29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Gebrek aan visie voor kinderen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Gebrek aan visie voor kinderen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Geraldine Scheperboer-Parris en Yvonne Wolthuis-Olf aan het woord.

Het bestuur van vereniging Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA) heeft kennisgenomen dat de meer dan 15 procent korting op de begroting van de vijf internaten; huize St. Jozef, Rose Pelletier, Kas Bruder Pius, Casa Manita en Kinderoorden Brakkeput is teruggedraaid. De vijf internaten bieden opvang aan de meest kwetsbare groep uit onze samenleving, de kinderen. HiMA pleit voor herstelbetalingen voor de internaten.

In 2007 heeft het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) van Curaçao een commissie in het leven geroepen met brede participatie uit de gemeenschap waarvan een van de doelstellingen was dat 40 procent van de ontwikkelingsgelden ten behoeve van het onderwijs en jongerenproblematiek moest komen.

De opdracht van de commissie was om een breed gedragen programma op te stellen dat aan de belangrijke doelstellingen zou voldoen. Voor het SEI was oorspronkelijk 60,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld door Nederland. In overleg met Nederland is toen overeengekomen dat in de periode 2008-2010 ook 30 procent van de reguliere ontwikkelingsgelden aangewend kon worden voor SEI.

Daarmee kwam het totale budget van SEI, na aftrek van de Usona-management fee, uit op ongeveer 123,6 miljoen gulden (was deels afhankelijk van koersschommelingen).

Inmiddels, 2020, neemt de armoede en werkloosheid op het eiland alleen maar schrikbarend toe, vallen kinderen buiten de boot en als klap op de vuurpijl is er over de jaren 2017 en 2018 op juist die plaatsen, waar zo’n kwetsbare groep kinderen wordt opgevangen, gekort. Januari 2018 was het precies twintig jaar geleden dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind op Curaçao in werking trad.

Kinderrechten gaat over alle aspecten van het leven van kinderen. Dat de naleving van de Rechten van het Kind op Curaçao nog wel eens te wensen overlaat blijkt dat het ontbreekt aan visie die tot een langetermijnbeleid zou moet leiden en de afwezigheid van financiële middelen die beschikbaar worden gesteld voor de uitvoering van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Het naleven van de kinderrechten is een verplichting, die soms vergeten wordt.

Dat er elk jaar weer bezuinigingen worden doorgevoerd en programma’s worden gestopt is volgens HiMA te wijten aan het eerdergenoemde gebrek aan visie. Het regeerakkoord, ‘Het maximale halen uit de potentie van Curaçao’ zoals door deze regering in 2017 getekend met één van de opdrachten om binnen drie maanden een urgentieprogramma te presenteren, gericht op de bestrijding van armoede, kinderen en jongeren, is naar de mening van HiMA tot op heden niets terecht gekomen.

Geraldine Scheperboer-Parris en Yvonne Wolthuis-Olf (HiMa-bestuur),
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Tja, hadden wij maar ALLES, maar ook ALLES aan de macamba’s overgelaten die progressieve werkzaamheden op ons eiland verrichtten. Maar ja, wij hebben ze allemaal aangevallen en uitgedreven, van ons eiland verbannen, zij werden aan gevallen en in mekaar geslagen. Hun auto’s vernield en/of in brand gestoken. Dát was hun dank. En nu zitten wij allemaal te janken dat het zo slecht met Curacao gaat. Wij wilden en kregen het heft in handen, wij zwaaien de scepter op Curacao. Eigen baas in huis. Abominabele onderwijs, geen respect en geen gehoorzaamheid meer. Ai ai ai trienta di Mei………………Corsow na candela…………..y te ainda e ta kima………e ta kima………..y e ta sigi kima……………..Corsow den huma………….Adiós Corsow………………

  2. De parlementariers zitten te als kleine schoolkinderen te bekvechten over wie er wel en niet mee mag naar de verkeersbeurs, terwijl er op het eiland van alles aan de hand is.
    Het zou ze sieren als ze dit peperdure snoepreisje zouden overslaan en het uitgespaarde geld zouden inzetten voor een project dat dit geld veel beter kan gebruiken.

  3. De overheid, direct en indirect, is de grootste werkgever van het eiland en heeft een voorbeeld functie. En als zij die op deze manier uitoefenen, waar het voor iedereen duidelijk is dat je niets hoeft te doen, geen verandering hoeft te nemen en je zelf schaamteloos mag verrijken. Ook al gaat dat ten koste van diegene die je zou moeten dienen. Is het dan gek dat jongeren, die door die mensen in de steek zijn gelaten de zelfde werk ethos overnemen? Ze hebben gezien (en gevoeld) dat dat loont. Het maakt niet uit wat je kan zelfs niet wat je doet het maakt uit wie je kent. Het is niet de schuld van YDK het is de schuld van hun voorbeeld. Het is alleen jammer dat ze hun voorbeeld zo hoog aanslaan en alles het zelfde blijft hoewel het een neerwaartse spiraal is. Round and round and round IT goes. Were it Will stop nobudy knows. Maar eens stopt het. Ik hoop voor dat het Haïti wordt. De weg er naartoe is ingeslagen met een rijke kaste en een arme en groter wordende onderlaag, vergeten untermenchen.

  4. De mega snoepreis van de Statenleden naar de peperdure verkeersbeurs in Europa komt er weer aan.

    En net als 2 jaar geleden sturen we er onder andere een dansleraar heen.

    En dat terwijl het vorige bezoek 0,0 heeft opgeleverd voor ons verkeer, maar wel vele tienduizenden guldens heeft gekost.

  5. Ergste is dat de figuren nog zo laag zijn opgeleid ook en toch hun zakken blijven vullen. Schaamte is deze mensen vreemd. Kinderen die on welke reden dan ook uit huis worden geplaatst opvang nodig hebben en dan zit je als overheid al jaren te priegelen met korten maar je zorgt er wel voor dat er + 30 miljoen in een nutteloze airline wordt gepompt, het is mij een raadsel dat tot op heden niemand zijn scheur heeft opengetrokken. Ik ken HiMA verder niet, alleen eerder gelezen in het AD dat zij budget restaurant avonden gratis aan mensen uit de wijken Montaña en omstreken aanbieden waarvoor hulde. Zag toevallig van de week hun website, kijk dan zeg ik – ga zo door – zulke mensen hebben we nodig in het Land. Ik hoop dat zij een alternatief blijken voor meer.

  6. Laffe regering, die wel weet hoe die een begroting moet strippen bij de meest kwetsbare van de samenleving, maar nooit “stript” bij de minst “kwetsare”, of terwijl de sterksten.

    Zij zelf en hun familie & vrienden!

    Dikke pensioenregelingen, studieschuld kwijtschelding, netflix regeling ( thuiszitten met behoud van inkomen) dure reizen met grote delegaties ( verkeersbeurs, haven Rotterdam, London, India, Argentinie) peperdure consultants voor baggerkwaliteit.

    Laag, om de makkelijkste weg voor je begrotingstekorten altijd bij de eenvoudige burger neer te leggen, terwijl de grootste verkwister en verbruiker van de begroting altijd de danst ontspringt.

    De politici / regering.

    Maar ja wat verwacht je, goedkope politici met lage moraal. En dat geldt ook voor premier Rhuggenaath.
    Veel beloven en weinig doen.
    Zogenaamd alle benoemingen terugdraaien waar niets van terecht is gekomen..
    Maar hij heeft zijn dikke pensioen bijna binnen.
    Geen haar beter dan de Goddets, Wielsen, Maria’s Liberias en Martina’s , allemaal “selfmade” millionaires…over de rug van de bevolking…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties