27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Vrijwaring voor sancties VS

CRU centrale van Aqualectra | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering van Curaçao heeft gisteren vanuit Washington DC bericht gekregen dat er een vrijwaring (‘Specific License’) voor de sancties is uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Financiën ten behoeve van de activiteiten van Refineria di Kòrsou (RdK), Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Curoil.

Deze drie zijn overheids-nv’s van het Land Curaçao. Het ministerie van Algemene Zaken en minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) hebben hierover gisteren een persbericht uitgestuurd onder de kop ‘Raffinaderij krijgt vrijwaring van de Verenigde Staten’.

- Advertentie -

De raffinaderij, geëxploiteerd door Refineria Isla Curaçao (dochteronderneming van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA), is echter iets anders dan RdK, CRU en Curoil. RdK is namens het Land formeel eigenaar van de raffinaderij die tot en met 31 december wordt gehuurd en gerund door Refineria Isla/PdVSA. CRU is onderdeel van RdK en verantwoordelijk voor productie van stroom, stoom, perslucht en water voor de Isla en Curoil is distributeur van brandstofproducten.

,,Deze license maakt het mogelijk dat de betreffende bedrijven voor het operationeel blijven van de raffinaderij transacties en operationele activiteiten kunnen blijven ontplooien en dat (Amerikaanse) partners die met deze Curaçaose overheidsbedrijven zaken doen, vrijstelling krijgen tot 15 januari 2020 van de sancties zoals die door de VS zijn afgekondigd tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.” Aldus de toelichting op de vrijwaring.
Uitgelegd wordt dat deze toekenning ‘een belangrijke stap is in het operationeel kunnen houden van de raffinaderij en ook voor het aantrekken van nieuwe partners bij de toekomst van de raffinaderij’.

De Amerikaanse sancties ‘vormen een grote barrière in beide trajecten’, aldus Algemene Zaken. ,,Deze barrière is nu tijdelijk grotendeels uit de weg genomen.” Een specifieke, nadere analyse van de uitgegeven ‘Specific License’ moet duidelijkheid gaan geven of deze voorziet in álle mogelijke beletselen, of dat meer voorzieningen gewenst zijn.

Hierover vindt binnenkort ook overleg plaats in de Amerikaanse hoofdstad Washington tijdens een werkbezoek van premier Rhuggenaath medio deze maand. De regering in Willemstad heeft sinds vorig jaar, ‘in nauwe en goede samenwerking’ met de koninkrijksambassade en Gevolmachtigd minister Xavier Prens van Curaçao in Washington, actie ondernomen.

,,En er zijn gesprekken gestart met de Amerikaanse autoriteiten over de situatie in Venezuela, de Amerikaanse sancties en onze belangen”, zo meldt de persverklaring, die aldus eindigt:

,,Tevens is op andere wijze de samenwerking met de VS geïntensiveerd zodat er optimale ruimte is gecreëerd voor het beschermen van de belangen van Curaçao en de raffinaderij en brandstofvoorziening in het bijzonder.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -