28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 20:43

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Minister staat achter HNO-onderzoek

Suzy Camelia-Romer | Extra

Willemstad – Dat de onderste steen boven moet komen, waar het gaat om de extra kosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), staat voor Gezondheidsminister, Suzy Camelia-Römer (PIN) als een paal boven water.

Dat was haar boodschap gisteren in een persconferentie. Makkelijk zal dat niet zijn, want er gingen haar zes ministers vóór die HNO onder hun hoede hadden.

,,Ik wil onderzoek doen, niet om de beschuldigende vinger te wijzen, maar om te weten of alle investeringen en processen correct zijn verlopen en of de meerkosten dan ook betaald moeten worden of niet”, zo legde zij nader uit.

- Advertentie -

Zo heeft de minister de hogere kosten die berekend werden voor het omleggen voor de Hamelbergweg ook nimmer betaald. ,,Er is nooit een goede technische uitleg voor gegeven en de extra kosten zijn niet onderbouwd. Dan ga ik niet betalen”, zo klinkt het stellig.

In november van dit jaar bezoekt de Pan American Health Organization (Paho) Curaçao. ,,Deze organisatie zal ik om een ‘third opinion’ vragen. Paho heeft honderden ziekenhuizen onderzocht en methodes ontwikkeld om de processen te controleren”, aldus de minister.

Ook zal de minister onderzoek laten doen naar wat klokkenluiders op dit moment over het HNO naar buiten brengen. ,,Ik weet niet of het waar is dat de elektrische bedrading verkeerd is aangelegd en de muren opengebroken moeten worden. Maar ik laat het wel onderzoeken. Zo is mij ook iets ter ore gekomen over de kruipruimte onder het gebouw en over pijpen die niet goed aangelegd zouden zijn.”

Maar om terug te komen op het grotere plaatje, stelt zij: ,,We kunnen van mening verschillen, bijvoorbeeld of het HNO twee of drie verdiepingen moet hebben, maar uiteindelijk moeten de beslissingen die genomen zijn wel verantwoord kunnen worden. Welke adviezen liggen aan de beslissingen ten grondslag? En dan wil ik ook teruggaan in de tijd dat er andere plannen op tafel lagen. Dat willen we allemaal weten. Er zijn mij zes ministers voorgegaan, maar het is wel aan mij om verantwoording af te leggen. Ik moet kunnen uitleggen waar al die extra kosten voor nodig zijn. Ik kan niet zeggen ‘maar toen was ik er niet’.”

- Advertisement -

Het is ook om deze reden dat Camelia-Römer direct na haar aanstelling als minister gehamerd heeft op de jaarrekeningen. ,,Pas nadat er gedreigd werd met een rechtszaak is Sona met Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om de tafel gaan zitten en worden de cijfers langzaam prijsgegeven. Deze cijfers gaan direct naar de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) om gecontroleerd te worden. Al vanaf een vroeg stadium heb ik aangegeven dat een parlementaire enquête een goede methode is om alles over het HNO boven water te krijgen. Ik dacht indertijd eerst onderzoek te laten doen door ARC en daarna mogelijk een parlementaire enquête uit te voeren. Nu is het idee om de onderzoeken parallel te laten lopen. Belangrijk is evenwel dat de bouw van het ziekenhuis doorgaat. Voor het onderzoek moet niet de bouw gestopt worden, want dit zou alleen maar nog meer geld gaan kosten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...

PBC | De zorg op Curaçao heeft een maandelijks tekort van 5 miljoen gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur vertelde in de persconferentie meer over de financiële situatie in de zorg op Curaçao. In 2020...
- Advertentie -