onder de Curaçaose vlag vaart en het incident zich in lokale wateren afspeelde, onder de bevoegdheid van de scheepvaartinspectie van MAC.
De maritieme autoriteit voert scheepvaartinspecties uit op vaartuigen die voor commerciële doeleinden worden ingezet. MAC-directeur Jan Sierhuis:

Het onderzoek is volop gaande. Gedurende het onderzoek mag de Krioyo niet varen. Over de bevindingen kunnen wij nog geen uitlatingen doen aangezien het een lopend onderzoek betreft dat in de ruimste zin van het woord wordt uitgevoerd. We hopen en streven ernaar het onderzoek binnen twee weken te kunnen afronden, maar we weten natuurlijk niet vooraf waar we tegenaan zullen lopen. De dienst kampt tevens met onderbezetting, maar desondanks is er de nodige mankracht voor uitgetrokken om alles zo spoedig mogelijk te onderzoeken.”

Hij meldt verder dat het incident met de Krioyo in de Fuikbaai – waarbij de ferry met ongeveer 200 man aan boord stuurloos raakte toen de motor uitviel en daarbij meerdere vaartuigen raakte – vanuit juridisch perspectief onder de definitie ‘scheepsramp’ valt en als zodanig wordt onderzocht.
Op geluiden dat de Krioyo reeds met Kerst met technische mankementen te kampen had en om deze reden niet mocht varen, reageert de MAC-directeur als volgt:

Er is inderdaad sprake geweest van het intrekken van certificaten (waardoor de Krioyo niet mocht varen, red.) in verband met inspectie. Na de uitvoering van de inspectie zijn de certificaten weer verstrekt.”

Sierhuis stelt verder dat de ferry op Fuikdag over de benodigde vaarcertificaten beschikte die ‘vrij recent in aanloop naar Fuikdag weer waren verstrekt’.

Het onderzoek zal zich dan onder andere ook richten op de tussenliggende periode.”

Reactie eigenaar
De eigenaar van de ferry, Darwin Gregg, ontkent dat er sprake was van drie incidenten met de Krioyo en licht toe:

Er was sprake van twee incidenten. Het eerste deed zich voor toen de kapitein de Fuikbaai binnenvoer en wilde ankeren. Verschillende passagiers – in totaal waren er 175 – sprongen toen van boord , waardoor de kapitein onmiddellijk de motor uitdeed en vervolgens niet achteruit kon varen. Toen heeft de Citro assistentie verleend.”

Het schip had volgens Gregg toen niet voldoende druk, waarop een generator opgestart moest worden, wat twee minuten heeft geduurd. Hierop kon de kapitein de ferry starten en weer manoeuvreren.
Volgens Gregg deed het tweede incident zich vervolgens voor nadat de ferry geankerd had en met een lang touw aan wal was vastgemaakt.

Iemand heeft toen het touw van het anker doorgesneden en omdat het schip op dat moment de motoren uit had – omdat er al geankerd was – verloor het touw dat aan wal vastzat ook spanning.”

Overigens was er, volgens Gregg iemand aan boord die er getuige van was hoe het touw van het anker werd doorgesneden.

Ik hoop dat het strafrechtelijk onderzoek uit zal wijzen wie de dader is die zoveel gevaar heeft veroorzaakt.”

Hij stelt daarom ook uit te kijken naar de resultaten van het onderzoek.
Hij licht toe dat de getuige reeds door de autoriteiten is gehoord en dat ook de kapitein al zijn verklaring heeft afgelegd.
Op de vraag of het klopt dat het schip rond Kerst met technische mankementen te kampen had, luidt het antwoord:

Nee, er was geen sprake van technische mankementen. MAC heeft gemeend dat we meer automatische brandblussers moesten aanleggen. Hierop zijn de papieren, na inspectie op 28 december, gewoon weer verstrekt. Voor alle duidelijkheid: de Krioyo is in prima staat en we hopen dat de dader snel wordt gepakt.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties