26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten

HomeLandenArubaAD | Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten

Koen Voskuil met medewerking van Dick Drayer | Algemeen Dagblad

Met beperkte middelen nemen rechercheurs van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het op tegen machtige Zuid-Amerikaanse drugskartels en de Italiaanse maffia.

Een speciaal rechercheteam helpt op de Antillen om drugskartels, Italiaanse maffia en corruptie te bestrijden. Maar het botert niet met de lokale politie, terwijl ook intern bonje is ontstaan. Wie gaat de crisis bezweren?

Hagelwitte stranden, palmbomen en cocktailbars. Voor veel agenten is het een droom te worden uitgezonden naar Curaçao, Aruba of Sint Maarten. De realiteit is minder idyllisch. Met beperkte middelen nemen rechercheurs van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het op tegen machtige Zuid-Amerikaanse drugskartels en de Italiaanse maffia.

Corruptie

En wat niet helpt: het Nederlandse RST geniet bar weinig vertrouwen bij lokale politiekorpsen. Die ervaren de vijftig RST-rechercheurs die helpen corruptie te bestrijden vooral als pottenkijkers en betweters. Als een lokale agent van Curaçao ergens geen antwoord op heeft, grapt hij al gauw: ,,Vraag maar aan het RST. Die weten alles.’’

Het optreden van teamleider Martine Vis maakte de verhoudingen er niet beter op. Als ze in het voorjaar van 2016 naar Willemstad vliegt, weet ze onder welke lastige omstandigheden ze het RST gaat leiden. Als districtschef in Rotterdam-Zuid kreeg Vis al te maken met criminaliteit onder Antillianen en in 2008 werd ze voor de politie portefeuillehouder Caribisch gebied. Ze is al vele keren op de eilanden geweest. En weet dus hoe er tegen de Nederlandse hulp aangekeken wordt, vertelt ze in politievakblad Blauw.

,,De Nederlandse manier van werken is een beetje arrogant. Nederlanders hebben iets horkerigs. Ik realiseer me maar al te goed dat ik hier te gast ben. De mensen die ons het liefst zien vertrekken, zijn waarschijnlijk de personen in wie wij de meeste interesse hebben.’’

Teamchef Vis

Vis presenteert zich in het interview bescheiden en als iemand die voorzichtig te werk gaat. Dat klopt geenszins, zeggen anderen. Gesprekken met diverse betrokkenen en interne politiedocumenten schetsen een beeld van een leider door wie de verhoudingen met lokale politiediensten stuklopen. Er ontstaat zelfs een opsporingscrisis waaronder belangrijke politieonderzoeken lijden.

Martine Vis korpschef op Curacao

Bij kritiek kreeg je te horen dat je container terug naar Nederland klaar stond

Na haar aantreden, in maart 2016, kijkt Martine Vis eerst een tijdje de kat uit de boom, vertelt een betrokkene. ,,Maar na een paar maanden paste ze verdeel en heers toe. Ze vormde een clubje van getrouwen en de rest duwde ze van zich weg. Successen claimde ze, problemen schoof ze af.’’

Een ander spreekt van ronduit slecht management. ,,Ze komt stoer en daadkrachtig over, eigenschappen die bij de politie worden gewaardeerd. Een Macher die dingen voor elkaar krijgt. Maar ze is ook manipulatief, iemand met weinig scrupules.’’

Teamchef Vis duldt geen kritiek, zeggen ze. ,,Dan kreeg je te horen dat je container klaarstond. Daarmee bedoelde ze dat jij en je spullen werden teruggestuurd naar Nederland.’’ En zo ontstaat een angstcultuur waar zelfs de meest gelouterde rechercheurs onder gebukt gaan.

Roddels en spanningen

De problemen spelen niet alleen binnen het RST. Op Curaçao, waar het hoofdkantoor staat, ontstaan hardnekkige roddels. Op recepties zou Vis, onder het genot van een drankje, loslippig zijn over gevoelige operaties. En tijdens een vlucht naar Aruba zou ze hebben afgegeven op de politie van Aruba zonder te weten wie de man naast haar was: de voormalig korpschef van dat eiland.

De relatie tussen het RST en lokale korpsen verslechtert onder haar bewind in sneltreinvaart, zeggen ingewijden. Als eind 2016 een samenwerkingsconvenant is opgesteld tussen de politie van Aruba, de Koninklijke Marechaussee, de Kustwacht en het RST, weigert Aruba te tekenen als de handtekening van Vis ook op het document staat. De pijnlijke kwestie wordt opgelost door niet Vis, maar het vestigingshoofd van het RST op Aruba te laten tekenen.

Op Curaçao lopen de spanningen op als het RST bij een geheime actie op het vliegveld de lokale politie passeert. De korpschef van Curaçao doet zijn beklag en zegt de samenwerking op. Vanaf dan corresponderen het RST en de politie van Curaçao per aangetekende brief. Dat belemmert een van de belangrijkste onderzoeken op het eiland: die naar de opdrachtgevers van de moord op de politicus Helmin Wiels. De schutter in de moordzaak van 2013 is veroordeeld, maar naar de opdrachtgevers wordt nog gezocht. De politie van Curaçao wil door de ruzies echter vanaf dat moment buiten het onderzoek blijven. Onvergeeflijk, oordeelt een betrokkene. ,,Het gaat hier om een aanval op de democratie. Een ongelooflijk belangrijk onderzoek. En zelfs daarin liep de samenwerking met Curaçao vast.’’

© ANP

Verziekte sfeer

Dan komt ook de verziekte sfeer binnen het RST aan het licht. Interne klachten bereiken in 2017 politiebond NPB. Die slaat alarm bij de Nationale Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Twee vertrouwenspersonen worden ingeschakeld om in januari de schade op te nemen. De conclusies van de vertrouwenspersonen liegen er niet om: er is onvoldoende vertrouwen tussen het management en de werkvloer.

Medewerkers vinden dat hun chef geen voorbeeldgedrag vertoont. Mensen houden er dubbele agenda’s op na. ‘Het gedrag en handelen van de Teamchef (Vis) wordt ervaren als onduidelijk, grillig en weinig empathisch’, schrijven de vertrouwenspersonen. Dit betreft ‘zowel intern als extern en leidt tot gevoelens van onveiligheid bij medewerkers’.

Na dat bezoek duurt het nog tot oktober van dit jaar voordat Martine Vis het RST na overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid verlaat. Op haar afscheidsreceptie geeft de Curaçaose korpschef Mauricio Sambo haar een veeg uit de pan. ,,Hij sprak namens alle korpschefs van de eilanden en hij sprak heel lelijk over haar. Het was gênant’’, zegt iemand die de receptie bijwoonde.

Dit waait niet zomaar over. Men vertrouwt elkaar nog steeds niet

Ministerie grijpt in


Het ministerie van Justitie en Veiligheid erkent in een reactie dat er klachten zijn geweest over Martine Vis, de teamchef van het RST.

,,Het RST bestaat uit gedetacheerd politiepersoneel en werkt binnen complexe staatkundige verhoudingen. Dat vergt veel van de medewerkers van het RST én van een teamchef. Klachten die er waren, zijn bespreekbaar gemaakt met de leiding van het RST. Omdat de klachten in veel gevallen niet eenvoudig zijn terug te voeren tot één enkele oorzaak, zijn er verschillende acties ondernomen. Er zijn gesprekken geweest met teamchef en medewerkers en zo is er een teamcoach voor het managementteam van het RST aangesteld. Onduidelijkheden in de regelgeving of in de interne organisatie die mede ten grondslag lagen aan klachten worden aangepakt. Ook wordt tussen de landen in het Koninkrijk gewerkt aan een nieuwe positionering van het RST waarin nauwer wordt samengewerkt met de lokale politiekorpsen. Inmiddels heeft de vorige teamchef RST, mevrouw Vis, besloten om, na 10 jaar betrokkenheid bij het Caribisch dossier, de implementatie van de toekomstige recherchesamenwerking aan een opvolger over te laten.

Het RST, evenals het anti-corruptie team TBO, heeft succesvolle jaren gehad in de bestrijding van zware, georganiseerde criminaliteit. Die onderzoeken zijn de afgelopen periode dan ook gewoon doorgegaan, en de regionale samenwerking is goed.

RST 2.0

Onder interim-chef Frank Brouwer herstellen de verstoorde relaties zich langzaam, zegt een betrokkene. Brouwer is de voormalig rechterhand van Sambo en geniet veel meer vertrouwen. ,,Al blijft de relatie met Aruba moeizaam.” Brouwer bouwt aan een RST 2.0, dat meer als een inlichtingendienst gaat opereren. Rechercheurs zullen vaker op de lokale politiebureaus werken.

Maar de verziekte sfeer heeft bij het RST diepe sporen getrokken. ,,Dit waait niet zomaar over. Men vertrouwt elkaar nog steeds niet.’’ Een ander verwondert zich dat de opsporingscrisis zo lang heeft geduurd. ,,Dit had veel eerder moeten gebeuren. Externe relaties zijn verslechterd en mensen binnen het team zijn onnodig beschadigd. Ik spreek nog dagelijks mensen die er last van hebben.’’

( met medewerking van Dick Drayer)

Bron: AD.nl

23 reacties

  1. Waarom konden onze eigen recherscheurs deze moordaak niet zelf oplossen?

    Omdat de rechercheurs van een ander nivo zijn en de meeste hebben hun eigen politieke voorkeuren.

  2. @matie
    Niet grensoverschrijdend maar wel van enorm belang voor het Koninkrijk (zie gebeurtenissen nu op St. Eustatius en SXM).

    Helmin Wiels ageerde tegen wat hij aanduidde als de ‘black jetset’. Hij noemde hen ook vak bij naam en toenaam. Ook ageerde hij vaak tegen vormen van corruptie en schuwde niet om binnen de PS ongeoorloofde praktijken aan te pakken. Groot contrast met de kopstukken die hem daarna opvolgde. Wiels vroeg ook om een ‘dozijn pa kore ku komehein’. Het kan niet anders dan dat dit binnen de coalitie ook tot enige ‘onrust’ heeft geleid (hij gaf aan dat coalitiepartijen in 10 maanden probeerde te roven wat PAR in 10 jaar bij elkaar had geroofd). Of hij die dozijn zou hebben gekregen blijft de eeuwige vraag. Het had wel een ‘fluwelen revolutie’ op Curaçao betekend.

  3. @ Matie,

    Het RST is niet meteen op de zaak gezet, vandaar ook dat er bij het sporen onderzoek zoveel is misgegaan. De regering van Curacao heeft uiteindelijk zelf om hulp verzocht bij Nederland en dat leidde tot de inzet van het RST.

  4. De moord op Helmin Magus Wiels was geen grensoverschrijding criminaliteit waarom werd de RST gelijk op de moordzaak gezet?
    Vlak voor H.Wiels zijn dood had hij een gesprek met leden van het
    RST en werden de corruptive zaken van op Curacao besproken.
    Daar heb ik altijd een naar gevoel van binnen en tevens de vraag had Nederland iets te verbergen ? Waarom konden onze eigen recherscheurs deze moordaak niet zelf oplossen?

  5. @ Hoedanook,

    De voorbeelden die ik gaf zijn van voor Vis, dus daar heeft zjj weinig mee te maken. Het idee dat ze de eer aan zichzelf heeft gehouden kun je ook gewoon vergeten, het is de diplomatieke wijze van aangeven dat ze van haar post is ontheven. Zo voorkom je gezichtsverlies.

    Dat er cultuurverschillen zijn mag duidelijk zijn,, maar hier noemen we alles cultuur. Elkaar niet aan durven spreken op fouten, om vervolgens beledigd te voelen wanneer jou wordt verteld dat je een fout hebt gemaakt. Opsporingswerk (en veel ander werk overigens) vereist een zakelijke aanpak, waarbij de persoon slechts de uitvoerder is. Het aangeven dat je het fout doet heeft niets te maken met jou als persoon, doch dat verschil zien velen hier niet.
    Incapabele mensen op posten neerzetten omdat ze toevallig iemand kennen is ook een geliefde bezigheid alhier. Gevolg is wel dat de organisatie niet werkt of kan werken. Toch zien we deze situatie volop bij de overheid op Curacao en we hebben het er hier vaak genoeg over. Vriendjespolitiek noemen we dat en ja, ook dat wordt bij de politie ook gedaan. Geloof dat een paar jaar geleden de vakbonden kwaad waren omdat er mensen van buiten op posten werden neergezet terwijl het lagere personeel niet kon doorstromen. Weten we het nog ?

    En wat te denken van het onderzoek naar het illegale gokken ? Denk je werkelijk dat dit niet zou kunnen worden aangepakt wanneer men dit zou willen ? Natuurlijk kan dat, maar ook dit wordt weer tegengehouden.
    Of de kingpins van de drugs industrie oprollen. Het is een publiek geheim dat de werkelijke importeurs van drugs nooit worden aangepakt. Het zijn altijd de lagen die eronder zitten. Hoe komt dat ? Wie houdt hen buiten schot ?
    Dan natuurlijk het onderzoek naar de moord op Wiels. Het is algemeen bekend dat getuigen niet of veel te laat zijn verhoord. Ze mochten gewoon weggaan nadat de moord was gepleegd. De crimescene zelf werd veel te laat veilig gesteld en hulp werd veel te laat ingeroepen. Waarom ? Incapabel of stak daar wat anders achter ?

    Al die vragen leiden tot hetzelfde antwoord: ‘er zijn personen die meerdere bazen hebben’. Ze hebben een baas bij het dagelijks werk en ze hebben een baas in de onderwereld. Ze dienen beide en zodra je dat doorhebt weet je ook dat er van samenwerken in het RST weinig terecht zal komen. Samenwerken is gebaseerd op vertrouwen en wanneer het onderling vertrouwen ontbreekt dan valt er weinig samen te werken. Dan werk je wellicht samen op laag niveau, maar niet op het niveau waar extreem gevoelige informatie op tafel komt. Het is zo logisch als het maar zijn kan.

    Jan had het over goed samen kunnen werken tussen KMAR en lokale politie igv inbraakpreventie, maar ik hoop dat Jan ook begrijpt dat een inbraak van een iets andere orde is dan een drugspijplijn onderzoeken waar tientallen miljoenen bij zijn gebaat.

    En dat Nederland zelf volledig is ondergesneeuwd door drugsgebruik en drugsproductie is duidelijk. Terwijl professor Bovenkerk zeer nauwkeurig beschreef welke bevolkingsgroepen zich bezig hielden met heroine (Turkse mafia) en hoe dat werd gedistribueerd (surinamers en antillianen) en welke bevolkingsgroepen zich toelegden op de cocaine handel (antillianen en nu dan overgenomen door Marokkanen). Maar ook de synthetische drugs is allang van bekend welke groepen daar achter zitten (voornamelijk Nederlandse criminelen) en dan hebben we het nog niet over de marijuana handel gehad.
    Decennialang werd amper geld besteed aan de opsporing en ging men zelfs over tot gecontroleerd doorlaten van drugs ! Herinneren we de parlementaire enquete nog ? Zie de heren daaar nog zitten, terwijl ze vrolijk vertelden dat ze dat nog altijd een goed idee vonden. Gecontroleerd doorlaten kan wel, maar zodra het op de eindbestemming is aangekomen grijp je in en je laat het dus niet op de markt komen.

  6. @Meloen,
    De “S” van RST staat voor Samenwerken. Samen! Get it?

    Ook is het goed mogelijk dat het doel waarvoor een organisatie is opgericht, in de praktijk, of over tijd anders uitpakt. Uit het artikel valt op te maken dat dat de managementstijl van de teamleider bijdraagt aan de ‘crisissituatie’.

    Bekend is dat in een hiërarchische (verticale) organisatie het beperkt leren is. Duidelijk is dat dilemma’s hebben geleid tot weerstand en onwil om van elkaar nog te willen leren. Daarnaast wist men dat er veel afstand tussen elkaars werkgebied was, waardoor er van meet af aan wederzijds onbegrip zou zijn. Voorts zijn er ongetwijfeld vooroordelen over en weer die hebben bijgedragen tot de crisis. Echter, jij wilt het aspect van corruptie verheffen tot de oorzaak en het liefst, op de wijze van Vis, afschuiven op een ander. Erg bekrompen van jou zijde, maar niet verwonderlijk.

    De voorbeelden die jij aanhaalt, indien waar, kunnen net zo goed door de ‘loslippigheid’ van Vis veroorzaakt zijn. In het artikel valt verder te lezen dat ook de Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid dat “de klachten in veel gevallen niet eenvoudig zijn terug te voeren tot één enkele oorzaak.” Vis hield de eer aan zichzelf. Ongelofelijk dat jij wilt volharden in je eigen gelijk. Ongelofelijk maar zoals aangegeven niet verwonderlijk.

  7. NB
    Misschien wel even vermeldenswaard, maar ongetwijfeld niet onbekend, dat Curacao natuurlijk het drugs-distributie-centrum is voor Europa. En ja NL doet daar op de achtergrond (?) lustig aan mee en strijkt miljarden per jaar op om precies te zijn 18,9 miljard en dan is het nog maar grofmazig. De politieacademie heeft in augustus hun rapport naar buiten gebracht waarin wordt aangegeven dat NL heeft gefaald en dan hebben we het alleen over de zgn synthetische drugs en is kritisch op het drugsbeleid. Grapperhaus heeft in augustus op Radio 1 gezegd Ik denk dat we […] moeten zeggen dat we hier een aantal jaren niet voldoende prioriteit aan hebben gegeven.” Hij benadrukt zich te gaan inzetten “op specialistische kennis op dit punt, want daar adviseert het rapport ook het een en ander over.” Maar dat is oud nieuws ongetwijfeld voor veel reaguurders.

  8. @Joep Meloen
    Ik heb niet geegd dat de lokale politie hier niet te vertrouwen is. Ik kan dat althans in mijn reactie niet terugvinden. Ik heb alleen gezegd dat men respect voor elkaar moet hebben en je niet met je NL boerenverstand alles naar jouw hand moet zetten. Uitstekend de RST en die moet ook hier blijven, maar het woord respect blijf ik naar voren gooien. Dan is elke samenwerking heel goed mogelijk en die moet er ook zijn. In mijn straat en de wijk CG wonen een aantal marechaussee die geweldig met het KPC samenwerken op het gebied van veiligheid van de buurt. Je ziet ze samen optrekken dus het blijkt wel te kunnen. Sinds kort is de veiligheid mt grote sprongen vooruit gegaan, waar 2 mnd geleden inbraken aan de orde van de dag waren is het nu nauwelijks, met grote dank aan de politie, de whatsapp buurtgroup en mensen die voor een leefbare buurt willen gaan.
    Maar als zijdelingse opmerking, je hoeft eigenlijk alleen al het hoofd van Vis te zien dan krijg je al braakneigingen. Ongeacht wie of wat zij is. Ik durf zelfs te stellen dat zij zich precies zo manifesteert in NL waar ook een verziekte cultuur heerst binnen het OM, Nationale politie etc etc.
    Dus ja de hand in eigen boezem steken kan nooit kwaad.

  9. @ De Rechtsstaat,

    Voordat je weer hoog van de toren gaan blazen zou ik je willen adviseren eerst uit te zoeken WAAROM het RST werd opgericht.
    Zal je een eindje op weg helpen, het ging over grensoverschrijdende criminaliteit zoals bv drugshandel. Wellicht weet jij het niet, maar het is in het verleden meerdere malen voorgekomen dat onderzoeken, welke in Nederland waren opgestart hier op Curacao (en / of andere eilanden) leidden tot huiszoekingen en verdere aanhoudingen.
    Echter meerdere onderzoeken zijn in het verleden gefrustreerd doordat bij de inval of voorgenomen aanhouding bleek dat de verdachten waren gewaarschuwd. Er lag nog net geen brandende peuk in asbak toen ze binnen vielen.
    Ken nog een zeer triest geval van een voorgenomen dropping van drugs bij Piscadera. Alle organisaties lagen bij Piscadera in de struiken, men wist het tijdstip, de naam van de boot etc. Maar er kwam niets
    Dan weet je dus dat er iemand de boel heeft afgetipt, ergens zit een lek, maar je weet dus niet waar. 1 ding weet je wel zeker, het lek zit niet bij de NL rechercheurs die op de eilanden werkzaam zijn. Zij kennen niemand, hebben weinig lokale contacten oftewel het lek zit aan de andere kant. In het geval van Piscadera zijn ze er wel achter gekomen wie de criminelen had getipt.
    En wat te denken van de vele diefstallen op terrein van de politie ? Wekt dat vertrouwen bij RST ? Niet echt.
    Als klap op de vuurpijl natuurlijk de diefstal van maar liefst 800 kg drugs uit Rio Canario. Als dat geen inside job was dan eet ik mijn flip flop op.

    Maar wanneer dit meerdere keren gebeurt, wat doe je dan als RST ?
    Zorgen dat je dit soort info niet meer deelt voor de invallen of aanhoudingen. Personeel dat er bij betrokken moet zijn krijgt pas op het laatste moment te horen waar ze heen gaan en alle telefoons moeten van tevoren worden ingeleverd.

    Dat is dus de realiteit van samenwerken op de eilanden en wanneer dat kwaad bloed zet bij de leiding van de lokale politie dan is het aan hen om de eigen organisatie op te schonen, en te zorgen voor integere agenten.

    Daarnaast heeft men natuurlijk ook te maken met de verschillende opsporingsmethodes. Het zal duidelijk zijn dat de NL rechercheurs gewend zijn aan ietwat geavanceerdere apparatuur en procedures dan een recherche alhier. Logisch dat zij dan ook het voortouw nemen.

  10. Als een lokale agent van Curaçao ergens geen antwoord op heeft, grapt hij al gauw: ,,Vraag maar aan het RST. Die weten alles.’’

    Maar na een paar maanden paste ze verdeel en heers toe.

    Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten.

    En daar is onze top-consultant (betweter) Dikkie D om ons het e.e.a. wijs te maken.

  11. @Meloen,
    Misschien helpt Jip en Janneke taal:
    Waar twee vechten zijn er twee fout.
    Om samen ‘iets’ te doen moeten beiden hetzelfde willen.
    De spanning (in Nederland spreekt men van een crisis) wordt door jou begrepen als wel en niet corrupt zijn.
    Maar goed dat is nu eenmaal de wijze waarop jij het in jouw hersenen (brein) kan rijmen.

    Doe je best en blijf de moraalridder ‘spelen’. Dat is andere (strengere) moraal-wetten hanteren voor Curaçaoenaars dan voor jezelf of jou groep. Sta voor de verandering eens één keer open voor de ander zijn mening. Maar daarvoor moet je proberen eens in te leven in de andere situatie (omstandigheden, omgeving).
    Gaat niet lukken!

    In de 2de kamer van Nederland worden geen problemen op Curaçao opgelost.

  12. @ Hoedanook,

    De eeuwige dooddoener: ‘maar er is ook corruptie in Nederland’.

    Dat klopt, maar dat is geen reden waarom we het hier zouden moeten toejuichen of accepteren. Dat de politie zeer veel rotte appels in huis heeft is een publiek geheim, heel het eiland weet dat. Waarom jij dat dan weer wilt gaan ontkennen ontgaat mij volledig.
    Het gaat erom dat het RST onderzoeken doet, welke criminelen alhier niet leuk vinden. Dankzij hun contacten binnen het politiekorps proberen ze die onderzoeken te frustreren. Soms lukt dat, soms niet.
    Het is dan logisch dat het RST zo min mogelijk info wil delen met de lokale politie en dat de lokale politie zich dan zo laat kennen is veelzeggend.
    Kennelijk niet voor jou, maar voor velen is het meer dan duidelijk.
    En geen corruptie in welk ander land dan ook gaat daar iets aan veranderen.

  13. Het geheel is niet te zien. Ook is niet bekend wat op dat moment gezegd wordt. Maar @Esther vind haar eigen interpretatie ‘priceless’.

  14. Prachtige foto van de blanke kenau Vis, mnachtend aangekeken door een getinte collega.

    Een treffender weergave van het Nationaal Dilemma van Curacao heb ik nog niet gezien.

    Priceless.

  15. @Meloen,
    Sorry, komt jij weer met jiu bullsh*t!!
    Een mens is en blijft een mens en de plek waar hij (per toeval) geboren is doet er niet toe. Er zijn genoeg voorbeelden van corruptie in Nederland op te sommen. Over bijvoorbeeld de ‘witwas’ gedoe van de ING is op KKC uitvoerig bericht. Momenteel zit er in het Witte Huis van de VS (leider van de liberale AngelSaksische denken) een persoon dat van meerdere criminele daden en corruptie verdacht wordt.
    Zolang er een markt is voor narcotica zal Nederland (narcostaat) en Nederlanders daaraan proberen te verdienen.

  16. Als de lokale politiewoordvoerder, mijnheer Huggins, onder werktijd in zijn dienstauto in zijn onderbroek met twee tragomeisjes wordt betrapt, kun je inderdaad beter de samenwerking opzeggen.

  17. @ Jan,

    Het allergrootste probleem is hier dat de lokale politie inderdaad niet te vertrouwen is. Er lopen teveel rotte appels tussen en dat frustreert zeer veel onderzoeken. Zeer terecht dat de NL RST’ers geen gevoelige info willen delen met de lokale agenten, het risico dat het op straat terecht gaat komen is levensgroot. Men weet gewoon niet wie wel en wie niet kan worden vertrouwd. Van sommigen weten ze dat die fout zijn, doch die worden weer door de leiding of door de politiek gedekt.
    De corruptie zit hier zo verweven in deze maatschappij dat het extreem lastig is daar iets tegen te doen, temeer daar het RST min of meer verplicht wordt om met die corrupte club samen te werken.

    Dat NL inspecteurs dan ook gefrustreerd zijn kan ik begrijpen en de lokale kwaadheid ? Heeft meer te maken met het behartigen van de corrupte belangen dan met serieuze bezwaren. De samenwerking opzeggen in de zaak van de eeuw (moord op Wiels) is veelzeggend, men wil het onderzoek hoe dan ook frustreren. Ondertussen natuurlijk wel de schuld op Nederland schuiven.
    Hoe corrupte politie eruit ziet kun je zien in de serie Narcos, ook daar wordt alles en iedereen omgekocht.

  18. Misschien een idee om je aan te passen aan de culture van het land waar je naar toegaat. Ik heb iets minder dan een decennia in Auckland gewoond en geloof me ik kon ook daar niet met mijn arrogante NL boerenverstand de ‘boel naar mijn hand zetten’ , omgekeerd in NL kun je dit ook niet. Ik denk, weet het wel zeker eigenlijk, als we respect voor elkaar blijven hebben dan is samenwerking geweldig, en zo hoort het ook.

  19. Net zoals bij onze lokale politici schuiven de Nederlandse ministers alles wat hun niet welgevallig is onder de mat.De arrogantie daarbij is bijna niet voor te stellen.Nederland is wat dat betreft niet beter dan welk 3e wereldland dan ook.Kijk en lees de recente opmerkingen en rapportages van Remkes en een ex voorzitter van Staat.Dat bevestigd het bovenstaande alleen maar.De huidige politiek en de top van de zakelijke en financiele wereld blijken niet meer in dezelfde wereld te leven als wij. Zij zijn ver verheven boven ons en snappen de dagelijkse problemen niet meer.Die komen hun onbekend over,echter regeren ze wel vanuit die ivoren toren met nog meer problemen voor “ het gewonde volk”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties