28.1 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 01:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Zembla | Minister Blok sluit akkoord met Venezolaanse folteraar

Venezuelan President Nicolas Maduro (R) and vice president Tareck El Aissami (L)| EPA

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami, met wie Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op 7 april dit jaar een akkoord sloot over het opheffen van de grensblokkade, schendt volgens de Europese Unie mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami. Zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Blok wist vóórdat hij het akkoord sloot in Venezuela, dat de EU sancties zou instellen. Dat blijkt uit notulen die ZEMBLA in handen heeft van het overleg dat Blok afgelopen 5 april op Curaçao had met de premiers van Curaçao en Aruba. ‘Waarschijnlijk volgt uitbreiding van de EU persoonsgerichte sancties na de verkiezingen’, zegt hij daar. Uiteindelijk stelt de EU twee maanden later sancties in tegen onder anderen El Aissami.

Sanctielijst
Minister President Evelyn Wever-Croes van Aruba, spreekt in ZEMBLA haar afkeer uit over het akkoord tussen Blok en El Aissami: “Ik sta ook niet op een foto met deze mensen. Ik hoop ook niet dat ik op een foto kom met iemand van wie daarna blijkt dat hij een massamoordenaar is.” In de Verenigde Staten staat El Aissami sinds 2017 op een sanctielijst vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel.

- Advertentie -

Bekijk de eerste beelden van de uitzending: ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’

Begin dit jaar sluit Venezuela de grenzen met Aruba en Curaçao. Omdat er vanuit Venezuela goud en koper naar de eilanden zou worden gesmokkeld. Aruba en Curaçao kunnen de vele Venezolanen, die vanwege honger of vrees voor hun leven naar de eilanden zijn gevlucht, door de grensblokkade niet meer naar Venezuela terugsturen.

Grens weer open
Minister Blok reist daarop in april dit jaar naar Venezuela. Hij gaat dus ondanks dat hij op de hoogte is van de uitbreiding van de EU sancties, in Caracas de onderhandelingen aan met vicepresident Tareck El Aissami, met als resultaat dat de grens tussen Venezuela en de eilanden weer open gaat.

El Aissami sprak staande naast Blok van een “historisch akkoord dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft”. En hij benadrukt dat ook is gesproken over de benoeming van Carlos Mata Figueroa, voormalig Minister van Defensie, als Venezolaanse consul op Aruba en dat minister Blok heeft toegezegd deze benoeming te zullen goedkeuren.

- Advertisement -

Enkele weken na het akkoord keurt Blok de benoeming van Carlos Mata Figueroa, als Venezolaanse consul op Aruba, inderdaad goed. Voor Minister President Evelyn Wever-Croes van Aruba is ook Figueroa niet onomstreden. Verschillende internationale media brengen hem in verband met drugscriminaliteit.

Tegen de benoeming
Minister President Evelyn Wever-Croes van Aruba is daarom ook tegen de benoeming, maar heeft Nederland te gehoorzamen, zo stelt ze in ZEMBLA: “Er is niets anders overgebleven, dan hem toe te laten. Zo’n iemand wil je liever niet binnen hebben. Maar diplomatiek was het niet mogelijk om hem buiten te houden.”

Wever-Croes bekent in ZEMBLA, dat Aruba de consul Mata Figueroa in de gaten houdt: “Als er door, wegens, met hem hier iets gebeurt dat tegen onze wetten is, dan kan hij niet blijven.” Dat is hoogst ongebruikelijk, omdat een consul diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Ministerie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, wil ZEMBLA niet informeren over wat er in Venezuela precies is besloten. En waarom de benoeming van Mata Figueroa is goedgekeurd.

Als ZEMBLA daarop via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, alsnog documenten over het akkoord verkrijgt, is daarin juist de belangrijkste informatie over de inhoud van het akkoord verwijderd. ‘In het belang van de relatie tussen Nederland en Venezuela’. Ondanks herhaalde verzoeken, heeft minister Blok vragen van ZEMBLA over de akkoorden in Venezuela, niet beantwoord.

Het akkoord met Venezuela komt aan de orde in de uitzending die ZEMBLA woensdagavond wijdt aan de problematiek van de Venezolaanse vluchtelingen op Aruba en Curaçao.

Bron: Zembla

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -