26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 23:38

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAkshon Sivíl wil inzage cijfers Curoil en RdK

Akshon Sivíl wil inzage cijfers Curoil en RdK

WILLEMSTAD — De Fundashon Akshon Sivíl (FAS) heeft de overheidsbedrijven Curoil en Refinería di Kòrsou (RdK) benaderd met het verzoek om inzage te kunnen krijgen over hun recente jaarrekeningen. De stichting stelt dat zij als belanghebbende inzage moet krijgen in de jaarrekeningen, aangezien zij opkomt voor de collectieve belangen van de Curaçaose bevolking.

In brieven die naar de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van zowel Curoil en RdK zijn gestuurd, vraagt FAS naar openheid van zaken over de recente jaarcijfers van beide overheidsbedrijven.
Conform boek twee van het Burgerlijk Wetboek dienen naamloze vennootschappen binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, behoudens verlenging met maximaal zes maanden, een jaarrekening met jaarverslag op te maken en deze stukken ten kantore van de vennootschap neer te leggen ter inzage van de belanghebbenden.
Deze jaarverslagen dienen te zijn vergezeld van een accountantsverklaring.

Is de jaarrekening niet binnen twee maanden na afloop van de al niet verlengde termijn van zes maanden voor het opmaken daarvan goedgekeurd, dan wordt de opgemaakte, doch niet goedgekeurde jaarrekening onverwijld ten kantore van de vennootschap neergelegd ter inzage voor belanghebbenden.
FAS stelt dat zij bij beide overheidsbedrijven belanghebbende is.

De stichting die op 11 juli is opgericht, heeft zich namelijk ten doel gesteld om de kwaliteit van het openbaar bestuur, maar ook die van het bestuur van de overheids- nv’s op het eiland te verbeteren.
Hiermee wil zij de collectieve belangen van de Curaçaose bevolking behartigen bij een behoorlijk functioneren van het openbaar bestuur en de overheidsbedrijven op het eiland.

Volgens de stichting is er, voor zover zij heeft kunnen nagaan, nooit een jaarrekening ter kantore van RdK ter inzage gesteld voor belanghebbenden.
Bij Curoil is dit sinds 2009, voor zover FAS heeft kunnen nagaan, niet meer gebeurd.
De stichting verzoekt de directie en RvC’s van beide bedrijven om binnen drie dagen, vanaf de 17e van deze maand, de opgevraagde informatie te verstrekken.
Voor Curoil betreft het de jaarrekeningen van 2010 en 2011, terwijl voor RdK van 2009, 2010 en 2011.

KADER:

Bestuur Het FAS-bestuur wordt voorgezeten door Ruben Suriel, bekend van de pressiegroep Frente Sivíl en Pro Pueblo. In het bestuur zitten verder Henk Pasman, bekend brievenschrijver in lokale kranten en maatschappijcriticus en oud-journaliste Marjo Nederlof.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties