26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 21:55

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Aftrap ontwikkeling Wechi

Aftrap ontwikkeling Wechi

wechi
Minister Balborda (links), FKP-directeur Con en PNP-partijleider en Statenlid Davelaar tijdem de eerste symbolische schep zand.

WILLEMSTAD — De aftrap voor de aanvang van fase 1 van de ontwikkeling van de noordwestelijke punt van de voormalige plantage Wechi, langs de Weg naar Westpunt, werd gisteren gegeven. De directeur van de woningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP), Arthur Con, liet weten dat deze fase de bouw van 760 woningen behelst, waarvan er minimaal 200 in het jaar 2015 zullen worden gebouwd. Hiermee werd tevens het startsein gegeven voor de aanleg van de infrastructuur van de nog te realiseren woonwijk, die door FKP onder het motto ‘WECHI, bèrdè, bibabel i sigur’ (groen, leefbaar en veilig) ontwikkeld zal worden met als uiteindelijke doel de realisatie van 3500 ‘betaalbare woningen’.

Bij het groundbreaking-moment gistermiddag heerste er euforie onder de sprekers. FKP-directeur Con, PNP-partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar en de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda (PNP) stelden allen opgelucht dat er ‘na 23 jaar eindelijk een start kan worden gemaakt met de ontwikkeling van het gebied voor volkswoningen’.

Zoals bekend zijn er omtrent de ontwikkeling van het gebied, ofwel de door de overheid beoogde bestemmingswijziging van het gebied in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP), rechtszaken gevoerd door de milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental.

Con:

“Op dit moment komen alle inspanningen van jarenlange voorbereiding en samenwerking tussen de FKP, het VVRP-ministerie – waaronder de uitvoeringsorganisaties Domeinbeheer, Openbare Werken (OW) en Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP), het voormalige Drov) en het stedenbouwkundig adviesbureau Progaya samen tot een concrete en zichtbare actie”,

aldus de FKP-directeur, die uitlegt dat de afhandeling van de goedkeuring van het wegenplan, ofwel de infrastructuur van de wijk, voorspoedig verliep door de voortvarende medewerking van de betrokken uitvoeringsorganisaties en het VVRP-ministerie.

In totaal nam dit volgens Con zes weken in beslag. Gedurende het proces heeft het ministerie een openbare aanbesteding gehouden voor de aanleg van de infrastructuur en de riolering.

Minister Balborda licht toe dat het ministerie voor deze aanleg een maximaal budget van 6 miljoen gulden had begroot en dat, toen de alliantie van de lokale ontwikkelaar Agostinho Andrade en Luthson ‘Luti’ Pieternella zich als Aliansa Civil & Road Works inschreef om de werkzaamheden voor 3,2 miljoen gulden uit te voeren, de aanbesteding naar hen ging.

De minister wees tevens op de grote verschillen in offertes, zo was de hoogste inschrijving voor deze werkzaamheden 28 miljoen gulden. Con benadrukte dat alles conform de regels en transparant is verlopen, en dat de alliantie van voornoemde aannemers zich dan ook als Aliansa Civil & Road Works bij de Kamer van Koophandel (KvK) heeft geregistreerd.

Bij de gelegenheid waren aanwezig premier Ivar Asjes, minister van Cultuur Irene Dick (PS), minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais), Statenlid Eugène Cleopa (Pais), Statenlid Jacintha Scoop-Constancia (MFK) en FOL-voorzitter Anthony Godett. Minister Balborda benadrukte dat Curaçao in vergelijking met andere eilanden/landen in de regio over een goed ontwikkelde infrastructuur beschikt, waarbij de bewoners naar ‘bestemmingen zoals Miami, Amsterdam, New York, Toronto en Bogota kunnen vliegen’.

“We nemen zaken soms als te vanzelfsprekend aan. Zo is er 4 miljoen gulden besteed aan het opknappen van zandwegen in de wijken en wordt er op jaarbasis 30 miljoen begroot voor de onderhoud van het wegennet. Bijna alle huizen op Curaçao zijn aangesloten op water en stroom. Het eiland beschikt over een snelle internetverbinding, dat is in de regio soms wel anders”, aldus Balborda.

Morgen in deze krant meer over dit onderwerp. Architecten gezocht

De FKP-directeur nodigt tevens alle architecten van Curaçao uit om mee te dingen naar de ontwerpopdracht voor de woningen van Fase 1. “Architecten die zich aanmelden moeten gevoel hebben voor deze visie. ‘Groen, leefbaar en veilig’ zijn de sleutelwoorden voor alle ontwerpen.

Het nieuwe FKP-denken biedt uitdagingen, maar ook voldoende mogelijkheden voor innovatief en creatief ontwerp voor verschillende woningtypes, in verschillende prijsklassen, zowel voor verkoop als verhuur.”, aldus Con. Op de website www.fkp.cw kunnen geïnteresseerde architecten voor informatie terecht over de aanmeldingsprocedure en het aanmeldformulier downloaden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties