28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 06:34

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Akkoord Venezuela omstreden

Zembla houdt opheffen grensblokkade en benoeming consul tegen het licht

Willemstad – Ondanks dat de Europese Unie had aangekondigd sancties te gaan instellen tegen de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, sloot de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met hem een akkoord over het opheffen van de grensblokkade met de ABC-eilanden.

Dat stelt Zembla in een persbericht over haar uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ van gisteravond. El Aissami schendt volgens de Europese Unie (EU) mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Bovendien staat de vicepresident sinds 2017 in de Verenigde Staten op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel.

Reden genoeg voor de EU om op 25 juni sancties tegen hem in te stellen. En hoewel Blok wist dat deze sancties er zouden komen – Zembla heeft notulen in handen van een overleg tussen Blok en de premiers van Curaçao en Aruba op 5 april waarin hij dit aangeeft -, sloot de bewindsman op 7 april toch nog een akkoord met El Aissami.

- Advertentie -

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes steekt haar afkeer over het akkoord niet onder stoelen of banken. Tegenover Zembla zegt zij niet eens op de foto te willen met mensen als El Aissami. ,,Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.”

De reden die werd aangehaald voor de grensblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro in januari van dit jaar oplegde, was de smokkel van goud en koper vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar Aruba en Curaçao. Een van de problematische gevolgen van de blokkade was dat Venezolanen die vluchtten naar de eilanden, niet teruggestuurd konden worden.

Minister Blok hoopte daar verandering in te brengen door in april naar Venezuela af te reizen. Dat lukte. Maar wat er precies is besproken, blijft nog altijd onbekend. El Aissami heeft in een verklaring destijds wel gezegd dat het een ‘historisch akkoord’ is ‘dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft’. Daarnaast zei hij dat er is gesproken over de benoeming van Carlos Mata Figueroa, voormalig minister van Defensie, als consul op Aruba. En dat Blok hier zijn goedkeuring voor zou gaan geven.

Dat gebeurde inderdaad enkele weken later. Maar ook Mata Figueroa is geen onomstreden persoon, zo vertelt Wever-Croes tegen Zembla. Verschillende internationale media brengen hem namelijk in verband met drugscriminaliteit. De minister-president van Aruba stelt zelfs tegen de benoeming te zijn, maar geen andere keuze te hebben dan Nederland te gehoorzamen en de nieuwe consul toe te laten. ,,Zo iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar diplomatiek was het niet mogelijk om hem buiten te houden”, legt zij uit.

- Advertisement -

Nog opmerkelijker is dat Wever-Croes aangeeft dat Mata Figueroa door Aruba in de gaten wordt gehouden. De premier stelt dat ‘als er door, wegens, met hem hier iets gebeurt dat tegen onze wetten is’, hij niet kan blijven. ,,Dat is hoogst ongebruikelijk, omdat een consul diplomatieke onschendbaarheid geniet”, aldus Zembla.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | Kaag stapt op na motie van afkeuring door Tweede Kamer

Hanneke Keultjes en Tobias den Hartog | Algemeen Dagblad Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar...

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...
- Advertentie -