32 C
Willemstad
• maandag 22 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Ciga enthousiast over de toekomst

HomeMediaAD | Ciga enthousiast over de toekomst

Met KKC naschrift

‘Online gaming op Curaçao kan belangrijke bijdrage leveren aan groei’. | Foto Curaçao Internet Gaming Association (Ciga) voorzitter Veronique dos Reis (Pinnaclesports)

Willemstad – Het bestuur van de Curaçao Internet Gaming Association (Ciga) heeft ‘verheugd kennisgenomen’ van het bezoek van Financiënminister Kenneth Gijsbertha en de delegatie van de Gaming Control Board (GCB) aan ICE in Londen eerder deze maand.

,,De toegenomen belangstelling voor de sector die zich op Curaçao bezighoudt met online gaming en de ambitie van de minister en de GCB om deze sector tot één van de economische pilaren van Curaçao te ontwikkelen, sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de Ciga”, laat de belangenverenging weten.

Om deze doelstellingen te bereiken, acht de Ciga het noodzakelijk dat alle bij de sector betrokken stakeholders samenwerken ‘om een robuust stelsel te creëren, verankerd in efficiënte en effectieve wet- en regelgeving’.

Dit betreft enerzijds de operators en hun dienstverleners, zoals trustkantoren en zogenaamde ‘master’ licentiehouders, en anderzijds de toezichthouders op deze spelers, zijnde de Centrale Bank CBCS, de GCB en overige relevante overheidsinstanties, zoals de Financial Intelligence Unit, het ministerie van Economische Ontwikkeling, Arbeidszaken en de Toelatingsorganisatie.

,,De online gaming-sector biedt veel kansen voor Curaçao en trekt daarmee serieuze investeringen in kennis en infrastructuur aan van de sector, mits er een aantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat gecreëerd wordt”, aldus het bestuur, dat bestaat uit George Bergmann (eMoore), Elaine Alsén-Behr (eManagement Group), Veronique dos Reis (Pinnacle) en Angelique Snel (Curacao eGaming).

Het bestuur van de Ciga is ervan overtuigd dat met een goede visie, een efficiënte aanpak, vermindering van red tape en een public-private partnership ‘er in de komende jaren een groot aantal nieuwe banen kan worden gecreëerd’.

,,Ook zal dit zorgdragen voor kennismigratie, en kan daarmee expertise aan lokale professionals overgedragen worden. Ook dat zal een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei van het eiland.” Het wachten is nu, aldus de vereniging, op een uitnodiging van de minister om deel te nemen aan de door hem aangekondigde online gaming-commissie, die de vormgeving van de sector voor de toekomst moet gaan ontwikkelen.

,,Er is een gezamenlijke inspanning nodig van alle stakeholders – de overheidsinstanties – en in het bijzonder ook van het bedrijfsleven en andere particuliere partijen. Ciga deelt graag haar ambities met alle stakeholders om zo ook een steentje bij te dragen aan Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 20 februari 2020

Naschrift KKC

Goksector too big to fail?

Al meer dan 25 jaar opereert de online goksector (op basis van Landsverordening Buitengaatse Hazardspelen no 63, 1993 ) zonder toezicht en wettelijke vergunningsvoorschriften. Aanvankelijk onder het Ministerie van Algemene Zaken en van circa het jaar 2000 tot 16 juli 2019 onder het Ministerie van Justitie.

Onder niet officieel ‘toezicht’ van dit laatste ministerie werd in strijd met artikel 13 van hun gaminglicenties door de 6 licentiehouders vele duizenden illegale sublicenties verstrekt, waarbij het ministerie van Justitie geen registratie van bijhoudt en geen toezicht op houdt. Daarnaast hanteert het Parket Generaal van openbaar ministerie met betrekking tot offsohore online hazardspelen een niet opsporings en handhavingsbeleid.

Sinds 16 juli 2019 is het niet-officiele ‘toezicht’ van het ministerie van Justitie  naar het Ministerie van Financiën verhuist, aldus Financien.

De noemer werkgelegenheid en economische groei was 25 jaar geleden het toverwoord van de toenmalige minister van Justitie Suzy Romer, premier Liberia-Peters en Gouverneur Jaime Saleh verantwoordelijk was voor zeer gebrekkige wetgeving.

Echter, al vrij snel vulden trustkantoren met anonieme en belastingvrijgestelde brievenbusmaatschappijen zonder enige substantie in ongecontroleerde E-zones in datacenters die belofte in. Trustkantoren, banken en de georganiseerde misdaad bleken op basis van een Nederlandse belastingruling en Antilliaanse anonieme brievenbusmaatschappijen de goksector de facto te hebben overgenomen.

Wat zegt de gaminglobby vereniging hierover nu feitelijk:

Na 25 jaar geen toezicht, opsporing, handhaving en wettelijke vergunningsvoorschriften, beoogt de minister van Financien Kenneth Gijsbertha de online goksector en offshore hazardspelenwetgeving in omfloerste bewoordingen te reguleren, doch opnieuw geen belastingen te heffen in de online goksector. Gijsbertha delegeerde bovendien op 28 januari 2019 het toezicht op MOT meldingen bij Financial Intelligence Unit (FIU) weg naar de Gaming Controlboard (GBC). Die ook behalve toezicht ook handhaving mag doen. Echter, de GBC is een instantie die al sinds het begin van haar bestaan in 1999 geen enkele ervaring heeft in toezicht op online casino’s.

MOT meldingen en toezicht op witwassen en terrorismefinanciering behoren echter onder FIU. En handhaving van witwassen en terrorismefinanciering dient door het Openbaar Ministerie te worden uitgevoerd.

Recent werden ook benaming van E-zones met Douanezones vervangen en de Bijzondere Vennootschap (aka Vrijgestelde Vennootschap, al dan niet in combinatie met fiscale SPF constructies) vervangen door de Curacaose Beleggings Vennootschap (lees hier meer over hybride mismatches).

In combinatie met een nieuw nultarief, is thans een andere aanwijzing dat Gijsbertha en de trustsector, met daarbinnen de online goksector, opnieuw onder de radar wil houden.

Op de manier waarop de ontwikkelingen thans plaatsvinden, zitten de bulkwitwassers en belastingontwijkers van weleer met de ministeries van Justitie en Financiën om de tafel om oplossingen te zoeken hoe nog beter verhuld kan worden witgewassen en belastingen kunnen worden ontdoken.

Op deze wijze zorgt de regering ervoor dat de online goksector alsnog buiten het zicht van FIU, overheidsbegroting, strafrecht en belastingen blijft. En ziet het OM niet toe op handhaving van witwassen en terrorismefinanciering en de FIU niet toe op haar kerntaak (voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering) van de meest grote en risicovolle economische zwarte sector van de Antillen.

Dat de lobbyorganisatie enthousiast is over de huidige gang van zaken, spreekt voor zich. Maar blijft voor de democratie, rechtsstaat en de schatkist de facto sprake van  oude wijn in nieuwe zakken.

 

1 reactie

  1. Maar blijft voor de democratie, rechtsstaat en de schatkist de facto sprake van oude wijn in nieuwe zakken. ik denk dat dit nog teveel eer is: het zijn nieuwe etiketten op de oude wijn zakken. En dat is ook de enige manier om de online gok industrie hier te houden. De vraag mag gesteld worden “wat brengt dit voor de bevolking?” En ik denk dat er maar een andwoord mogelijk is. De industrie komt alleen als er geen belastingplicht is, terwijl het over enorme kapitalen beschikt en belang heeft bij een bepaald politiek climaat. Dus omkoping en afpersingen zullen de industrie vergezellen. Zij, bepaalde politieke figuren, die mee spelen zullen mee profiteren. Dit gaat voorbij aan de burgers en de rechtstaat kan de ijskast in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties