26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Jesus-Leito: Koper wil 100% UTS

HomeMediaAD | Jesus-Leito: Koper wil 100% UTS
VVRP minister Zita Jesus Leito: ,,Er is een ‘non-disclosure agreement’ en daar houden we ons aan | Foto Curacao Chronicle

De zoektocht naar een strategische partner, waar eind 2014 in een Statenmotie opdracht voor was gegeven, begon pas effectief in juli 2017. Er waren negen geïnteresseerde bedrijven, en uiteindelijk is er nog maar één bedrijf die serieus interesse heeft en waarmee verder onderhandeld wordt.

Uit het relaas van de minister blijkt dat er weinig andere keuzes zijn dan meegaan met de wensen van dit ene bedrijf. Het alternatief is een failliet bedrijf met alle gevolgen van dien. Jesus-Leito:

,,Er is niet veel keuze en speelruimte meer in de onderhandelingen, ook omdat we nu vier jaar verder zijn en het met UTS alleen maar bergafwaarts is gegaan.  UTS moet op dit moment overleven en heeft geen andere optie dan zo spoedig mogelijk een strategische partner te vinden. Nu is het moment aangebroken dat de regering moet besluiten hoe dit gaat plaatsvinden. Er is een commissie die advies moet uitbrengen. Daarna zal de regering een eindvoorstel doen aan de Staten. Het is zo dat dit voorstel gaat in de richting van volledige verkoop van UTS. De laatste beslissing moet hier echter nog over genomen worden. Ik wil hier wel met klem stellen dat er niet in de ministerraad besloten is dat UTS verkocht moet worden in plaats van het zoeken naar een strategische partner.

UTS heeft niet veel ruimte meer om nog onveranderd operationeel te zijn. De markt wordt steeds competitiever. De technologische ontwikkelingen houden in dat er grote investeringen gedaan moeten worden, elk jaar wel voor zo’n 50 miljoen gulden. We kunnen onze kansen nu dus niet voorbij laten gaan. Als we nu niet verkopen, blijven wij achter met een bedrijf dat niet kan overleven.

Nu kan er nog een besluit genomen worden waarmee het bedrijf gered kan worden en een mooie positie in de markt kan verwerven. Je ziet nu al dat het publiek eigen keuzes maakt en liever naar een ander telecombedrijf gaat dat goedkoper is. UTS moet de concurrentie aangaan met bedrijven die op de wereldmarkt opereren en vanwege de omvang veel goedkopere producten kunnen aanbieden. Ik ben me bewust van de pijnlijke en onzekere situatie waarin het personeel van UTS op dit moment verkeert. Maar ook het personeel is gebaat bij een overname. We zullen bedingen dat het personeel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden in dienst blijft en ook het opgebouwde pensioen kan behouden. Dit is ook aan de de vakbond Sitkom uitgelegd.”

Geen ‘afgedwongen’ dividend

In de Statenvergadering werd nog ingegaan op een heikel punt, namelijk waarom UTS nu ‘gedwongen’ wordt dividend uit te betalen over 2014, nu er geen geld is. Zita Jesus-Leito legt daarover uit dat er, vanaf dat UTS in 1990 in de huidige vorm bestaat, nooit een dubbeltje dividend is betaald.

,,Het is nu voor het eerst dat er dividend betaald wordt als gevolg van de positieve resultaten. De regering krijgt 37 miljoen gulden. Je kan je wel afvragen wat de toegevoegde waarde is van een overheidsbedrijf waar de regering nagenoeg geen voordeel van heeft.”

Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) die ook in de Staten aanwezig was stelt daarover:

,,Nergens wordt een bedrijf verplicht om dividend uit te betalen en al helemaal niet om daarvoor geld te lenen. Het betaalproces van dividend staat in de Statuten en is afhankelijk van de bedrijfsresultaten in een bepaald jaar.”

Gijsbertha bevestigt ook dat als UTS verkocht wordt, de opbrengst verdeeld wordt over Curaçao en Sint Maarten.

,,Het is in elk geval niet de bedoeling dat de gaten in de begroting ermee gedicht worden. Het gaat dan om een financiële meevaller die door middel van productieve en economische projecten de gemeenschap ten goede zal komen. Hier komen dan weer inkomsten uit.”

Met betrekking tot het betalen van dividend is een betalingsregeling getroffen met UTS. Er is in oktober 12,4 miljoen gulden gestort en de tweede en derde tranche komen dit jaar. Overigens legt de minister ook uit dat de duurtetoeslag en het dividend niets te maken hebben met de waarde van UTS en dus niet meegenomen zijn in de onderhandelingen over de verkoop. Jesus-Leito wil overigens niets prijsgeven over de beoogde koper, de bedragen waarover gesproken wordt en de waarde van UTS.

,,Er is een ‘non-disclosure agreement’ en daar houden we ons aan.”

Waar het over gaat, geeft zij wel prijs: ,,UTS heeft een concessie voor het leveren van mobiele en vaste telefoonaansluitingen. Er is ook een machtiging voor ‘pay-tv’ en internet. Met deze concessies worden productpakketten aangeboden aan de klanten, individuen en bedrijven.”

Jesus-Leito geen vreemde

Minister Zita Jesus-Leito is geen vreemde in telecomland. Uit haar relaas in de Staten blijkt dat zij zestien jaar voor de telecommunicatie op Curaçao gewerkt heeft. Haar werk begon bij de telefoondienst in 1975. Na vijf jaar, in 1980, werd dit bedrijf ‘Setel’, een van de toen nog maar drie bestaande overheids- nv’s.

,,We mogen er trots op zijn dat het bedrijf er in feite nog steeds is. Temeer omdat ik daar in 1990 weg ging, omdat het toen ook al niet goed dreigde te gaan. Ik was toen lid van de directie.”

In 1991-1992 deed de Nederlandse PTT een bod van 900 miljoen op het toenmalige telecombedrijf, zo vertelt de minister. De regering nam geen besluit. In 1996 kwam een overgangswet waarmee concurrentie mogelijk werd.

Verschillende bedrijven kregen een licentie. In 1999 werd Antelecom, UTS, en ook toen al werd gesproken over het zoeken van een strategische partner. Maar met het opengooien van de markt kon UTS in feite de concurrentie al niet meer aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Ze zeggen weleens, “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.” Paul de Geus heeft waarschijnlijk UTS leeggeroofd en wilt nou toevallig dat Gijsbertha daar president commissaris was. Je zou haast medelijden met Schotte krijgen dat hij wel de bak in moet.

  2. ‘In 1991-1992 deed de Nederlandse PTT een bod van 900 miljoen op het toenmalige telecombedrijf, zo vertelt de minister. ‘

    UTS heeft nooit een cent dividend uitgekeerd en toch weigerden we een bod van 900 miljoen.

    Tja… ook toen waarschijnlijk al dansleraren en dj’s in de Staten.

    We gaan in ieder geval heel muzikaal ten onder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties