AD.nl | Voormalig Trump-adviseur Bannon aangehouden om oplichting honderdduizenden donateurs

De Amerikaanse president Donald Trump distantieert zich van zijn opgepakte oud-adviseur Steve Bannon | AP

UpdateDe Amerikaanse autoriteiten hebben voormalig Trump-adviseur Steve Bannon opgepakt. De autoriteiten melden dat hij met drie anderen is aangehouden vanwege een fraudezaak. Bannon zei vandaag in de rechtbank onschuldig te zijn. De rechter heeft een borgsom opgelegd van vijf miljoen dollar.

Bannon zou honderdduizenden mensen hebben opgelicht die hebben gedoneerd bij de crowdfundingsactie We Build The Wall. Hij zou dat met drie anderen hebben gedaan: Brian Kolfage, Andrew Badolato en Timothy Shea zijn ook opgepakt.

Met de onlineactie zou ruim 25 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) zijn ingezameld, bedoeld voor het bouwen van een muur aan de Amerikaanse zuidgrens. Bannon en anderen hielden donateurs voor een belangrijke smokkelroute vanuit Mexico te willen afsluiten. Geldschieters dachten dat hun geld daarheen zou gaan, maar justitie zegt dat een deel van het geld is verduisterd. Zo werden facturen vervalst en zou Kolfage, het publieke gezicht van de actie, duizenden dollars hebben ontvangen en hebben gebruikt voor een weelderige levensstijl.

Bannon zou via een aan hem gelieerde organisatie een miljoen dollar hebben ontvangen, dat deels is gebruikt voor persoonlijke uitgaven. ,,Deze zaak zou een waarschuwend voorbeeld moeten zijn voor andere fraudeurs. Niemand staat boven de wet, zelfs niet als het gaat om een invalide oorlogsveteraan of een politiek strateeg die miljonair is”, zei een van de onderzoekers in een verklaring.

Conservatief Bannon gold voorheen als een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump. Hij speelde een grote rol in diens presidentiële campagne in 2016 en vertrok pas weer in 2017 uit het Witte Huis. Daarvoor leidde Bannon de rechtse nieuwssite Breitbart News.

Trump: ‘Wist er niets van’

De Amerikaanse president Donald Trump distantieert zich van zijn opgepakte oud-adviseur. Trump benadrukte niets van de feiten van te weten. Hij zei tegen journalisten dat hij het particuliere grensmuurproject maar niks vond. ,,Ik zei: dit is iets voor de overheid, niet voor particulieren”, aldus Trump in zijn kantoor in het Witte Huis. ,,Ik wist niets van de betrokkenheid van Bannon.”

Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne zelf ook een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Hij zei vandaag dat onder zijn leiding ook een ,,enorm krachtige muur” is neergezet, die honderden kilometers lang is. Met de ,,inferieure muur” van We Build the Wall wilde hij naar eigen zeggen niets te maken hebben.

De president zei ook dat hij al lange tijd niets meer te maken heeft met zijn voormalige topadviseur. ,,Ik vind dit heel treurig voor meneer Bannon”, vertelde Trump, die benadrukte de andere verdachten in de zaak niet te kennen. ,,Het is treurig. Het is heel treurig.”

Het is niet de eerste keer dat voormalige topmedewerkers van Trump te maken krijgen met justitie. De president reageerde geërgerd toen een journalist hem daarmee confronteerde. ,,Er was ook veel wetteloosheid in de regering van Obama”, zei hij. ,,Kijk maar naar alle schandalen. Ze hadden enorm veel wetteloosheid.”

Bron: Ad.nl

Een Reactie op “AD.nl | Voormalig Trump-adviseur Bannon aangehouden om oplichting honderdduizenden donateurs

  1. Showroe di Emmastad

    Natuurlijk staat de executive pardon van Trump al klaar. Follow the money , kijken of het ook leidt naar de familie Mercer. In één klap de financiers van alt-right en de Q-conspiracy uitschakelen. Y’all can start googlin’ now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *