31 C
Willemstad
• zaterdag 24 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD | Opsporingscrisis op de Antillen schokt Kamer

Koen Voskuil | Algemeen Dagblad

Door de crisis zijn belangrijke onderzoeken gehinderd. Zo wilde het politiekorps van Curaçao niet meer samen met het RST optrekken in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord op politicus Helmin Wiels | ANP

De Antillen kampen met een opsporingscrisis waardoor belangrijke onderzoeken gehinderd zijn. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Kamerleden zijn boos dat ministers Grapperhaus en Ollongren de kwestie hebben verzwegen.

Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) vecht op de Antillen tegen zware drugscriminelen en corruptie. Maar met de komst van een nieuwe teamchef belandt het RST in 2016 in een crisis die tot vandaag voelbaar is. Rechercheurs voelen zich onveilig, er ontstaat een angstcultuur en relaties met plaatselijke politiekorpsen vertroebelen. Dat blijkt uit politiedocumenten en gesprekken van deze krant met ingewijden.

Lees ook: Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten (Premium) 

Door de crisis zijn belangrijke onderzoeken gehinderd. Zo wilde het politiekorps van Curaçao niet meer samen met het RST optrekken in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord op politicus Helmin Wiels.

Weinig empathisch

Teamchef Martine Vis (49) is afgelopen maand in overleg met Justitie en Veiligheid opgestapt. Volgens een rapport van twee vertrouwenspersonen werd haar gedrag benoemd als ‘onduidelijk, grillig en weinig empathisch’. ,,Mensen binnen het team zijn onnodig beschadigd”, zegt een betrokkene. ,,Ik spreek nog dagelijks mensen die er last van hebben.”

Martine Vis korpschef op Curacao

Kamerleden zijn boos dat ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hen niet hebben ingelicht. ,,Het RST is keihard nodig voor de rechtstaat op Aruba, Curaçao en Sint Maarten”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman. ,,Daarom mag het team niet gehinderd worden door interne strubbelingen.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt ‘onder de indruk’ te zijn van de problemen. ,,Waarom moet de Kamer hier achter komen via klokkenluiders en journalisten?” Van Raak wil weten in hoeverre operaties hinder hebben ondervonden. ,,De moord op Helmin Wiels hangt nog als een schaduw over Curaçao. Het is van het grootste belang dat die zaak snel wordt opgelost.”

Op initiatief van Van Raak en Bosman kreeg het RST er miljoenen euro’s bij om de banden tussen de onderwereld en de politie te onderzoeken.

Bron: Algemeen Dagblad

Artikel delen

11 reacties

  1. @piet,
    Aangevallen? Door jou fantasie? Het vergt enig onbenul om alternatieve “feiten” waarheid te noemen.
    Jij doet alsof jij weet hebt hoe het er bij die controles aan toegaat. Dat het OM en VKC ook deel van de controle kunnen uitmaken, maakt, voor jou, geen verschil. Alternatieve feiten hebben dezelfde status als het bestaan van Sinterklaas. Jij mag het geloven.

  2. De politie op Curacao is zo corrupt, en zo bang om de waarheid onder ogen te zien en daders (vaak familie, vrienden of colega,s ) op te pakken dat Het met de lokale politie nooit zal lukken om echte daders op te pakken. alleen als ze Venezulaan Haitiaan of Nederlander zijn ondernemen ze actie. Hoeveel lokale rijden zonder rijbewijs, verzekering of niet betaalde belasting, en kunnen bij een controle gewoon doorrijden?

  3. Bosman gaat voorbij aan het feit dat Aruba, Curaçao en St. Maarten autonomenlanden zijn binnen het Koninkrijk.Ongeacht wat er op Rijksbureau is afgesproken, zal het RST toch bepaalde processen en procedures moeten ‘doorlopen’ voordat het op genoemde eilanden aan de slag kan.
    Het voorstel van Gijsbertha m.b.t. machtigingswetgeving zou natuurlijk e.e.a. kunnen ‘omzeilen’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -