30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Raffinaderij Curaçao verlost van Amerikaanse sancties Venezuela

Door Dick Drayer

Raffinaderij Curaçao voorlopig niet meer verlamd door VS-sancties Venezuela | Persbureau Curacao

Bedrijven in de Verenigde Staten mogen zaken blijven doen met de Isla-raffinaderij op Curaçao. Ondanks de sancties van Amerika tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.

- Advertentie -

De Curaçaose overheid is eigenaar van de raffinaderij en least deze aan de Venezolaanse staatsoliegigant PdVSA. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een vrijwaring aan Curaçao uitgegeven. De vrijstelling van de sancties is geldig tot 15 januari 2020.

Al maanden plat

De toekenning is volgens de regering Rhuggenaath een belangrijke stap in het open kunnen houden van de raffinaderij en ook voor het aantrekken van nieuwe partners bij de toekomst van de Isla.

Door de sancties blijven de tankers weg en ligt de raffinaderij al maanden plat.

Het leasecontract loopt af op 31 december van dit jaar. PdVSA heeft geen geld voor de benodigde innovaties om aan nieuwe milieunormen te voldoen. Curaçao is daarom op zoek naar een nieuwe exploitant voor de Isla.

Barrière

De sancties van de Verenigde Staten vormden een grote barrière in beide trajecten. Dit obstakel is nu voor een groot deel uit de weg genomen, al is de ontheffing maar tijdelijk.

Wat nu precies wel en wat niet mag gebeuren in de raffinaderij moet nog worden uitgewerkt. Waarschijnlijk mag er nu wel weer geraffineerd worden voor de Curaçaose en Bonairiaanse markt.

Eerder kwamen Nederland en Curaçao de Amerikanen te hulp bij het opzetten van een humanitair steunpunt voor Venezuela op de luchthaven van Willemstad.

Bezoek Blok

De vrijstelling komt op een moment dat minister van Buitenlandse Zaken Blok, op de eilanden is voor overleg over de situatie met Venezuela. Dinsdag zegde Blok toe de Curaçaose overheid bij te zullen staan in het zoeken naar een nieuwe strategische oliepartner en de contractonderhandelingen.

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -