30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Sehos en HNO op eigen kracht

Stroomstoring HNO-Sehos | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Zowel het Sint Elisabeth Hospital (Sehos) als het ernaast gelegen nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) schakelden maandag zonder problemen over op generatoren na het wegvallen van de stroom.

Medisch directeur Franke Scheper van Sehos zegt dat de elektriciteit op alle kritische afdelingen direct door de eigen generatoren werd overgenomen op het moment dat het elektriciteitsnetwerk van Aqualectra wegviel. Operaties bijvoorbeeld gingen zonder onderbreking door, de hartbewaking kwam nooit in gevaar en de apparatuur op de couveuseafdeling bleef in werking.

Alleen de afdelingen waar elektriciteit vitaal is voor de behandeling en zorg van patiënten zijn aangesloten op een generator. Scheper noemt de spoedeisende hulp, de operatiekamers, intensive care, hartbewaking, couveuse-afdeling, hartkatheterisatie, interventie radiologie en de dialyse-afdeling.

- Advertentie -

In andere delen van het ziekenhuis, zoals de administratie, de polikliniek en de verpleegafdelingen, viel de elektriciteit wel weg en werd het ’s avonds dan ook donker.

Wel was er een probleem met de enige lift die op een generator is aangesloten en via welke patiënten worden vervoerd tussen de intensive care en de operatiekamer. Scheper: ,,De lift is in principe aangesloten op de noodaggregaat, maar net nu is een nieuw onderdeel onderweg. We hebben een andere oplossing gevonden.”

Bij het terugkomen van de elektriciteit viel een zekering uit op de dialyseafdeling waardoor tachtig procent van de apparatuur buiten werking raakte. De zekering is vervangen, maar ook een schakelaar bleek niet te functioneren. De dialyseafdeling was gisteren daarom nog de hele dag op de generator aangesloten. Vandaag wordt een nieuwe schakelaar geïnstalleerd. Daarvoor moet de elektriciteit worden uitgeschakeld. Patiënten worden volgens een nieuw schema opgeroepen.

Net zoals in HNO raakte verder geen apparatuur beschadigd bij het terugkomen van de stroom, alleen al omdat de gevoelige installaties, zoals medische appraten, zijn aangesloten op een ups-systeem om de stroomwisselingen op te vangen. HNO ziet de black-out als een onverwachte test. ,,Omdat de meeste apparaten nu nog niet in werking zijn, was het mogelijk om met de generator het hele ziekenhuis verlicht te houden, maar na de opening zullen alleen de cruciale onderdelen bij een dergelijke calamiteit overschakelen”, zegt Dito Garmers, directeur HNO Vastgoed en Beheer.

- Advertisement -

Garmers was zelf tot na 19.00 uur in het kantoor en kon ook na donker gewoon doorwerken met verlichting en in de airconditioning. ,,Ballast Nedam doet nog een technische controle na het gebruik van de generator en alle installaties worden sowieso nog een keer gecontroleerd voordat ze in gebruik worden genomen”, zegt Garmers.

,,Maar omdat alleen de MRI al is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, kan er geen schade zijn opgelopen door het wegvallen van de stroom.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -