27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 08:47

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Venezolanen uitgezet

Girigorie: Procedure zoals gebruikelijk; Witteveen: Intimidatie en isolatie |  Kees Broere

Willemstad – 27 Venezolanen zijn afgelopen vrijdag per vliegtuig teruggestuurd naar Venezuela. Via de gebruikelijke procedures, precies zoals dat ook gebeurt met ongedocumenteerden van andere nationaliteiten, zegt minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie. ,,Dat de uitzettingen naar Venezuela een uitzondering zijn, heeft maar een reden en dat is dat er geen vluchten beschikbaar waren.”

Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Curaçao werden de Venezolanen die vrijdag vanuit de barakken in gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) op een toestel van luchtvaartmaatschappij Albatros Airlines zijn gezet, geïntimideerd door medewerkers van de Immigratie en het Venezolaanse consulaat. Zij zouden onder druk een document hebben getekend waarmee toestemming werd gegeven tot uitzetting.

,,De mensen zitten volledig geïsoleerd in de barakken. Wij krijgen geen toegang tot de gevangenis en kunnen geen juridische hulp verlenen. Ons wordt het werk volledig onmogelijk gemaakt”, zegt Witteveen.

- Advertentie -

Minister Girigorie zegt dat het beeld dat Witteveen schetst ‘niet overeen komt met de werkelijkheid’. ,,Deze mensen komen naar Curaçao om te werken en geld naar huis te sturen. Maar als je vastzit verdien je niets en daarom vragen zij zelf om zo snel mogelijk terug te kunnen naar Venezuela. Dan zoeken ze vandaaruit naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld in Colombia. Iedereen weet dat het zo gaat.”

Het is ook niet zo dat de 27 Venezolanen iets hebben ondertekend waarmee zij instemden met hun uitzetting. Girigorie: ,,Het opsluiten en terugsturen van ongedocumenteerden is onlangs opnieuw door ons gerecht akkoord bevonden. Mensen kunnen in beroep gaan tegen hun uitzettingsbeschikking en de beslissing daarover bij uitzondering hier afwachten.”

Alleen diegenen die een beroep hebben gedaan op artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) worden niet van het eiland verwijderd. ,,Die personen zitten op dit moment vast. Wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan in afwachting van een beslissing ook worden vrijgelaten”, zegt Girigorie. ,,Maar ongedocumenteerden die niet zo’n verzoek tot bescherming hebben aangevraagd worden, zoals overal ter wereld, uitgezet.”

Volgens Girigorie waren de 27 Venezolanen vrij om een advocaat te benaderen.

,,Ze hebben de beschikking over een telefoon of kunnen die van de sociaal werker gebruiken.” Dat spreekt Witteveen tegen. ,,Wij hebben expliciet om toegang gevraagd om hulp te kunnen bieden, maar we krijgen geen antwoord.”

Minister Girigorie stelt dat Human Rights Curaçao de afspraken van april dit jaar niet is nagekomen om een samenwerkingsovereenkomst af te kunnen sluiten. ,,Wij wachten nog op een kopie van de statuten en een mail waarin wordt aangegeven dat de organisatie juridische bijstand wil leveren.”

De minister bevestigt dat ‘een gedeelte van de 27 tickets’ – volgens Witteveen 23 – door Justitie is vergoed, zoals het ministerie dat ‘al meer dan twee jaar doet’.

,,De rest is door de mensen zelf betaald en dat is op zich al een bewijs dat zij onmogelijk onder druk kunnen zijn gezet. Het is goedkoper om een ticket te betalen dan iemand hier wekenlang vast te houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Die Girigorie liegt dat-ie barst. Het is algemeen bekend hoezeer de Venezolanen onder druk worden gezet, ook om de terugreis te betalen. Ze worden werkelijk schandalig behandeld. En dat weet ik van de directe betrokkenen.
    Weet Girigorie wel dat hij ministeriele verantwoordelijkheid heeft? Snapt hij ook dat het verlenen van verblijfsstatussen in ruil voor sex niet is toegestaan en hoedanook eens vervolgd gaat worden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Kabinet Pisas treedt aan

Het kabinet van aankomend premier Gilmar Pisas legt vanmiddag om 12 uur de eed af bij gouverneur Lucille George-Wout. Voorafgaand aan de ceremonie zullen de nieuwe ministers eerst...

DH | Emmanuel: Intended changes to PJIA confirm govt’s. ‘deception’

PHILIPSBURG--Independent Member of Parliament (MP) Christophe Emmanuel said on Sunday that information he obtained indicates that Prime Minister Silveria Jacobs and her government are attempting to change...

DH | Governments corporate governance improvement plan for PJIA offered more voice to CGC

PHILIPSBURG--The Council of Ministers approved a plan to improve corporate governance at Princess Juliana International Airport (PJIA) which strengthened the role of the Corporate Governance Council (CGC)...

AntilliaansDagblad | Vierde moordverdachte aangehouden op Aruba

Oranjestad - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden in verband met de moord op Lisander Leonardo Ignacio, in januari. Verdachte B.D.W. (23 jaar) is zondag door...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie Curaçao hoopgevend’

Willemstad - ,,Het is hoopgevend dat de verschrikkelijke noodsituatie op Curaçao met vereende krachten het hoofd is geboden. Alle mensen op Curaçao die daarbij betrokken waren -...

AntilliaansDagblad | Nieuw beleid intrede Staten

Willemstad - Konseho Supremo Elektoral, ofwel het Hoofdstembureau en sinds dit jaar de Electorale Raad, is na overleg met leden van de nieuwe coalitie in de Staten...
- Advertentie -