31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Situatie Playa Piskadó escaleert’

HomeMediaAD | ‘Situatie Playa Piskadó escaleert’
Piscadera Playa Piskado | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een zee vol snorkelaars, een invasie van tourbussen, een bedreiging voor de zeeschildpadden en irritaties bij de lokale vissers. ,,De situatie bij Playa Piskadó is niet meer uit te houden”, zo vertelt entomoloog en Statenlid voor de PAR Gisette Seferina tegenover deze krant.

Waar een aantal jaar geleden een populatie van ongeveer 40 schildpadden leefde, is er nu weinig van over. Door het gedrag van de toeristen wijken de meeste schildpadden uit naar rustige plaatsen.

,,Toeristen belemmeren de schildpadden, proberen ze aan te raken, vast te pakken en zwemmen boven ze. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe een kind op een schildpad probeerde te staan die naar boven kwam om adem te halen. Ze doen alles voor een ‘selfie’”, aldus Seferina.

Volgens haar bevinden zich op dit moment minder dan tien schildpadden bij het bekende strand op Bándabou.

Niet alleen de schildpadden zijn de dupe van de toeristen, ook de vissers worden dagelijks belemmerd.

,,Zij moeten in het water blijven wachten tot toeristen genoeg hebben van het snorkelen en het water uitgaan, zodat ze hun bootjes veilig kunnen aanmeren. Dit leidt tot grote irritaties bij de groep vissers”, zegt Seferina.

De vissers hebben in het verleden vaak hun zorgen geuit over de grote hoeveelheid snorkelaars die het strand overvloeit.

,,De chaotische en onverantwoordelijke situatie bij Playa Piskadó moet veranderen. Er gebeurt daar nu vrij weinig om de orde te handhaven. We hebben het over een vissershaven; het is eigenlijk geen badplaats voor toeristen, daar is het niet voor opgezet.”

Seferina heeft haar zorgen geuit aan de vaste commissie voor Gezondheid, Milieu en Natuur en wil het punt op de agenda van de Staten.

,,Er moet gekeken worden of er nieuwe wetten nodig zijn, of aanscherping van bestaande wetten, zodat er een betere situatie ontstaat voor iedereen. We gaan de kerstperiode in, wat betekent dat het nog drukker gaat worden op het eiland. Ik hoop dat men voor die periode tenminste kan toegeven dat er een ander beleid nodig is, want de problemen worden alleen maar groter.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. “Als de vissers bij die afslag geen visafval meer in de zee gooien hebben de schildpadden daar niks te zoeken, want die komen alleen op die visresten af.”

    Oh nu is het de schuld van de vissers Nadine. Beste oplossing is gewoon afzetten als natuurgebied en geen toegang voor toeristen. Daarvoor zijn er nog tientallen andere baaien waar ze kunnen zwemmen. Hebben ze vaak bij hun hotel/ appartementen een prive strand waar de lokale bevolking niet mag komen. Dus laat Playa Piskadó gewoon over aan de vissers en schildpadden en blijf daar als touroperator weg met je toeristen.

    Inderdaad Drechi, ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat dat gebeurd wat jij omschrijft, en er weer een baai verdwijnt waar men als lokale nog normaal kan zwemmen

  2. Ik zie in de schemering weer een (laat me politiek correct zijn) “Europese Nederlander” die het hele gebeuren komt “ontzetten”, of “rescue-en” met pergola’s verhuren, een restaurant, strandstoelen verhuren, betaal – toiletten, entree-heffingen, enfin “uitbaten” (of uitbuiten? Ik haal die twee woorden altijd door elkaar)…. De vissers en de lokalen zijn dan gegarandeerd in no time uitgerangeerd!!!!!!!
    Met bepaalde “visies” (lees: onderdanige ministers) die er nu de ronde doen, is dat binnenkort het geval. Jullie zullen aan mij denken…..

  3. Maak er een soort schildpad aquarium van. Wie gaat dat betalen: de bezoekers. Niet eenvoudig. Toegang verbeteren aantal bezoekers per keer met tijdslimiet beperken.

  4. Als de vissers bij die afslag geen visafval meer in de zee gooien hebben de schildpadden daar niks te zoeken, want die komen alleen op die visresten af. En dan blijven die busladingen toeristen ook vanzelf weg, want dat strandje heeft verder niets te bieden aan recreanten.
    Die grote touroperators hebben kennelijk niet het beste voor met ons eiland, ze droppen hun buslading snorkelaars zonder zich verder te bekommeren om de natuur, alleen maar geld verdienen, wat triest.

  5. ok dus de gedachte achter het verhogen van de Hato airport tax is om toeristen weg te jagen. Ik begin nu het beleid van deze regering beter te begrijpen

  6. Dit komt omdat het weer duidelijk is , dat we niet kunnen organiseren .
    Alles laten we weer op zijn beloop .
    Willen we toerisme of niet , willen we vissen of niet , willen we schilpaden of niet .
    Het ontbreekt weer aan visie , visie en nog eens visie .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties