27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Visiestuk kustbeleid bijna klaar

Visiestuk kustbeleid bijna klaar

Willemstad – Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Zita Jesus-Leito (PAR) is bezig met een visiedocument over het kustbeleid.

Het stuk zal spoedig gepresenteerd worden en als uitgangspunt dienen voor discussie om uiteindelijk te komen tot een vastgesteld kustbeleid voor Curaçao. Dat heeft zij gisteren in de centrale commissievergadering van de Staten naar voren gebracht.

- Advertentie -

Het document is nu in de eindfase en zal dan in de Raad van Ministers gepresenteerd worden en daarna naar de Staten gaan. Dit proces zal in twee tot drie maanden afgerond zijn, zo beloofde de minister.

De vergadering was een vervolg op de vergadering van 20 november vorig jaar, na het incident bij het luxe resort Baoase waar protestgangers zich met geweld toegang verschaften tot het strand onder het motto dat stranden toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Ook de discussie die dit jaar ontstond bij het stuk strand bij het Marriott Hotel is aanleiding volgens de minister om goed beleid op papier te hebben. Overigens is bij Marriott een erfpachtovereenkomst getekend waarbij bedongen is dat het strand daar toegankelijk blijft voor het publiek.

Ook voor Klein Curaçao wordt apart beleid geformuleerd. Daarvoor is nu een interministeriële commissie ingesteld. Zo ook voor het Spaanse Water. Andere aandachtgebieden zijn Playa Kanoa met illegale bouw, Sint Joris met surfactiviteiten en de zee achter Brievengat.

Op dit moment is Bándariba tot en met Punda en Otrobanda in beeld gebracht, maar ook de zuidkust tot en met Westpunt moeten nog in kaart gebracht worden. Bándabou zal nog een hele klus worden, zo geeft de minister aan. ,,Want daar zijn veel weekendhuizen gebouwd met een vergunning, die inmiddels omgebouwd zijn tot toeristische onderkomens waarbij terreinen en stukken strand in gebruik genomen zijn, zonder dat er enig zicht is op wat daar aan ten grondslag ligt. We gaan wel bij hotels protesteren, maar niemand doet dat op Bándabou.”

Met betrekking tot Klein Curaçao stelt zij: ,,Onderzocht moet worden wat er op het eiland gebouwd is en of dit illegaal is gebeurd, zonder vergunning. Ook moet gekeken worden naar de vele toeristen die naar het eiland gebracht worden en waarvoor niets wordt betaald. Verder wordt onderzoek gedaan naar hoe dit zich allemaal verhoudt tot het feit dat het hier om een Ramsar-gebied gaat.” Dit is een watergebied van internationale betekenis, in het bijzonder een verblijfplaats voor watervogels, maar ook schildpadden.

Het kustbeleid wordt overigens niet alleen door VVRP opgesteld, ook de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Economische Ontwikkeling (MEO) zijn erbij betrokken, evenals bijvoorbeeld de meteorologische dienst.

In de vergadering over het kustbeleid heeft Jesus-Leito verwezen naar diverse wetgeving die betrekking heeft op de kustgebieden. Belangrijkste is dat in het burgerlijk wetboek is vastgesteld dat stranden en kustgebieden van het Land zijn en alleen door middel van een bijzondere toestemming bij landsverordening vervreemd, bezwaard of in gebruik gegeven mogen worden. En een landsverordening is een wet die altijd besproken en aangenomen moet worden in de Staten.

De minister geeft aan dat in haar zittingsperiode nimmer zo’n landsverordening is uitgegeven.

,,We weten niet hoeveel landsverordeningen in het verleden zijn uitgegeven, daar moet nu een inventarisatie van komen”, zo voegt ze eraan toe. De minister telt overigens op dit moment 18 vrije stranden en enkele private stranden waarvan ze enkele opsomt: San Juan, San Nicolas, Cas Abou, Blauwbaai, Sint Joris, Santa Barbara, Oostpunt, Porto Marie en Holiday Beach.

Het visiedocument brengt niet alleen alle stranden en kustgebieden in kaart, het gaat ook in op bijvoorbeeld hoe omgegaan wordt met lozing van beerputwater en industrieel afvalwater in de zee. De minister heeft aangegeven dat daar overigens al verbetering is gekomen. Zo zijn sinds september vorig jaar twee nieuwe lozingsvoorzieningen in gebruik genomen, op Shut en op Klein Kwartier. De vacuümtrucks moeten onderscheid maken tussen huishoudelijk afvalwater en industrieel afvalwater, waar meer oliën en chemicaliën in zitten. Deze worden apart geloosd en met pijpleidingen naar Klein Hofje vervoerd waar verwerking plaatsvindt.

In het visiedocument wordt ook ingegaan op wat verstaan wordt onder strand en kustgebied, privégebied en vrije toegang zonder te hoeven betalen.
Ander aspect van het kustbeleid is het onderhoud van de stranden, de faciliteiten zoals toiletten en douches en het gebruik van barbecues.

De minister heeft ook aangegeven dat er kustbeleid nodig in verband met de klimaatverandering, maar in deze specifieke vergadering is zij daar verder niet op ingegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Het is heel simpel alles wat vrij toegang heeft moet door de overheid onderhouden worden .
    En dat zal een heel grote probleem worden .
    Pasobra nos mes no por
    En verdere faciliteiten en controle
    Dus ik ben benieuwd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -