31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

AD | Wel aangifte CBCS tegen Garcia

HomeMediaAD | Wel aangifte CBCS tegen Garcia
Top Openbaar Ministerie geeft ‘vergissing’  toe | Persbureau Curacao

Willemstad – De Centrale Bank CBCS heeft in 2015, om precies te zijn 15 juni 2015, wel degelijk in verband met Girobank aangifte gedaan tegen ex-bankier Eric Garcia en anderen. Het Antilliaans Dagblad heeft de aangifte van destijds in handen.

Gisteren berichtte deze krant onder de kop ‘Nooit aangifte van CBCS’ dat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat nooit aangifte van de Centrale Bank CBCS tegen voormalig bankdirecteur Garcia is ontvangen. Dat deed de woordvoerder na dit nog eens gecheckt te hebben bij de hoofdofficier van justitie. Dat blijkt een vergissing. De redactie is onjuist voorgelicht.

Dat melden zowel de woordvoerder als hoofdofficier Heiko de Jong. Zij betreuren de gang van zaken. ,,Er is wel een aangifte gedaan”, zegt laatstgenoemde.

Het Antilliaans Dagblad vroeg twee weken geleden, op vrijdag 7 februari, om een reactie op een uitlating van voormalige Centrale Bank-president Emsley Tromp in een spreekbeurt eerder die week voor studenten van de Inter Continental University of the Caribbean (ICUC) op Curaçao. Hij had gesteld dat de CBCS in 2015 aangifte heeft gedaan tegen ex- Girobankdirecteur Garcia. Dit werd volgens Tromp ondersteund door een uitvoerig forensisch onderzoek.

,,Wat de reden is van het niet in actie komen door het OM is mij tot de dag vandaag een raadsel”, zo stelde hij. De redactie mailde daarop de woordvoerder van het OM het volgende bericht: ,,Wij zouden het bijzonder op prijs stellen – gezien het grote maatschappelijk belang van de Giro-problematiek en de impact ervan – als het OM hier echt iets over meldt.

Zoals op de vraag of er (destijds) een feitenonderzoek is ingesteld en wat dit heeft opgeleverd en of dit heeft geleid tot een strafrechtelijk onderzoek et cetera.”

De woordvoerder liet gisteren weten ‘een grote fout’ te hebben gemaakt. Hij had het antwoord van de hoofdofficier ‘verkeerd begrepen’.

,,Er is wel aangifte gedaan, maar verder doen wij er geen mededelingen over.”

Deze krant verzocht opnieuw naar de status, maar ontving nog geen antwoord hierop. Medio juni 2015 zijn twee aangifte gedaan. Dat gebeurde door Huizing & Huizing Advocaten.

De documenten waren gericht aan hoofdofficier van justitie De Jong. Deze waren mede gebaseerd op onderzoeksrapportages van Forensic Services Caribbean (FSC) van april dat jaar. Die rapporten kreeg het OM meegestuurd.

Garcia en anderen zouden zich volgens de aangifte bij herhaling schuldig hebben gemaakt aan inbreuk op de interne mandaatregeling van Girobank en ook bij herhaling schuldig hebben gemaakt aan de strafbare feiten valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering.

‘OM moet goed in zijn brievenbus kijken’

De Girobank – de laatste maanden extra in het nieuws vanwege het onvermogen om rekeninghouders en spaarders die meer dan 10.000 gulden bij de bank hebben over hun vermogen te laten beschikken – heeft volgens één aangifte 3 miljoen dollar schade geleden, als gevolg van de gepleegde strafbare feiten, en volgens de andere aangifte bijna 7,3 miljoen dollar. Bij elkaar 10,3 miljoen dollar ofwel bijna 18,5 miljoen gulden.

Een jurist geeft dit commentaar: ,,Heel flauw van het OM om het af te doen op het technisch en formeel gegeven dat de CBCS geen aangifte heeft gedaan. Onder de noodregeling is het de CBCS die het beleid bepaalt van de onder toezicht staande instelling en dat is bij de Girobank niet anders geweest. Emsley Tromp neerzetten als een leugenaar is het OM onwaardig.”

Een ander commentaar luidt:

,,Het OM moet goed in zijn brievenbus kijken, misschien daarin blijven liggen.” Zoals aangegeven heeft de OM-woordvoerder direct de fout erkent en dit rechtgetrokken. Dat heeft ook de hoofdofficier gedaan. Een antwoord op de primaire vraag wat de stand van zaken is en hoe het OM reageert op de opmerking van de oud-Centrale Bank-president over het ‘niet in actie komen van het OM’, kreeg deze krant nog geen respons. De Jong laat weten hier volgende week op terug te komen.

Intussen berichtte het Antilliaans Dagblad gisteren dat de ministerraad heeft besloten de Centrale Bank formeel te verzoeken een diepgaand onafhankelijk forensisch onderzoek in te laten stellen naar de problematiek van de Girobank, gezien de impact die dit heeft gehad op de Curaçaose samenleving en het gebrek aan vertrouwen dat hierdoor is ontstaan.

Dit onderzoek dient niet alleen gericht te zijn op de oorzaken van de problemen rond met name Giro, maar ook naar de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn en zijn geweest. Tevens dient in kaart worden gebracht hoe het handelen en toezicht was van de CBCS: voor, in de aanloop naar en tijdens de noodregeling die al sinds december 2013 voortduurt.

Bron: Antilliaans Dagblad van 22 februari 2020

Naschrift KKC

Dit is de link naar het artikel van 21 februari 2020 waarin het OM de CBCS aangifte tegen Garcia uitdrukkelijk ontkent: AD | ‘Onderste steen boven’

7 reacties

 1. Marc, je hebt misschien gelijk maar dat maakt het nog niet goed.

  In wat voor een rechtsstaat leven we als opgelegde straffen bij de een wel uitgevoerd worden en bij de ander niet.

  En wat voor afschrikwekkende werking heeft een straf dan nog.

  Het is van de gekke dat Cicely ‘Chi Chi’ van der Dijs twee jaar na haar veroordeling nog geen minuut in de gevangenis heeft gezeten.

  Riekt naar klassejustitie, net als de vervroegde vrijlating van Eric Garcia en het niet vervolgen van Stephen Capella en zijn moeder en Neysa Amnesia/Insania.

 2. Het OM is net zo A-slagvaardig en corrupt als de CBCS, net zo dysfunctioneel als de algemene Rekenkamer, waar ze absoluut niet kunnen rekenen, en net zo opportunistisch als de regering.
  Een grote bedorven kliek die samen heult en bekokstooft tijdens borrels en recepties.

 3. @Bert
  er wordt herhaaldelijk verwezen naar Brian Mariano die zijn straf nog niet heeft uitgezeten. Weet dat het niet ongebruikelijk is dat veroordeelden met een straf tot 1 jaar vaak niet opgeroepen worden om hun straf onmiddellijk uit te zitten i.v.m. overvolle gevangenissen. Pas als er ruimte is, worden zij opgeroepen ( en soms niet meer wegens te lange verstreken tijd). Dit is ook in Nederland de gebruikelijke gang van zaken.
  (het lijkt het mij overigens voor de veroordeelde ook geen pretje te weten dat je een jaar moet zitten maar niet te weten wanneer).

 4. Wilde het OM bepaalde personen beschermen door te ontkennen dat er aangifte was gedaan? Het is maar een vraag. En nu? Doet het OM er nu iets mee? Als er maar niet boven water komt bij het diepgaande onderzoek, wat door Rhuggenaath is verlangd, dat het bij het OM ook niet geheel pluis is.
  ps. Heiko de Jong zit daar al veel te lang, het lijkt mij een goede zaak als hij snel vervangen wordt.

 5. Ik denk dat dit een van de gevolgen is van “politiek maken” van bedrijfsvoering van overheidstaken. Wat er wel of niet gedaan gaat worden is dan afhankelijk geworden van de beslissing van iemand en zijn politieke kleur. Als dat gaat gebeuren en je past het opportuniteitsbeginsel toe dan gebeuren er ongewenste dingen en wordt het vertrouwen in het OM geschaad. Aan de andere kant als er onderzocht zou worden wat het publieke vertrouwen is in regering, oppositie, OM, rechters. Denk ik dat er geen enkele voldoende tussen zit. En ik heb ook niet de indruk dat een van de genoemde partijen zich druk maakt over publiek vertrouwen.

 6. Ik weet niet waar het een grotere puinhoop is, bij het OM (ook daar zijn megafraudes vastgesteld die jaren over het hoofd zijn gezien) of bij CBCS.

  Ziet er naar uit dat Eric Garcia, Stephen Capella met zijn moeder en Neysa Amnesia die nieuwe Brian Marianos worden.

  Erger nog, want Brian Mariano heeft dan wel ook geen minuut vastgezeten, hij is tenminste nog voor de rechter geweest en veroordeeld

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties