27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 06:29

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Oplossing in zicht voor Venezolanen in zicht

AD | Oplossing in zicht voor Venezolanen in zicht

Caritas en de minister van Justitie werken plan uit

 Quincy Girigorie (PAR) en de directeur van de South American International Bank Franklin Girigori van de rooms-katholieke organisatie Caritas sluiten overeenkomst

Willemstad – De minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) en Franklin Girigori van de rooms-katholieke organisatie Caritas zijn in vergaande onderhandeling om zo snel mogelijk elf Venezolaanse vluchtelingen vrij te kunnen krijgen uit de strafgevangenis SDKK en hun elders onderdak te bieden.

De minister schrijft hierover op zijn Facebookpagina en dit wordt bevestigd door Girigori.

Hij legt uit:

,,De minister heeft Caritas en Human Rights Caribbean officieel verzocht om hem bij te staan in het proces van de Venezolaanse asielzoekers. Caritas is gevraagd te zoeken naar huisvesting en garantstellers. De eerste stappen die nu ondernomen worden, zijn het zoeken naar personen die garant willen staan voor de Venezolanen en hen in huis willen opnemen. Er wordt per geval nagegaan wat nodig is. Soms gaat het om familie of vrienden waar de Venezolanen terechtkunnen en is financiële hulp vanuit Caritas niet nodig, in andere gevallen moet er mogelijk bijgesprongen worden. Daarom wordt nu ook eerst intern binnen Caritas nagegaan wat de financiële mogelijkheden zijn en zijn andere internationale organisaties om hulp gevraagd zoals de organisatie Living Waters die volgende week op het eiland is. Daarnaast is er een samenwerkingsplatform op Curaçao met niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), maar ook met onder andere de Venezolaanse belangenorganisatie Venex, Human Rights Defense Curaçao, Famia Plania, het Rode Kruis en Unidat di Bario.”

Girigori verder: ,,We hebben nu verschillende malen samengezeten om te spreken over de spelregels waar we ons aan moeten houden. Er wordt samengewerkt met de politie die ons nu een lijst gegeven heeft van elf personen, inclusief de twee vrouwen waarvoor afgelopen week een rechtszaak diende.

De processen duren soms lang, want de mensen zijn hun paspoort kwijt en we moeten ook nagaan of hun verhaal klopt, of sommigen van hen inderdaad gevaar lopen voor eigen leven als zij naar Venezuela teruggestuurd worden. Wij zoeken naar huisvesting en houden hier een intake over met de aanbieders, maar de politie controleert ook of de huisvesting adequaat is.

Zo wordt onderzocht of de persoon die garant staat solvabel is en over voldoende middelen beschikt voor huisvesting, voeding en medische kosten. Ook moet de garantsteller te allen tijde beschikbaar zijn en het nodige toezicht kunnen uitoefenen op de ongedocumenteerde die zich om de week moet melden bij de autoriteiten.

Er wordt een contract ondertekend tussen Caritas en de garantsteller. Per geval wordt nagegaan wat er extra nodig is, ook aan kostendekking, en daarvoor wordt ook naar internationale organisaties gekeken. We moeten dus ook alles zo goed mogelijk documenteren zodat we gegevens en feiten op papier hebben. Niet alleen voor buitenlandse organisaties, maar ook voor de minister van Justitie.”

De Caritas-vertegenwoordiger legt uit dat nu gewerkt gaat worden aan de garantstellers en huisvesting en dat er volgens het aanbod gewerkt gaat worden. Dat wil zeggen dat na elk aanbod en onderzoek een persoon uit de gevangenis gehaald kan worden.

De optie om de illegalen in één onderkomen onder te brengen, bijvoorbeeld een leegstaande school, zou een ideale oplossing zijn, maar vergt nogal wat organisatie en dat duurt volgens Girigori te lang om de nood van nu de lenigen.

Caritas

Caritas is opgericht in 1897 en in de twintigste eeuw heeft paus Giovanni Battista Montini het fundament gelegd voor wat nu uitgegroeid is tot een groot en internationaal erkend netwerk. Caritas is sinds 2018 ook op Curaçao actief en valt onder het bisdom Willemstad.

Doel is om humanitaire steun te bieden bij rampen, maar ook om mensen spiritueel bij te staan, om zaken recht te trekken zoals het verschil tussen mannen en vrouwen en om te helpen bij gevallen van geweld in het gezin of misbruik van kinderen, kortom om aan te sluiten bij de behoeften van het eiland.

Caritas werkt samen met Cordaid in Nederland maar ook met de organisaties Vastenactie, Caritas Caribisch gebied en Zuid-Amerika, organisaties die opkomen voor mensenrechten zoals die van de Verenigde Naties (UNHCR) en de International Organization for Migration (IOM).

Franklin Girigori

Franklin Girigori is van huis uit bankier en financieel expert. Hij is op dit moment directeur van de South American International Bank, voorzitter van de Associatie van Internationale Bankiers en bestuurslid van het Financial Institute. Hij is 35 jaar lang directeur geweest van de Curaçaose vestiging van de Venezolaanse bank Banco Mercantil.

Om die reden heeft hij vele vriendschappen in het buurland en draagt hij het land een warm hart toe. Als actief lid van de kerk, van jongs af aan al, kan hij via Caritas een steentje bijdragen aan de hulp aan Venezolanen.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Velen zullen het niet meer herinneren maar wij socialisten werden vroeger wereldwijd vervolgd, wij werden met communisten geassocieerd en als een bedreiging voor de zo heilige markteconomie gezien.

    De meesten van ons waren toen alleen achter het ijzeren gordijn veilig. Ook hier in de buurt, Chile, Argentinië, Peru, Nicaragua, Bolivia, Cuba voor Fidel, San Salvador, wij werden toen zelfs in voetbal stadions ondergebracht omdat er geen plaats meer was in de overvolle gevangenissen. De meesten van ons hadden alleen een tekening gemaakt of een gedicht geschreven.

    Toen ook hebben veel broeders en zusters bij de katholieke kerk aangeklopt, vooral omdat volgens de bijbel Jezus ook een socialist was maar de kerk heeft ons toen de rug toegekeerd.

    Wat de Katholieke kerk nu hier doet met deze kleine groep Venezolanen bewijst weer de hypocrisie van de Katholieke kerk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties