25.4 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Opinie | Bewoners van Sint Maarten vallen slachtoffer aan de obsessie voor zorgvuldigheid van de Nederlandse hulpgever

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing | Volkskrant

Op 6 september 2017 trok het oog van Irma, de vierde tropische cycloon van het Atlantische orkaanseizoen 2017, over Sint Maarten. Categorie 5. Zo wreed hadden ze het zelfs daar, waar toch heel wat Debby’s, Lenny’s en Hugo’s overheen zijn geraasd, nog niet meegemaakt. En toen Irma klaar was, was bijna alles stuk.

We wisten al, van filmpjes en reportages en gewoon uit de lokale krant, dat veel mensen zelf hun woningen hebben opgelapt en er op hoop van zegen weer in zijn gaan wonen. En dat daarnaast een hoop huizen van de armste mensen, mensen zonder geld en zonder verzekeringen, nog bedekt zijn met blauw zeil, als tijdelijke vervanging voor het weggewaaide dak, een tijdelijkheid die al langer dan een jaar duurt. Woensdag zette de Nederlandse Rekenkamer de zaken op een rij, 15 maanden en 550 miljoen euro Nederlandse wederopbouwhulp later: ‘Er is met het geld uit het hulpfonds nog geen dak op het eiland hersteld’.

Voor geïnteresseerden in de kloof tussen maakbaarheidsidealen en uitvoeringspraktijk is Sint Maarten een mooie casus. Aan dat eerste was geen gebrek in de eerste dagen na de ramp. Nederland rukte uit met noodhulp om de Rijksgenoten, verweesde Nederlanders aan de andere kant van de oceaan, bij te staan. Er vielen grote woorden, want dit kon toch niet, al die mensen die alles kwijt zijn, en dat in ons koninkrijk.

Noodreparaties lijken simpele business, maar, zo schrijft de Rekenkamer, de schade aan huizen van mensen die geen middelen hadden, bleek groter dan het tehulpschietende ministerie van Koninkrijksrelaties hier aanvankelijk had begroot. Er waren geen materialen en er waren geen aannemers. Toen ‘werd besloten het aantal te herstellen huizen bij te stellen van 500 naar 75.’ Want als je het doel niet haalt, kun je harder lopen, maar je kunt natuurlijk ook de doelpalen naar je toe halen.

Na de noodfase kwam de wederopbouw. Wederom vielen er ontroerende woorden aan deze kant van de oceaan, vergezeld van grote gebaren. Nederland gaf 550 miljoen euro voor orkaanbestendige herbouw, voor herstel van de nutsvoorzieningen en voor de bouw van een nieuw hospitaal.

Omdat gevreesd werd dat het geld de daklozen nooit zou bereiken als het eerst langs het corrupte deel van de politieke elite op Sint Maarten zou moeten – geen gekke vrees – werd de Wereldbank ertussen geschoven. Die is enorm hard aan het werk, vindt de Wereldbank zelf. Met protocollen en regels en pakketten van eisen die zo krankzinnig makend zijn, dat van de 550 miljoen hulpeuro’s tot dusver een handvol tientjes is uitgegeven.

Francine Giskes van de Rekenkamer sprak gisteren eufemistisch van ‘een vrij ingewikkelde structuur’ en van het ontbreken van mensen op Sint Maarten ‘die alle regelarij tot een goed einde kunnen brengen’.

Het is verleidelijk om boos te worden op de Wereldbank. Maar de papierwinkel is er omdat de Nederlandse hulpgever geobsedeerd is door het begrip ‘zorgvuldigheid’. Met een royaal gebaar geld beloven en het vervolgens onmogelijk maken voor de kwetsbaarsten om het geld op te kunnen halen: je kunt er allerlei lelijks over zeggen, maar het is wel een uiterst voordelige manier van hulpverlening. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties legde onlangs in de Tweede Kamer nog trots uit dat er in Sint Maarten sprake is ‘van een continuüm van hulp’.

Als het straks weer gaat waaien, hebben de mensen die zich onder een blauw zeil zitten te behelpen één geruststellende zekerheid: het geld wordt zorgvuldig besteed.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Laat de maffia club van Theo Heyliger zelf maar van hun eigen geld de boel opbouwen en graag jullie Nederlands paspoort inleveren, en bij Theo een nieuwe aanvraag doen. Op geruimd staat netjes

 2. Deze ‘zorgvuldigheidsobsessie’ van de donor is helaas typerend geworden voor alle ontwikkelingsprojecten. Gekoppeld aan de stroperigheid in de besluitvorming van internationale instanties als de Wereldbank leidt dit tot onwerkbare situaties welke op St. Maarten helaas resulteren in complete stagnatie van het beoogde herstel met de beschikbaar gestelde gelden. Wellicht een aanleiding om het traditionele samenwerkingsmodel welke volstrekt niet meer voldoet volledig te herzien.

 3. En waarom is die ‘zorgvuldigheid’ noodzakelijk ????

  Vanwege de immense graaicultuur op St Maarten. Wanneer men het geld, zonder enige controle, ter beschikking zou stellen dan was het nu allang verdwenen en was er ook niets gebeurd.
  Wil je klagen over de trage gang van zaken ?
  Ga dan eens bij jezelf te rade en vraag je af waarom er geen hond te vinden is die WEL integer is en die dus NIET eerst gaat graaien en dan pas aan zijn medemens denkt.
  Fraude, corruptie, diefstal van overheidsgeld…………..het zit hier gewoon in de genen van de lokale bestuurders. Daar zou je over moeten klagen, maar dat doet deze juffrouw niet. Zij klaag liever over de acties die anderen moeten ondernemen om corruptie, fraude en graaien te voorkomen.
  Wat is haar alternatief ?
  Het geld maar gewoon, zonder controle, op gaan sturen en maar hopen dat het goed gaat ?
  Keep dreaming.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -