AD | ‘Verkleinen apparaat een betere strategie’

CBCS: Spoedig lijst maken van concreet geïdentificeerde afvloeiingen

Willemstad – Binnen een maand een lijst opstellen van concreet geïdentificeerde afvloeiingen – dus met de namen van de af te vloeien overheidspersoneelsleden – die per 1 juli 2020 ingaan.

Met daarbij per instelling het met die afvloeiing beoogde bezuinigingspercentage, bijvoorbeeld 12,5 procent, dat structureel moet kunnen worden gerealiseerd. Dat is een voorstel van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Dit staat te lezen in de niet officieel gepubliceerde ‘Doorberekening van de macro-economische effecten van de tweede tranche liquiditeitssteun’ van Nederland. Op 13 mei heeft de Nederlandse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een advies uitgebracht aan de Rijksministerraad (RMR) inzake de tweede tranche liquiditeitssteun voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

In het advies van staatssecretaris Raymond Knops wordt de liquiditeitssteun gebonden aan een aantal voorwaarden, waaronder een loonkorting op de arbeidsvoorwaarden van ministers en Statenleden van 25 procent per 1 juli, maar ook dat voor 12,5 procent gekort moet worden op de arbeidsvoorwaarden van overheidspersoneel, het personeel van overheidsbedrijven en het personeel van de door de overheid gesubsidieerde instellingen. De Centrale Bank CBCS meent dat ‘ook ten tijde van een crisis geopteerd moet worden voor duurzame oplossingen’. Zo heeft de regering van Curaçao aangekondigd voornemens te zijn het overheidsapparaat te verkleinen.

CBCS: ,,Dat is vanuit economisch oogpunt een betere strategie (dan een generieke loonkorting, red.). Die focust namelijk op het verhogen van de productiviteit en behoort een duurzaam karakter te hebben.”

Als genoeg garanties gegeven kunnen worden dat dit daadwerkelijk gerealiseerd wordt, dat dit beleidsvoornemen wordt uitgebreid met de overige entiteiten behorende tot de (semi)publieke sector en ook duurzaam is, zou – naar de mening van de Centrale Bank – een deel van de te ontvangen liquiditeitssteun die bedoeld is om het liquiditeitstekort te dekken niet zozeer ingezet moeten worden om de reguliere salarissen te betalen maar ‘voor financiering van de afvloeiing’.

,,Om dat te bereiken zou bijvoorbeeld binnen een maand een lijst moeten worden opgesteld van concreet geïdentificeerde afvloeiingen – dus met de namen van de af te vloeien personeelsleden – die per 1 juli 2020 ingaan, waarbij per instelling het met die afvloeiing beoogde bezuinigingspercentage (bijvoorbeeld 12,5 procent) structureel moet kunnen worden gerealiseerd”, aldus de CBCS in de conclusie van de doorrekening. Het bestuur van de Centrale Bank herinnert iedereen er nog maar weer eens aan dat zowel Curaçao als Sint Maarten ‘is getroffen door externe schokken’. ,,De economie van Curaçao lijdt al jaren onder de diepe economische crisis in buurland Venezuela, terwijl een groot deel van de economische infrastructuur van Sint Maarten schade heeft geleden door orkaan Irma in 2017.”

Nu worden beide Caribische landen van het Koninkrijk getroffen door de gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het Covid-19 coronacrisis. Deze pandemie heeft geleid tot een wereldwijde economische crisis die in omvang zijn weerga niet kent. ,,Al vóór deze externe schokken hadden beide landen een gebrek aan concurrentievermogen. Voor een spoedig en duurzaam economisch herstel dient hierdoor te worden ingezet op versterking van het concurrentievermogen door middel van structurele hervormingen”, meent de top van de CBCS.

Het is al heel vaak gezegd, maar de Centrale Bank somt ze (voor de zekerheid) toch maar weer op, bedoeld voor lokale beleidsbepalers: ,,Belangrijke hervormingsgebieden zijn onder andere de arbeidsmarkt, de kapitaalmarkt, het functioneren van de publieke sector en het belastingstelsel.

Maar tegelijkertijd een waarschuwing mede aan het adres van de Nederlandse regering: ,,Procyclisch beleid dat kan resulteren in een stijging van armoede onder grote delen van de bevolking zal het economische herstel juist remmen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD | ‘Verkleinen apparaat een betere strategie’

 1. @Curacaoreviseted. En ondanks alles dat is de website niet meer toegangelijk?

 2. Knoek-koe

  CBCS de Bank waar de hele met bonussen omgekochte overladen top kliek toekeek, álle RvB directeuren, + RvC + directeuren eronder.

  Zoveel meelopers daar, ja knikkers, neerbuigers, bonusgraaiers, en de boel stortte langzaam in.

 3. Curacao revisited

  CBCS: de instelling die lijdzaam toekeek hoe Giro, ENNIA en BDO werden leeggetrokken
  CBCS: de instelling waarbij je 2 jaar op betaald studie verlof kunt gaan
  CBCS: de instelling met de best betaalde centrale bank directeur ter wereld
  CBCS: de instelling waarbij partij lidmaatschap belangrijker is dan kennis en kunde
  CBCS: de instelling die er geen problemen mee heeft dat ons verzekerings, pensioen en bank toezicht 20-30 jaar achterloopt op de rest van de wereld en zelfs vergeleken met landen als Ghana

  CBCS: is er iemand op Curacao or daarbuiten die ook maar enig belang heeft aan de meningen en projecties van CBCS?

 4. Knoek-koe

  Zus de Lannooy, de 2 jarige bejaarde 300K studieverlofnicht van Empty the Bank Tromp @Bert, wanneer heb je voor het laatst het cbcs personeel geinventariseerd bij de CBCS. Volgens mij zit ze namelijk op een ander ondergeorganiseerd financieel plekje.
  Dat zelfde plekje waar een andere wannabee directeur ook hoofdtuinman is geweest, vandaar de puinhoop.

 5. Maar tegelijkertijd een waarschuwing mede aan het adres van de Nederlandse regering: ,,Procyclisch beleid dat kan resulteren in een stijging van armoede onder grote delen van de bevolking zal het economische herstel juist remmen.”

  Het beleid is er juist op gericht dat niet functionerende politic, overheidsdirecteuren en CBCS directie gaat inleveren zodat de armoede kan worden aangepakt. Yamil Lasten en Zus de Lannooy hebben wel voldoeden geld op hun rekening staan.

 6. Inderdaad Bert,

  Banco Central hoort in de lijst van instanties en mensen die het eiland naar de knopen heeft geholpen. Tezamen met de Windt, Maria Liberia Peters, De Geus etc etc. Het zijn allemaal fossielen.
  Reoganiseer die handel.

  En als gobierno nu meteen iedereen met 12.5% gaat inkorten. Waarom mogen de directeuren die heel veel verdien 1 jaar lang de dans ontspringen ?
  Waarom die bobo’s niet meteen laten inleveren ?
  Iedereen moet op dezelfde moment naar de overkant.

 7. Zou Tilly Pikerie op die lijst staan?

 8. Ambulant

  Kijk Aruba is veel slimmer die snappen dat zonder inkomsten ze alle macht gaan verliezen en zijn gewend aan te praten naar wat hun klanten willen. Die waren ook al jaren eerder uit dictatorship curaçao gestapt
  Dus uiteraard die stemmen meteen met alles in en zetten vol in op heropening.

  Heb ik ook al maanden geleden gezegd. Als je eerder bent dan Spanje of andere plekken in de buurt dan heb je de markt. En hou je Nederland buiten de deur.

  Curaçao zo hooghartig als ze zijn proberen maar vast te houden aan iets wat vroeger wel werkte maar Corona kan je niet van racisme of kolonialisme beschuldigen.

  Je bent volslagen failliet en je hebt ook nog eens 8000 werklozen erbij genomen op een sprookje van een failiette roestbak verkopen.
  Je eigen overheids banken zijn leeg gestolen en een pensioen fonds is ook leeg.
  Tja. En alle “projecten” zijn drama en verlies.

  Nu is nl het zat. En dan de woordvoerder zwart maken. Nou.. Ze zijn niet dom in den Haag. Die duiken meteen de boeken in. Als ze de cb overnemen en gaan er koppen rollen.
  Al het geld verkeer moet daar langs…
  Nl is op banken gebied een hele grote..
  Met de rijkste pensioenfondsen ter wereld.

  Dus zo’n bankje op een klein eilandje stelt helemaal niks voor 3 consultants en een weekje.
  De centrale bank ziet de bui al hangen.
  En komen nu met flauwekul dingen.
  Volslagen lucht verhalen.
  Caribische eilandje van het koninkrijk.
  Zegt de muis tegen de olifant zeg kerel wat stampen we lekker waar gaan we borrelen.

  Nou over met de pret. Gewoon loonkorting. Dan weten die doorbetaald ambtenaren met vette pensioenen ook hoe het voelt.
  Dus slikken of stikken.

 9. Ook dat nog

  Maar Bert, dit is toch veel te makkelijk.
  Zo los je problemen op, en juist dat willen we niet…..

 10. Misschien kan de Centrale Bank bij zichzelf beginnen.

  Alleen het eruit gooien van Zus de Lannooy levert al een besparing van een miljoen op.

  Stella van Rijniaans benoemd door haar neef Ensley Tromp, zonder vacature en zonder sollicitatieprocedure, en na haar aantreden meteen 2 jaar gaan ‘studeren’ in Nederland met behoud van het salaris van 3 ministers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *