Advocatie | EU wil meldplicht voor advocaten die belastingsluipwegen bedenken

meldplicht advocaten, bankiers en accountants die belastingsluipwegen bedenken

NEDERLAND – Meer dan een jaar na de eerste publicaties over de Panama Papers komt de Europese commissie met een nieuw voorstel tegen belastingontwijking.

Advocaten, bankiers en accountants moeten nieuw bedachte buitenlandse belastingroutes voor hun cliënten vanaf 2019 verplicht melden bij hun nationale belastingdienst, aldus een voorstel van EU-commissaris Pierre Moscovici, dat volgen de Volkskrant vandaag wordt gepresenteerd.

Volgens Europese Commissie-voorzitter Jean Claude Juncker zijn niet zo zeer grote bedrijven, maar advocaten, accountants en andere adviseurs het grote probleem achter belastingontwijking. Volgens het voorstel van Moscovici krijgen zij dan ook per 2019 de meldplicht opgelegd, die geldt voor constructies waar tenminste één EU-lidstaat bij is betrokken. Vanaf het moment dat zo’n constructie is opgezet, heeft de adviseur vijf werkdagen te tijd om de belastingdienst in te lichten. In Groot-Brittannië bestaat een dergelijke meldplicht al sinds 2004; ook Portugal en Ierland werken er al mee.

Echter: als een advocaat zich in zo’n geval beroept op zijn beroepsgeheim, dan komt deze meldplicht bij diens cliënt zelf te liggen. Dit is tevens het geval als alle betrokken tussenpersonen zijn gevestigd in Zwitserland of andere landen buiten de EU. Mocht de meldplicht er inderdaad komen – hiervoor moeten alle 28 EU-landen groen licht geven – dan zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor sancties in het geval dat advocaten, accountants of andere adviseurs de meldplicht negeren.

De belastingdiensten van de 28 lidstaten zullen vanaf 1 januari 2019 actief informatie over nieuwe constructies met elkaar uitwisselen, zodat er een centrale database ontstaat met hierin de nieuwste fiscale sluipweggetjes. Afzonderlijke landen kunnen vervolgens zelf besluiten of ze een bepaalde belastingconstructie wettelijk willen toestaan of niet. De Europese Commissie hoopt zo dat de lidstaten zich beter wapenen tegen belastingontwijking en dat de meldplicht de (juridisch) adviseurs zal afschrikken om buiten de regels om te werken.

Alleen al met de talloze belastingconstructies zoals te vinden in de 11,5 miljoen documenten omvattende Panama Papers, zouden de 28 EU-lidstaten in totaal 173 miljard euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen.

Bron: Advocatie

6 Reacties op “Advocatie | EU wil meldplicht voor advocaten die belastingsluipwegen bedenken

 1. Drechi pa bosnan Tur

  Speak for yourself Mop!
  Ik heet Drechi pa bosnan Tur, en niet Mop, Keta, Bram, en de rest van de rasisten…….

 2. Iedereen is omkoopbaar-iedereen heeft zijn prijs—het verschil ligt slechts in de hoogte ervan. NO EXEPTIONS

 3. @Drechi pa bosnan schreef;
  “Negativisme, vuilbekkerij, typische verdachtmakingen, oneerlijke zwartmakerij, het opwerpen van vermoedens, en dan hopen dat ze een eigen leven gaan leiden…”

  Maar hoe dan ook, al dat negativisme, vuilbekkerij, verzonnen verdachtmakingen, oneerlijke zwartmakerij, het opwerpen van vermoedens etc., mist zijn uitwerking niet op bepaalde Nederlandse politici. Politici zoals o.m. van Raak en Bosman die ook wel eens KKC afstruinen naar negatieve berichten/verzinsels of halve waarheden waarmee zij de Curaçaose politiek kunnen bestoken.
  De oneerlijke valse beschuldigingen vinden gretig gehoor bij bepaalde Nederlandse politici die het blijkbaar ook niet zo nauw schijnen te nemen met de waarheid.
  In Nederland wordt de tsunami van valse beschuldigingen, tenminste zolang het Curaçao betreft, kritiekloos voor lief genomen…
  Trouwens, Abram Mossel is al jaren bezig de boel bij elkaar te verzinnen, en niet alleen op KKC.
  Houd er rekening mee dat hij het allemaal misschien wel beroepshalve doet. 😆

 4. Alleen lolo’s en klootzakken zijn omkoopbaar dat had Yaël bewezen. Jullie hebben zelf jullie kont verkocht.

 5. Drechi pa bosnan Tur

  He Bram Bokkel, was het niet?

  De ECHTE Bram Mossel draait zich om in zijn graf als hij ziet en hoort hoe uitzinnig je wordt als het over onze ex-premier Dhr. G. Schotte gaat.
  De echte, rechtschapen Bram Mossel streed voor heel andere idealen dan wat jij nu te berde brengt.
  Negativisme, vuilbekkerij, typische verdachtmakingen, oneerlijke zwartmakerij, het opwerpen van vermoedens, en dan hopen dat ze een eigen leven gaan leiden , daar deed hij niet aan mee dus………
  Heb je het nu nog niet door dat het niet helpt?
  Ondanks alles wat jij en je kornuiten voor de verkiezingen hebben geprobeerd, is het niet gelukt om de goeie man te breken.
  Angst is een heel slechte raadgever Bram. Wees een man, en wacht gewoon af totdat de echte rechter recht spreekt.

 6. Abraham Mossel

  Nou, dan hebben de losers advocaten Peppie & Kokkie niets te vrezen, die hebben nog geen eens verstand van strafrechtzaken, laat staan van een ingewikkelde belasting struktuur, het belastings advies van hun aan Gerrit de Raaf en Corallo, om zwart geld in de kontzak van Gerrit via valse facteuren te doen belanden, is hopeloos mislukt, daar elke boerenlul en een kind van 12 jaar nog ziet dat dat niet kan klopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *