28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 10:25

DolfijnFM | Koningsspelen Curaçao uitgesteld tot eind mei

De Koningsspelen die morgen zouden worden gehouden zijn uitgesteld tot eind mei dit jaar. Vorig jaar werden de spelen stopgezet vanwege de Covid-19 situatie. 40 basisscholen hadden...

ParadiseFM | Curaçaoënaars opgepakt in Dominicaanse Republiek

Enkele Curaçaoënaars zijn vanochtend opgepakt in de Dominicaanse republiek. Dat gebeurde nadat ze met twee privé-vliegtuigen waren geland. Het gaat om een groep zakenmannen, waaronder Miles M., eigenaar...

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | SVB: College Medische Uitzendingen

AD | SVB: College Medische Uitzendingen

Directeur SVB Philip Martis | Foto Extra

Willemstad – Per 1 januari is bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een adviserend College Medische Uitzendingen (CMU) in het leven geroepen dat beoordeelt of medisch onderzoek of behandeling van een verzekerde in het buitenland – omdat dit niet mogelijk is op Curaçao – ‘aanzienlijke gezondheidswinst oplevert’.

De SVB legt hierover uit in een schrijven naar de medisch specialisten. Het CMU is gebaseerd op het ‘Landsbesluit bevordering doelmatigheid gezondheidszorg’, waarin vastgesteld is dat de SVB alleen met een medische uitzending kan instemmen als het CMU deze uitzending noodzakelijk acht en als de behandeling niet mogelijk is door de inzet van een buitenlandse geneeskundige op Curaçao, een zogenoemde ‘inzending’.

Het CMU bestaat uit een medisch adviseur van de SVB en wisselend twee medisch specialisten met de nodige kennis en ervaring met betrekking tot de zorg en houdt vanaf 22 januari wekelijks zitting, op woensdagen tussen 12.00 en 13.30 uur in het Curaçao Medical Center (CMC).

In het document dat naar de medisch specialisten is verstuurd wordt de procedure uitgelegd voor het aanvragen van een reguliere medische uitzending, de procedure voor een spoeduitzending, de follow-up en de procedure als na uitzending blijkt dat er een andere indicatie is en aanvullend onderzoek nodig is.

Het document is verder voorzien van een aanvraagformulier medische uitzendingen, van een formulier waarop een advies staat van de vakgroep aan het CMU en een formulier waarop de gegevens van de patiënt ingevuld kunnen worden.

Bij de reguliere aanvraag moet in elk geval door de specialist en de vakgroep gemotiveerd worden waarom lokaal niet in de zorg kan worden voorzien en wat de gezondheidswinst is. Er moeten dus argumenten aangedragen worden waarom de behandeling niet op Curaçao mogelijk is en niet door inzending geregeld kan worden.

De verwijzende specialist bespreekt bovendien ‘persoonlijk’ in de vakgroep de aanvragen voor uitzending. Mocht er binnen het CMU besloten worden tot inzending dan gaat het verzoek voor uitzending terug naar de vakgroep om de zorg lokaal te regelen.

Als het verzoek wordt afgewezen, wordt de specialist hiervan gemotiveerd op de hoogte gesteld zodat deze dit besluit kan bespreken met de patiënt. Bij uitzending wordt gewerkt met instituten waar de SVB een overeenkomst mee heeft.

Gaat het om een spoedgeval, dan moet direct contact opgenomen worden met de dienstdoende medisch adviseur van de SVB die hier zelfstandig een besluit over neemt. De case wordt achteraf besproken in het CMU.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Zit er dik in bij dit soort advies”kliekjes” dat vriendjes, vriendinnetjes ( a.k.a. bysides) en familieleden van directie, bestuur en RvC privileges zullen genieten bij de besluitvorming van de “vakgroep”.

  2. Dus we krijgen een full time job wisselende snabbel klussers er bij die zoveel mogelijk voorkomen dat mensen in het buitenland behandeld gaan worden. Dus normale artsen kunnen dit niet beoordelen en zijn dus niet capabel om een behandel plan op te stellen. Of ze zijn het wel en we gaan kijken of we het goedkoper maar niet beter kunnen maken, aan u de keus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties