29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Akkoord Venezuela omstreden

HomeMediaAD | Akkoord Venezuela omstreden
Zembla houdt opheffen grensblokkade en benoeming consul tegen het licht

Willemstad – Ondanks dat de Europese Unie had aangekondigd sancties te gaan instellen tegen de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, sloot de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met hem een akkoord over het opheffen van de grensblokkade met de ABC-eilanden.

Dat stelt Zembla in een persbericht over haar uitzending ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’ van gisteravond. El Aissami schendt volgens de Europese Unie (EU) mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Bovendien staat de vicepresident sinds 2017 in de Verenigde Staten op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel.

Reden genoeg voor de EU om op 25 juni sancties tegen hem in te stellen. En hoewel Blok wist dat deze sancties er zouden komen – Zembla heeft notulen in handen van een overleg tussen Blok en de premiers van Curaçao en Aruba op 5 april waarin hij dit aangeeft -, sloot de bewindsman op 7 april toch nog een akkoord met El Aissami.

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes steekt haar afkeer over het akkoord niet onder stoelen of banken. Tegenover Zembla zegt zij niet eens op de foto te willen met mensen als El Aissami. ,,Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.”

De reden die werd aangehaald voor de grensblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro in januari van dit jaar oplegde, was de smokkel van goud en koper vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar Aruba en Curaçao. Een van de problematische gevolgen van de blokkade was dat Venezolanen die vluchtten naar de eilanden, niet teruggestuurd konden worden.

Minister Blok hoopte daar verandering in te brengen door in april naar Venezuela af te reizen. Dat lukte. Maar wat er precies is besproken, blijft nog altijd onbekend. El Aissami heeft in een verklaring destijds wel gezegd dat het een ‘historisch akkoord’ is ‘dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft’. Daarnaast zei hij dat er is gesproken over de benoeming van Carlos Mata Figueroa, voormalig minister van Defensie, als consul op Aruba. En dat Blok hier zijn goedkeuring voor zou gaan geven.

Dat gebeurde inderdaad enkele weken later. Maar ook Mata Figueroa is geen onomstreden persoon, zo vertelt Wever-Croes tegen Zembla. Verschillende internationale media brengen hem namelijk in verband met drugscriminaliteit. De minister-president van Aruba stelt zelfs tegen de benoeming te zijn, maar geen andere keuze te hebben dan Nederland te gehoorzamen en de nieuwe consul toe te laten. ,,Zo iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar diplomatiek was het niet mogelijk om hem buiten te houden”, legt zij uit.

Nog opmerkelijker is dat Wever-Croes aangeeft dat Mata Figueroa door Aruba in de gaten wordt gehouden. De premier stelt dat ‘als er door, wegens, met hem hier iets gebeurt dat tegen onze wetten is’, hij niet kan blijven. ,,Dat is hoogst ongebruikelijk, omdat een consul diplomatieke onschendbaarheid geniet”, aldus Zembla.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties