AD | Noodplan vakbond Aruba: behoud 75% salaris

Aruba Coronavirus noodplan | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Er ligt een plan op tafel om de economie van Aruba het komende jaar overeind te houden. De grootste vakbond van Aruba, Federacion di Trahadornan di Aruba (FTA) heeft het voorgelegd aan de sociale partners.

Het noodplan heeft aandacht voor voorkoming van verdere uitbreiding van Covid-19 en de sociale ontwikkeling van de bevolking. In het plan wordt uiteengezet hoe de zware last van de crisis eerlijk over iedereen worden verdeeld.

Cruciaal in het plan is dat werknemers in de private sector 75 procent van hun salaris behouden. Als een werkgever daartoe niet in staat is, past de overheid bij. Dat gaat in de vorm van tweemaal 950 florin. De ene als gift en de andere als lening. Als randvoorwaarden voor overheidssteun wordt gesteld dat een werknemers minimaal het minimumloon moet verdienen en maximaal 75 procent van 6.000 florin.

De genoemde bedragen zijn bruto, dus er worden gewoon belastingen en sociale premies over betaald. Als bedrijven in staat zijn hogere salarissen te betalen, kunnen ze een belastingvoordeel tegemoet zien. De lokale banken moeten het geld dat bedrijven nodig hebben voor de salarissen bovenop de staatssteun, aan hen lenen, voor een periode van twee jaar. Banken verlenen ook uitstel van betaling van hypotheken en andere leningen over de maanden april, mei en juni van dit jaar.

De overheid elimineert voor het einde van dit jaar de overtolligheidspool en brengt het aantal adviseurs van de regering terug met dertig procent. Voor alle ambtenaren, trendvolgers en politieke ambtsdragers worden de premies en toelagen geëlimineerd. Daarnaast leveren zij allemaal tien procent van hun salaris in. De salarissen bij de staatsbedrijven worden conform het niveau van de rest van de publieke sector.

Verder is er een serie maatregelen op komst die ervoor moeten zorgen dat mensen kunnen rondkomen en de overheidsfinanciën niet zwaarder worden belast dan noodzakelijk is. Alle huren worden gehalveerd. Serlimar moet ervoor zorgen dat de openstaande rekeningen voor de vuilnisophaal worden geïnd. Er komt een efficiëntiebeleid bij de overheid, en er wordt van zoveel mogelijk externe deskundigen afscheid genomen.

In het plan wordt ook aangedrongen op het doorvoeren van belastinghervormingen, van directe naar indirecte belastingen. Mensen met belastingschulden krijgen korting als ze die nu betalen. Ook wordt overwogen om de staatsbedrijven te privatiseren.

Om in de toekomst minder kwetsbaar te zijn voor het wegvallen van het toerisme, wordt een programma van her- en bijscholing voorgesteld en een voorrangsbeleid voor nieuwe sectoren, waarbij de primaire sector extra aandacht moet krijgen.

Voorgesteld wordt ook om arbeidsmigranten die nu op Aruba werkloos zijn, helpen terug te keren naar het eigen land. De mensen die tijdens de huidige crisis essentieel werk hebben verricht, moeten een bonus van vijftig procent van een maandsalaris krijgen.

Als dit alles bij elkaar niet voldoende oplevert, moet er een solidariteitsheffing komen. FTA-voorzitter Hubert Dirksz hoopt dat dit plan werkbaar is in de ogen van de sociale partners om de sociaaleconomische en financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Noodplan vakbond Aruba: behoud 75% salaris

 1. Abraham Mossel

  @ Knoek-Koe, de mensen die jij noemt zijn nog te beroerd om een kwartje van hub salaris te minderen. Het zijn Aasgieren 1e klas. maar met nu de corona crisis hebben wij als volk de kans om het hele zooitje opvreters naar huis te sturen en het eiland te laten besturen door die o zo g. haatte MAKAMBA. En geloof deze Jode jonge nu maar binnen 1.5 jaar liggen de YDK op hun blote knieeen te bidden of NL de boel komt over nemen met een zak vol gouden dukaten om de arme sloebers weer op de been te helpen wat ook wel weer twee a drie als niet langer kan gaan duren, God zegen de greep en help ons van deze rovers af te komen. Het is dat ik vroeger wel eens wat last heb gehad met de belasting in NL/D anders had ik nu wel een politieke partij op gericht, en ik denk vele mensen meer op de crim.

 2. Kom op Sluis, Martis, Jardim, en een hele familie Lastens: Laat nou eens zien dat je ook ergens groot in kunt zijn….en kort ook minstens 25% vrijwiilig op je bruto inkomen.

  Dit is jullie kans om moed en groothartigheid te tonen.

 3. Curacao revisited

  werk tijd: bedrijven in problemen zoals Giro en ENNIA hadden al veel langer de tering naar de nering moeten zetten. Wordt eens tijd dat wji beseffen dat wij niet werken voor de bazen (Martina’s, Curiels, Lasten’s etc) maar voor de klant. Als de belangen van de klant in het geding komen, dan moeten de salarissen daarop worden aangepast

 4. Joep Meloen

  Ik zeg niet dat dit plan optimaal is, maar het is in ieder geval heel wat beter dan wat Curacao weet te presenteren, namelijk NIETS.

  Hier is het nog steeds gewoon zakkenvullen en laat de rest maar op een hoop storten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *