AD | Twentse Vincent en Kasia ontvluchten met dochters de lockdown: ‘Op Curaçao voelen we ons veilig en vrij’

Mandy de Jong | Algemeen Dagblad

Vincent de Vlugt en Kasia Hering vertoeven samen met hun dochters Emma en Sofie op zonnig Curaçao. © Kasia Hering

Vincent de Vlugt en Kasia Hering konden er niet meer tegen: verstikkende coronaregels en een crisis waar geen eind aan lijkt te komen. En dus vertrokken ze samen met hun dochters Emma en Sofie naar Curaçao. „Er zijn vast mensen die ons nu verafschuwen.”

Roekeloos en onverantwoord. Vincent en Kasia kunnen de reacties op social media uittekenen. En toch bellen ze vanuit zonnig Curaçao naar Nederland. Vrijheid is hun grootste geluk. En daar moet je juist in deze tijd gewoon over kunnen praten, vinden ze. „Natuurlijk bestaat corona”, zegt Vincent. „Maar is dit beleid goed voor iedereen?” Daar heeft het stel twijfels over. „Ik wil het helemaal niet over PCR-testen en vaccins hebben hoor. Dit gaat over gezinsgeluk. En dat vind je niet alleen in Nederland.”

Misschien blijven?

Echt gelukkig waren ze de afgelopen maanden niet in Enschede. Kasia: „Met twee kinderen op 50 vierkante meter. En door het slechte weer konden we geen kant op. Ik zag aan onze dochters dat ze zich door alle regels slechter voelden. Ik werd er depressief van.” Dat geldt nu natuurlijk voor heel veel gezinnen. Maar Vincent en Kasia keken elkaar tijdens de feestdagen eens goed in de ogen en kwamen tot de conclusie: dit willen we niet voor Emma en Sofie. Bijna een maand wonen en werken ze nu daarom al op Curaçao. „Als we terugkunnen naar ons leven vóór corona, dan stappen we begin april op het vliegtuig terug. Zo niet, dan blijven we.” En ze zijn niet de enige.

Vrijdagmiddagborrels

Hoe het daar is? Wie hun foto’s en video’s op Instagram bekijkt zou zich bijna afvragen of ze op Curaçao überhaupt wel van Covid-19 hebben gehoord. Er zijn vrijdagmiddagborrels, barbecues bij vrienden en etentjes op het strand. „Het is fantastisch”, zegt Kasia. Ze draait haar telefoonscherm bij. Het uitzicht kan zo op een ansichtkaart. Emma en Sofie zijn een paar uurtjes naar de opvang en samen met Vincent heeft ze op een terras haar laptop opengeklapt. Hij is internetondernemer, zij reisblogger. Samen woonden en werkten ze wel vaker in het buitenland. „We zijn hier met veel gelijkgestemden, vooral ondernemers, die met dezelfde intentie naar Curaçao zijn gekomen als wij. Enkelen hebben hun huur in Amsterdam al opgezegd.”

Vraag ze niet: wat als Covid-19 op het eiland écht uitbreekt? Want daar hebben Vincent en Kasia een pasklaar antwoord op. „Curaçao voelt als een veilige haven. De afgelopen dagen zijn er nul nieuwe besmettingen bij gekomen. We hebben onze verzekering aangepast en zijn nu ook in oranje gebied goed verzekerd. Angst kennen we niet. Natuurlijk kan het virus ons treffen, maar er gaat niets boven onze vrijheid en die van de kinderen.”

© Kasia Hering

 

Als ondernemer word ik zelf ook geraakt door deze crisis. Ik heb al een aantal klanten verloren
Vincent de Vlugt

Klanten verloren

De reacties in hun omgeving zijn wisselend: er is begrip, maar ook veel onbegrip. „Er zijn vast mensen die ons nu verafschuwen”, zegt Kasia. „Maar ik krijg ook veel berichten van moeders via social media en daar schieten me de tranen van in de ogen. Hun kinderen zijn eenzaam en gaan eraan onderdoor. Ze gunnen ons daarom deze reis en als het kon waren ze ook gegaan, schrijven ze.” Het stel loopt niet weg voor corona, zegt het. Vincent: „Als ondernemer word ik zelf ook geraakt door deze crisis. Ik heb al een aantal klanten verloren.”

Thuisbasis onbekend

Je hoeft natuurlijk niet naar Curaçao te verhuizen om je vrij te voelen, benadrukt Vincent. „Het gaat erom dat je bewust kiest en stilstaat bij de vraag wat geluk voor jou betekent. Voor ons is dat vrijheid.” Maar zelfs hier ontkomen ze niet helemaal aan coronaregels. „Er geldt een avondklok van 23.00 tot 04.30 uur en in de supermarkten moet je een mondkapje dragen. Officieel moet je ook afstand houden. Dat kan met dit buitenleven allemaal prima.”

Aan een nieuw normaal met regels zoals mondkapjes en afstand houden op basisscho­len, daaraan doen we niet mee
Kasia Hering

De coronarellen, de avondklok, heropening van scholen: ze volgen het nieuws op de voet. Kasia: „Willen we onze kinderen straks al die restricties wel weer opleggen?” Door de komst van Emma en Sofie is hun vrijheidsgevoel alleen maar sterker geworden. „Zijn er landen die een ander beleid voeren? Aan een ‘nieuw normaal’ met regels zoals mondkapjes en afstand houden op basisscholen, daaraan doen we niet mee. Misschien ligt onze thuisbasis dan wel niet meer in Nederland.”

Kom naar Curaçao

De stranden van Curaçao zitten vol met ‘digital nomads’ zoals Vincent en Kasia. Het eiland staat op de lijst ‘veilige landen met een laag Covid-19-risico van de rijksoverheid, de reisrestricties zijn beperkt en vliegtuigmaatschappijen gaan nog bijna dagelijks op en neer.

Het kabinet van Curaçao ziet kansen en presenteerde deze week het programma ‘At home in Curaçao’, gericht op digital nomads, investeerders en overwinteraars. Het eiland versoepelt onder andere de verblijfsvoorwaarden. Maar je komt niet zomaar komen. Een negatieve PCR-verklaring en reisverzekering zijn verplicht. Het aantal besmettingen op Curaçao is gedaald tot 53 actieve coronabesmettingen.

Er moet ook gewoon worden gewerkt. © Kasia Hering

Hun favoriete flexwerkplek, pal aan het strand. © Kasia Hering

Emma en Sofie gaan ook hier gewoon naar de kinderopvang. © Kasia Hering

Taartjes eten op het balkon. © Kasia Hering

Bron: Algemeen Dagblad

22 Reacties op “AD | Twentse Vincent en Kasia ontvluchten met dochters de lockdown: ‘Op Curaçao voelen we ons veilig en vrij’

 1. Drechi pa bosnan Tur

  @Knoek Koe:
  Als ik zeg “dat het nu mijn beurt is”, geef ik al aan dat ik besef dat OOK anderen zo nu en dan aangepakt worden, maar dat het nu gewoon “mijn beurt” was.
  Heel simpel.
  Maar mijn probleem is dat ik heel weinig, dan wel helemaal geen “filters” heb.
  Ik zeg gewoon wat ik vind, en als dat hard aankomt bij sommigen, dan hebben ze de keuze om Drechi pa bosnan Tur’s comments niet te lezen, toch? Je afvragen waarom stukken van Drechi pa bosnan Tur soms niet door de CP verwijderd worden getuigt alleen maar van egoisme van Frits Pel. “Alleen wat IK zeg, mag blijven staan” Niet dus Fritz (met een Z)….

 2. @Drechi pa bosnan Tur | 16 februari 2021 om 08:25 |
  Quote ……………..Sticks and stones verhaal……..EOQ

  Bedoel je dit?
  https://www.sticks-and-stones.com/home2/
  Er zijn nog gratis kaarten verkrijgbaar.

 3. Het is gelukkig niet beperkt tot Tukkers [overigens leuke mensen]. Deze ‘laptop’ werkers*) komen uit alle provincies.

  *) Ik ben er zelf ook één geweest, maar dan vanuit Curacao voor Nederland. Werkt prima, ondanks Flow. Wie geld heeft kan zelfs voor een GPS verbinding kiezen, dan heb je niets meer met die internet monopolist te maken.

 4. Zooo, die Tukkers zijn best wel Tuk op dit eiland.
  Best wel ver voor Tukkers, hier op Curacao.
  Er schijnt, vanwege de afstand, zelfs een Twentse Ambassade in Amsterdam te zijn.
  Bezorgde ouders kunnen dan daar naartoe bellen
  als ze lange tijd niets van hun kroost hebben gehoord.
  Geen nieuws, goed nieuws denken zij dan als zij zich
  in s’Lands grootste kosmopolitische dorp onderdompelen,
  nieuwe ervaringen opdoen, hun grenzen verleggen en tot
  verfrissende inzichten
  en zelfontdekkingen komen.
  In anonimiteit.
  Curacao
  ligt prima in dat verlengde.

 5. @ lisa | 16 februari 2021 om 04:44 |

  Je kunt blij zijn nog te mogen posten want je hebt 2 emoji’s gebruikt. Foei.

 6. Commentpolis

  @Pel: je mag blij zijn dat je nog mag/kan posten. Het is hier ten strengste verboden om onder meerdere aliassen te posten.
  Jij post via VPN (Cloudflare) maar je hebt ooit de domme fout gemaakt om onder @Pel te posten en het mailadres van @Samoeraai te gebruiken.

  Ga ergens anders huilie huilie doen. @Samoeraai, en die andere aliassen die je gebruikt wil ik hier niet meer zien.

  Gezien het feit dat @Pel af en toe nog enigszins zinnige posts plaats is de enige en enkele reden dat je hier nog kan posten.

  Dus geen andere alias meer en enkel onder @Pel posten of je bent helemaal verdwenen.

  Commentpolis

 7. @Drechi pa bosnan Tur | 16 februari 2021 om 08:25 |
  QUOTE
  “Het is nu mijn beurt om aangepakt te worden door de CP? Doe je best. Sticks and stones verhaal, but sensorchip will never hurt me.” UNQUOTE

  SAMOERAAI is 3x door de CP verwijderd omdat er een emoticon was gebruikt, maar geen beledigende of opruiende taal. Dat is bij jou vaak wel anders. Nog een wonder dat jouw posts zo vaak mogen blijven staan.

  Ik zelf ben voor een week op het strafbankje geplaatst door de CP. Ik heb toen aan de redactie gevraagd waarom? Middels kopieën van al mijn posts in februari heb ik toen aangetoond dat er geen emoticons/emoji’s in mijn reacties stonden. Het bleek een misverstand te zijn. De fout is onmiddellijk hersteld.

  Gisteren heb ik 3x geprobeerd dezelfde de reactie te plaatsen. Dat lukte niet. Ik heb vervolgens Nardy Cramm benaderd. Zij liet mij weten dat het een technische probleem betrof. Nardy heeft mijn reactie direct alsnog geplaatst. [zie onder Lisa] Uiteraard heb ik haar daarvoor bedankt.

  @ lisa | 16 februari 2021 om 04:44 |
  Op Curacao leggen de MAVO, HAVO en VWO leerlingen, op enkele thema’s na, dezelfde examens af als in Nederland.

  Veel YdK’s die hier een HAVO of VWO diploma haalden hebben in Nederland en/of de USA succesvol een academische graad gehaald. Velen van de groep hebben ook een proefschrift gemaakt en verdedigd. Sommigen zijn zelfs hoogleraar in Nederland geworden.

  Het onderwijs op Curacao en ook in Nederland kan uiteraard verbeterd worden, maar als we goede normen hoog in het vaandel blijven dragen komt dat op termijn wel goed. Tegelijkertijd de corrupte overheid en daaraan gelieerde personen en bedrijven opruimen.

 8. @Drechi, de CP verwijdert soms ook comments uit medemenselijkheid voor de schrijver. Een soort bescherming zeg maar.

 9. Drechi pa bosnan Tur

  Het is nu mijn beurt om aangepakt te worden door de CP? Doe je best. Sticks and stones verhaal, but sensorchip will never hurt me.

 10. En vergeet niet, het onderwijs is geweldig op Curacao!!!

 11. @Vincent de Vlugt en Kasia Hering plus dochters Emma en Sofie van harte welkom op deze klip waar je blijft lachen. Goede keuze.

  @Curacao revisited | 15 februari 2021 om 05:42 | en @meliuslegere

  Zonder Flow kun heel je goed offline werken. Zo heb ik eind 2018 en 2019 Autocad werktekeningen gemaakt voor het Topklinisch Ziekenhuis Rijnstate (vroeger de Alysis Zorggroep) in Arnhem. Zodra het internet weer terug is dan verstuur je de documenten, gewoon een paar uurtjes geduld. Uiteraard is het soms wel irritant als internet uitvalt, maar er valt mee te leven. Zeer zeker voor de mensen die het bekrompen en bureaucratische Nederland hebben ontvlucht. Daarom ben ik in het verre verleden met mijn gezin naar Bonaire vertrokken en vervolgens naar Curacao.

  Uiteraard is het hier niet wat alles betreft een Paradijs. Maar elke inwoner met meer dan één hersencel moet zijn stem voortdurend laten horen en tegen de corruptie, het onbenul, het gebrek aan kennis, het nepotisme, het ikke ikke en de rest kan stikke, etc. blijven ageren. Want wat dit betreft geldt helaas “Wie zwijgt stemt toe”.

 12. Het black-out problematiek kun je oplossen met een generator, zoals ze dat doen op Haiti. Het uitvallen van de internet connectie … niet zozeer.

  Scenario : belangrijke online virtual meeting … internet laat het afweten.

  ISPs on the island need to get their act together.

 13. De Rechtsstaat

  Ik zie bij deze gelukzoekers echt geen 2 ton inbreng in de lokale economie.

  Dus op zijn zachts kunnen wij concluderen dat Steven Martina dat gat in zijn nek weer op volle toeren liet draaien.

 14. Abraham Mossel

  [email protected] hier op curacrim zijn de politieke voet zoekers zoals Dik Tromp C Cooper ook eigen baas zeg maar ZZPer , maar die verdiend als zo vele voet zoekers op de crim meer dan 14,000,00 salaris inclusief een kleine valse opgeschroefde facturen van minimaal 2 a’ 3 duizend voor totaal niks nada doen.

 15. meliuslegere

  @Liz:
  Cur.revisited vraagt zich m.i. terecht af hoe enthousiast deze mensen zullen zijn na een volgende blackout, of wanneer hun internet uitvalt.
  De ‘schuldvraag’ is niet aan de orde. Misschien heb je niet begrepen dat deze mensen uitsluitend kunnen werken als zij over internet beschikken.
  Bij een volgende blackout/uitval van internet moeten zij hun werkzaamheden onderbreken. Zij zijn ZZPers: niet werken= geen geld.

 16. Vooropgesteld: de hemel op aarde vind je nergens. Ook Curaçao kent haar problemen. Maar nu ik hier ruim 6 jaar woon, kan ik alleen maar concluderen dat ik hier mijn vrijheid heb hervonden. Iets wat ze in dat door een stelletje overgeëmancipeerde wijven, geruggesteund door een zootje neo-geitenwollensokkenfiguren en Brussel geregeerde landje aan de Noordzee allang zijn kwijtgeraakt. Ondanks de aan mij 10 jaar geleden toegekende koninklijke onderscheiding wil ik daar niet eens meer begraven liggen.

 17. @Curacao revisted. De blackouts waren niet de schuld van Aqualectra. Door het breken van de Nederlandse Antillen vertrokken de Amerikaanse technici van de voormalige KAE weer naar Amerika en produceerden KAE en Kodela geen elektriciteit meer. Nu krijgt Curacao elektriciteit van een reusachtige generator gelegen achter op het terrein van de Isla en wanner die te heet wordt valt alles weg. Men vond later nog andere kleinere generatoren op di Isla terrein en ze koppelden die aan de grote zodat Curacao weer elektriciteit heeft dankzij de hulp van Curacaose en andere buitenlandse technici. De overheid had de Isla sinds vorig jaar moeten opstarten en dan zou de Isla een soort KAE Kodela worden die genoeg elektriciteit plus water aan Curacao zou leveren. Maar nu kan de Isla nooit meer opgestart worden omdat meer dan een jaar geleden de raffinaderij zichzelf automatisch kapot maakte toen de Amerikaanse technici van de Isla ook weggingen. In de pijpen van de Isla is er maar alleen maar zout water. En de internet valt ook altijd nu weg omdat er zeer veel elektriciteit nodig is om de internet te laten werken. Aqualectra draait nu op een capaciteit van 50% net genoeg om Curacao van elektriciteit en water te voorzien.

 18. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 19. Het doet me gelijk aan de vele Curacaoënaars die jaren in Nederland van een uitkering leven en nooit hun geboorte eiland konden bezoeken.

  Dan moeten ze ook een baan zoeken en werken voor hun geld. Dan kunnen ze wel op vakantie komen!

 20. Het is mooi om te zien, erg aandoenlijk, een Nederlands gezin die van het eiland geniet.

  Het doet me gelijk aan de vele Curacaoënaars die jaren in Nederland van een uitkering leven en nooit hun geboorte eiland konden bezoeken. Het is wel zo dat ze elk jaar vakantiegeld krijgen maar meestal is daar beslag op gelegd dus blijft niets over.

 21. Curacao revisited

  ben benieuwd hoe enthousiast deze mensen zijn over curacao na een voglende blackout, of als hun internet uitvalt

 22. De Nederlandse regering wil dat men alleen thuis zit en werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *