27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | ‘Geen andere optie’

HomeMediaAntilliaans Dagblad | ‘Geen andere optie’
Financien SG Ersilia ‘Zus’ de Lannooy: ,,Op basis van de beslissing in 2006, moeten gezagdragers vanaf dat moment een salaris krijgen volgens schaal 18, dan de hoogste schaal. Dat is nooit aangepast.” | Persbureau Curacao

Willemstad – De aanpassing van het salaris van ministers en Statenleden naar de hoogste ambtenarenschaal is essentieel om aan de voorwaarden van Nederland te kunnen voldoen. Een andere optie is er niet en het moet nú.

De regering had geen keuze. Met de aanpassing wordt een fout uit het verleden rechtgezet en dat is nodig om de 25 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket van de ‘gezagdragers’ volgens de regels te kunnen doorvoeren.

,,Anders komt er geen geld uit Nederland en kan de overheid niet aan haar verplichtingen voldoen”, zei minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) gisteren tijdens een persconferentie. ,,Dan kunnen we de salarissen van de ambtenaren niet betalen.” Nu dat wel is gebeurd, kan de wetgeving waarin een en ander is geregeld worden afgerond. De Landsverordening moet met terugwerkende kracht op 1 juli ingaan.

Minister Konket had tijdens een persconferentie Ersilia ‘Zus’ de Lannooy, secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën, aan zijn zijde, om uit te leggen waarom een opschaling juist nu nodig is. Want wat heeft een salarisschaal te maken met de voorwaarden van Nederland?

Zoals deze krant gisteren al berichtte, ligt de bron van de kwestie in 2006. Dat jaar wordt besloten het salaris van ministers en parlementariërs, ‘gezagdragers’, te verhogen en gelijk te trekken met dat van ambtenaren in schaal 17/9, de hoogste ambtenarenschaal.

,,Plus 25 procent, de maximale toelage die het merendeel van die ambtenaren krijgt”, zegt De Lannooy. Maar de vereiste wetgeving komt er nooit. Ook niet in 2010 als Curaçao onafhankelijk land binnen het Koninkrijk wordt. Dat jaar wordt de functie van secretaris-generaal geïntroduceerd die beloond wordt in schaal 18.”

De Lannooy: ,,Op basis van de beslissing in 2006, moeten gezagdragers vanaf dat moment een salaris krijgen volgens schaal 18, dan de hoogste schaal. Dat is nooit aangepast.”

Maar nu ligt er de voorwaarde van Nederland om 25 procent in te leveren. ,,Als we die fout niet corrigeren, dan moeten we terug naar 2010 en alle salarissen van alle 4.100 ambtenaren verlagen”, zegt De Lannooy. Dat heeft te maken met het systeem van het overheidsapparaat, waar binnen één stelsel de lonen van medewerkers met elkaar verbonden zijn. Dat zou dus ook moeten gebeuren als werd besloten het salaris van de secretarissen-generaal terug te brengen naar schaal 17.

De Lannooy denkt dat een dergelijke exercitie wettelijk niet eens mogelijk is, maar het is ook in tegenspraak met de aanpak tot nu toe. De regering heeft ervoor gekozen niet aan het inkomen van ambtenaren te komen en de 12,5 procent te halen uit secundaire voorwaarden. Het laten bestaan van de fout uit het verleden is dan ook geen optie. In een overzicht is te zien dat de ministers uiteindelijk niet 25 procent maar zelfs 37,7 procent hebben ingeleverd. De salarisverhoging in schaal 18 is direct gecorrigeerd.

Minister Konket wijst erop dat de regering onder tijdsdruk staat, omdat Nederland eist dat de stappen die zijn genomen formeel worden vastgelegd. ,,Nederland ziet dat op Aruba ministers en Statenleden hebben ingeleverd en de wetgeving achteraf tot stand is gekomen. In de Rijksministerraad van 4 augustus is geconstateerd dat Curaçao niet geheel aan de voorwaarden heeft voldaan, dat er stappen zijn gezet, maar dat die acties niet formeel zijn vastgelegd.”

De BPD-minister betreurt de manier waarop de kwestie ‘geheel uit zijn context’ naar buiten is gekomen. ,,Een ambtenaar heeft een geheimhoudingsplicht en moet opmerkelijke zaken in ieder geval eerst met zijn chef opnemen. Dit is helemaal uit de hand gelopen, op een moment dat veel mensen radeloos zijn. Ik dank God dat mij en mijn collega’s niets is overkomen.”

De beslissing om het salaris van ministers en parlementariërs, ‘gezagdragers’, op te trekken tot dat van topambtenaren, stamt al uit 2006. Maar de wetgeving waarin is vastgelegd dat de bezoldiging van gezagdragers gebeurt op basis van de hoogste ambtenarenschaal plus 25 procent, is er nooit gekomen. Ook niet in 2010, na de verandering van de staatkundige structuur en de introductie van de functie van secretaris-generaal en salarisschaal 18.

Dat heeft Ersilia ‘Zus’ de Lannooy, secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën gisteren uitgelegd tijdens een persconferentie van de overheid. Die ‘omissie’ moet nu als de bliksem worden hersteld, om binnen de regels van de wet aan de eisen van Nederland te kunnen voldoen: 25 procent korten op het arbeidsvoorwaardenpakket van ministers en Statenleden.

Vandaag gaat het concept van de Landsverordening waarin een en ander is geregeld naar de Raad van Advies. Na het oordeel van de Staten moet de wet dan met terugwerkende kracht per 1 juli in werking treden.

Bron: Antilliaans Dagblad

20 reacties

  1. Blijkbaar is logica niet even gemakkelijk voor iedereen. Als een schaal welke reeds 10 jaar in gebruik is wordt afgeschaft en de functie die daarbij hoort in een lagere schaal terechtkomt, moet het toch gevolgen hebben voor de functies in de lagere schalen? Is dit zo moelijk om te begrijpen?

    Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Er wordt toch al zo vaak niet gehandeld hoe het zou moeten waarom nu wel?

  2. @Thea: geef de SG dezelfde schaal als de sectordirecteur (17) maar met een toeslag van (maximaal) 25% tot het niveau dat ze in schaal 18 zouden hebben. Ik mag toch aannemen dat met de introductie van de functie van SG de toeslagen bij de directeuren zijn ingetrokken vanwege de functieverlichting die dit voor hen meebrengt? Dat zit de SG nog steeds op een hoger salaris dan de directeuren en zorgt dit zelfs voor een besparing in plaats van extra kosten.

  3. Wat zou groep positivo hiervan vinden? Of zijn die alleen ingesteld om de huidige gevestigde belangen veilig te stellen?!

  4. @Just saying
    Blijkbaar is logica niet even gemakkelijk voor iedereen. Als een schaal welke reeds 10 jaar in gebruik is wordt afgeschaft en de functie die daarbij hoort in een lagere schaal terechtkomt, moet het toch gevolgen hebben voor de functies in de lagere schalen? Is dit zo moelijk om te begrijpen?

  5. Beste Wim,
    Uw opmerking komt over als die van iemand die frustraties heeft waar hij ( of is het een zij), niet over kan praten. Of een waard die zijn gasten vertrouwt zoals hij is. Er zijn genoeg psychologen op het eiland of anders waar u vandaan komt.

  6. Dat was de laatste druppel voor Stadssecretaris Knops om definitief geen geld meer,geen derde tranch aan Curacao te geven. In Nederland lezen ze ook de Knipselkrant en het Antilliaans Dagblad. En dan zou dhr Bosman en dhr van Raak deze ” recht getrokken fouten” zeker in de Tweede Kamer melden en daarover discussie houden. Het is niet te geloven hoe ongevoelig en dom de bestuurders op Curacao zijn om zo iets nu te flikken!! Dat hadden wij nog nodig om het totaal te verpesten voor de bevolking!!

  7. @JS, dit is slechts de letter die jou ergert, is niet zo erg als wanneer je tegen die koppen op kanaal 13 moet kijken van mfk kdnt ps figuren. En die smoelen die ze opzetten, ik pak even ander kanaal, ben er klaar mee. Die dames geven ook geen ongezouten kritiek, dan zou dos santos zich wel eens terug kunnen trekken.

  8. Nou nou nou beste reageerders, waarom allemaal zo negatief. Wat zullen onze vriendjes en vriendinnetjes van @Grupo Positivo daar wel niet van vinden??
    Of gaan we nu zo ver richting afvoerputje, dat zelfs zij de moed opgeven?

  9. Schaal 18 als ik kijk is het een stelletje nietsnutten , die betaald worden niet gelang hun opleiding en kennis
    Sommige zijn niet eens geschikt om mijn vuilnisbak naar buiten te zetten .
    Maar ja nos mes por het eiland naar de kloten helpen .
    Ay nos dushi hedenan .
    Nos bon yunan di korsou

  10. Als je alinea 6 en 7 leest genieten ook de ambtenaren van het zelfde spelletje van de 25 % toeslag. Dus de bonden vinden de gekozen oplossing prima. De ambtenaren houden hetzelfde bruto salaris. En uiteindelijk wordt de 25 % korting bij de parlementariërs geheven over schaal 18. Ben benieuwd hoe onze financier hierover denkt.
    Overigens een verhaal van deze dame waarbij weer eens duidelijk wordt dat als iets krom is en niet recht te praten je maar zoveel onzin moet uitkramen zodat niemand het meer snapt.

  11. Smoesjes en leugens en heel makkelijk recht te zetten “fouten”. Maar nee, we gaan er een drama van maken en proberen nu alle schalen erbij te betrekken als een soort van dreigement. Om je dood te schamen zoals hier gerotzooid wordt.

  12. Wederom verlaagt het AD zich enorm door de nepotistische nietskut van “Zus” haar waardeloze commentaar te laten geven in hun korant.

    Wanneer zal het AD nou eens ongezouten kritiek gaan uiten op de handel en wandel van onze “uitverkorenen”?

    Zodra pinksteren en pasen op één dag vallen ja: wat een waardeloze flutkrant: volledig in lijn met het niveau van de lokale ambtsdragers.

  13. Het grappige is wel dat er eerst een tweedeling was.
    De vakbonden die tegen de 12.5%waren en de rest die de vakbonden een gebrek aan realiteitszin verweet.
    Door deze maatregel staat iedereen aan de zelfde kant.
    De coalitie heeft hiermee zijn/haar hoofd in de strop gestopt.
    Even afwachten wie het krukje wegtrapt.

  14. Het is en blijft een on gelijnde honden zooitje binnen de corrupte regering, ze weten niet hoe ze het lam zooitje en het graaiers ambtenaren niks nutten benden koest te houden, het zijn allemaal familie en vrienden. Hoop dat NL hier niet in trapt en geen geld gaat geven.

  15. “De Lannooy denkt dat een dergelijke exercitie wettelijk niet eens mogelijk is, maar het is ook in tegenspraak met de aanpak tot nu toe. De regering heeft ervoor gekozen niet aan het inkomen van ambtenaren te komen en de 12,5 procent te halen uit secundaire voorwaarden. Het laten bestaan van de fout uit het verleden is dan ook geen optie.”

    Dus het laten bestaan van de fout zou geen optie zijn omdat:
    1. De Lannooy DENKT dat een verlaging wettelijk niet mogelijk is;
    2. het in tegenspraak is met de aanpak tot nu toe; en
    3. De regering heeft besloten om niet aan het inkomen van ambtenaren te komen.

    Alle zijn drogredenen. Natuurlijk is het wettelijk wel mogelijk. En omdat het in strijd is met aanpak tot nu toe en regering heeft besloten om inkomen ambtenaar intact te laten, is het opeens geen optie? Zo lusten we er nog wel een paar. Argumentatie is nonsense.

  16. Zus de Lannooy is een zakkenvulster eerste klas, had op haar 50e al een riant overheidspensioen bij elkaar geschraapt maar wist zich via de valse nicht Ensley Tromp, haar neef, toch nog binnen te werken bij CBCS.

    Zonder vacature, zonder sollicitatieprocedure en in de hoogste salarisschaal, waarbij ze meteen na haar indiensttreding meteen 2 jaar in Nederland ging ‘studeren’, met behoud van haar idiote salaris.

    Bij CBCS werd Zus in no time door iedereen uitgekotst, en werd dan ook een maand feest gevierd toen ze vertrok.

  17. ,Als we die fout niet corrigeren, dan moeten we terug naar 2010 en alle salarissen van alle 4.100 ambtenaren verlagen”, zegt De Lannooy.

    Waarom is er niet iemand die het waarheidsgehalte van deze opmerking ter discussie stelt? Alleen schaal 18 was formeel niet geregeld. Waarom zou er dan een herberekening van alle ambtenaren in de schalen 1 t/m 17 moeten plaatsvinden?
    Andere vraag: waarom zijn er kennelijk zoveel hoge ambtenaren met een toeslag van 25% vanwege ‘functieverzwaring’? Moet dit probleem niet gewoon bij de bron worden aangepakt? Dus toeslagen elimineren in plaats van nog een groep (ministers) zo’n toeslag geven?

  18. Wat een wanstaltige vrouw, over de houdbaarheidsdatum heen en toch nog SG zijnde?
    Ongelooflijk wat een bende het hier is.
    It goes in and on,,,,,

  19. Denk dat de mannen voor deze vrouw niet in de rij staan, een schrale troost ze kan haar zakken uit de algemene middelen behoorlijk vullen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties