AD | Olielek eist eerste slachtoffers

Er wordt nog steeds hulp ingeroepen van vrijwilligers

Willemstad – Het olielek bij Trinidad eiste eerder op Bonaire al het leven van een vogel; ook op Curaçao werd bij Ascencion gisteren een dode met olie besmeurde vogel aangetroffen.

Iets verderop werd een eveneens met olie bevuilde vogel gevonden, maar deze leefde gelukkig nog.

In een schriftelijke verklaring laat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) weten hoe het proces is wanneer onder deze omstandigheden een dode vogel wordt aangetroffen: datum, tijdstip en locatie waar het dier is gevonden, moeten worden genoteerd. Noteer eventueel om wat voor soort vogel het gaat en maak verschillende foto’s. Bescherm je handen, doe het dier in een plastic zak, bel 5608909 om de informatie door te geven en breng de vogel naar dierenarts Odette Doest.

Wanneer een levende vogel die met olie besmeurd is wordt gevonden, moeten eveneens alle data worden genoteerd, zo stelt VVRP. ,,Omdat het echter moeilijk is om een levende vogel te vangen, is het noodzakelijk jezelf in dit proces te beschermen. De vogel kan immers zijn vleugels uitslaan, hetgeen gespetter van de olie kan veroorzaken. Dit kan vervolgens op je huid of in je ogen terechtkomen. Vervoer het dier in een kartonnen doos naar dokter Doest”, zo adviseert VVRP.

Bij het vangen moet de persoon in kwestie tussen het dier en de zee in gaan staan zodat de vogel niet richting het water vlucht.

Het team dat belast is met de schoonmaakwerkzaamheden van de olie op Curaçao, heeft gisteren geholpen bij de schoonmaak van Wacawa. Deze werkzaamheden worden vandaag en morgen voortgezet. Hiervoor wordt hulp ingeroepen van vrijwilligers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *