33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...

DolfijnFM | NuKoraal Tabak Windparken wil windmolenpark op Sint Joris

NuKoraal Tabak Windparken B.V heeft bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur een vergunning aangevraagd voor een windmolenpark in Sint Joris. Het park moet voor de...

ParadiseFM | Overheid nieuwe eigenaar Campo Alegre

Openluchtbordeel Campo Alegre is nu officieel van de overheid. Vanmorgen bracht Premier Pisas een bod uit op het verlaten complex. De regering heeft het bordeel voor 8...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Voldoende vertrouwen’

HomeMediaAD | ‘Voldoende vertrouwen’
Minister Gijsbertha: Zo laat, want het waren roerige tijden | Jeu Olimpio

Willemstad – Na het doorvoeren van verschillende maatregelen en wijzigingen op de begroting, vertoont de concept-suppletoire begroting 2018 ‘een marginaal tekort van 5,9 miljoen gulden, inclusief de reeds opgenomen en verwerkte tekortcompensatie van 48 miljoen gulden’.

Dat stelt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in een brief van 9 oktober aan het College financieel toezicht (Cft). De brief is in het bezit van het Antilliaans Dagblad.

De minister bemerkt ervan overtuigd te zijn dat hij het Cft voldoende inzicht en vertrouwen heeft kunnen geven in een evenwichtige aanpak: ,,Deze aanpak, vertaald in de suppletoire begroting, laat een overschot van 42 miljoen gulden zien. Dit overschot ligt boven een derde deel van het tekort van 2017 van 116 miljoen gulden, zijnde bijna 39 miljoen gulden. De begroting is hiermee nog steeds sluitend en voldoet aan de normen van de Rft (Rijkswet financieel toezicht, red).”

Gijsbertha reageert op de brief van het Cft van 25 september, waarin het College aangeeft nog niet overtuigd te zijn dat het wel goed komt met de uitvoering van de begroting 2018. In zijn jongste brief adresseert de minister verschillende punten die eerder door het Cft als risicofactor zijn aangemerkt, waaronder de kostenbesparende maatregelen, de belastinginkomsten en de dividenduitkering van UTS en andere overheidsvennootschappen.

Ook kondigt de minister de komst van een integraal plan aan, dat eind oktober gereed moet zijn. Dit plan, dat aansluit op het regeerprogramma 2017-2021, heeft als doel ‘de begroting van Curaçao op orde te krijgen en te houden en gelijktijdig zorg te dragen voor economische groei en herstel van het vertrouwen van burgers, bedrijven en investeerders in de overheid en de instituties van Curaçao’.

De minister van Financiën geeft aan dat afgelopen maandag, 8 oktober, met de directie van telecommunicatiebedrijf UTS een overeenstemming is bereikt over de betaling van het restant van de uitkering ter waarde van 34,4 miljoen gulden ‘op een wijze die geen bedrijfseconomische of liquiditeitsproblemen veroorzaakt’.

Daarnaast, zo schrijft Gijsbertha, zal door Refineria di Kòrsou (RdK) de eerste termijn van dividendafdracht ter waarde van 4,5 miljoen gulden worden betaald. Als kostenbesparende maatregel noemt de bewindsman onder andere het opschonen van het Onderstandsbestand en stelt hij dat dit conform plan is uitgevoerd.

Exclusief de tekortcompensatie is er per saldo sprake van een overschot op de begroting van 42,1 miljoen gulden (48 miljoen minus 5,9 miljoen gulden), aldus de minister van Financiën in zijn brief aan het Cft. ,,Dit begrotingsoverschot zal ik conform uw adviezen geheel inzetten als tekortcompensatie 2017. Dit bedrag valt binnen de met u gemaakte afspraak dat ten minste een derde deel van het tekort over 2017 in 2018 zal worden ingelopen”, zo meldt Gijsbertha het College.

Tegenover deze krant laat de minister van Financiën weten dat alle aanbevelingen van Cft behoorlijk zijn beantwoord en dat een tweede suppletoire begroting 2018 is ingediend waarin alle aanbevelingen en additionele maatregelen zijn verwerkt. ,,De begroting 2018 is hiermee in evenwicht”, aldus Gijsbertha. Een antwoord van het Cft op de laatste brief van de minister van Financiën wordt dinsdag, 16 oktober, verwacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties